Læsetid: 1 min.

Hemmelige dyreforsøg

15. januar 1998

400.000 forsøgsdyr pines og plages

DYREBESKYTTELSE
Hvert år udgiver Dyreforsøgstilsynet en grotesk rapport, som fortæller os at 400.000 forsøgsdyr - udspecificeret på arter - er blevet pint og plaget, på den og den måde.
Problemet er at der kun meget overfladisk gives en beskrivelse af dyreforsøgets formål, og der står slet ikke noget om, hvem der udfører forsøget og hvorfor.
Dyreværnsaktivister har dermed ingen mulighed for at vurdere lødigheden eller det mulige udbytte af de forsøg, som foretages.
Det synes relevant at vide, hvorvidt det er en kompetent person, som udfører forsøget og i øvrigt hvilket forskningsprogram, som det indgår i - om noget.
Hvor der er tale om teststoffer, f.eks. kemiske, står der ikke konkret, hvad det er for et stof, f.eks. med angivelse af den kemiske forbindelse eller hvor stoffet kommer fra.
Herved har vi ingen mulighed for at se om pågældende dyreforsøg har været udført i forvejen, og om dyreforsøget derfor er ganske unødvendigt.
Handler det f.eks. om medicinske eksperimenter med udviklingen af nye behandlingsformer (præparater/medicamenter), burde der selvfølgelig være fuld åbenhed, så forskere kan drage nytte af hinandens resultater. I stedet for som nu, hvor forskerne kan hemmeligholde vigtige oplysninger for hinanden, med den konsekvens, at udviklingen af behandlingsformer forsinkes eller måske går helt i stå. Bare for at et eller andet medicinal-firma skal kunne få patentet på opdagelsen og score kassen.
Jeg mener ikke forskere bør kunne eje forsøgsdyr i den forstand, at de kan bruge dem efter forgodtbefindende. I en eller anden forstand er forsøgsdyrene - som den øvrige natur - ikke noget, som nogen bør kunne eje, men derimod noget, som vi alle sammen har et ansvar over for!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu