Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
15. januar 1998

Islam står for Fred og Gudhengivelse
11. JAN. - Thora Olsen efterlyser den 9. jan. en forklaring på (1) om der i Koranen er belæg for myrderierne i Algeriet, (2) hvem der - hvis svaret er nej - lader tingene passere, og (3) hvorfor denne verdens statsmagter er passive tilskuere til konflikten. Her er mine bud:
(1) Der er ikke i Koranen belæg for de blodige tilstande i Algeriet. Skånselsløse myrderier er en hån mod Islams/Koranens fundamentale principper, så som:
*Ingen tvang i religion.
*Frihed, lighed og broderskab for alle - uanset race, køn, sprog, nationalt, kulturelt og religiøst tilhørsforhold.
*Omsorg ikke kun for næsten, men for alt det skabte. Den, der ikke er parat til at dele sine menneskelige og materielle ressourcer med næsten, er vantro.
*Alle troende (jøder, kristne og muslimer) skal i fællesskab opbygge en fri og retfærdig verden, hvor ingen diskrimineres eller lider nød og overlast - og skal i fællesskab forsvare retten til at dyrke Gud. Sidst, men ikke mindst:
*Ordet Islam betyder Gudhengivelse og fred; fred med sig selv, med næsten og med Gud - hvilket alene skulle være nok til at tilbagevise enhver påstand om, at blodig vold og terror kan legitimeres ud fra Koranen.
(2) At den såkaldt islamiske verden ser ud, som den gør, med terror og undertrykkelse af de mest basale menneskerettigheder, skyldes primært, at dekadente, egensindige og magtsyge politiske og religiøse ledere er mere optaget af at bevare magten, og den prestige og de privilegier, der følger med, end af religionen og af folkets ve og vel. Disse selvbestaltede ledere holder hele befolkninger i skak ved at monopolisere medier og undervisning, knægte ytringsfriheden og misbruge Koranen til at sætte forskellige befolkningsgrupper op imod hinanden og op imod en ydre imaginær fjende.
På den anden side står masserne, der lever under usle sociale forhold. Kan man fortænke dem i, at de i desperation ukritisk følger enhver, der fremsætter løfter om mad på bordet og guld og grønne skove i himmerig? Og når fornuften først er koblet fra, er der ikke langt til, at det perverse og dyriske kommer frem i mennesket.
(3) At omverdenen forholder sig passiv i blodige konflikter, skyldes højst sandsynligt magtpolitiske og økonomiske interesser.

Aminah Tønnsen
Echammari
Gl. Kongevej 167
1850 Frederiksberg C

ETA og Enhedslisten
13. JAN. - Tirsdag den 13. januar bragte Information et læserbrev, hvori Poul Petersen efterspørger Enhedslistens holdning til ETA. Efter drabet på endnu en konservativ politiker i begyndelsen af januar, mener han det er på tide, at han og andre lærer Enhedslistens officielle holdning at kende.
Denne fremgår bl.a. af en udtalelse fra Enhedslisten den 3. oktober 1997 i anledning af åbning af sagen ved den spanske højesteret mod det baskiske parti Herri Batasunas ledelse.
Her hedder det, "at Enhedslisten tager afstand fra terrorhandlinger udført af ETA, også fordi vi ser dem som skadelige for kampen for baskisk selvbestemmelse."
Det er stadig Enhedslistens officielle holdning.

Kenneth Haar
International sekretær for Enhedslisten
Folketinget
1240 København K

Misinformerer Dansk Naturfredningsforening?
12. JAN. - Selvom Dansk Agrokemisk Forening har taget navneforandring til det mere blødt klingende Dansk Planteværn, er foreningens stil ikke blevet mindre aggressiv, og dens formål om at fremme salget af sprøjtegifte, kunstgødning og anden kemi til landbruget, er også det samme.
Direktøren for DP, Per Kristensen, langer således i Information den 6. januar ud efter præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Poul Henrik Harritz (PHH), med beskyldninger om at PHH enten manipulerer, eller kommer med misvisende eksempler. Dansk Planteværn bryder sig nemlig ikke om at det står i avisen, at brugen af sprøjtemidler er skyld i den nedgang i antallet af sangfugle i agerlandet, som vi oplever i Danmark.
Nu må man så håbe for Dansk Planteværn, at de ikke skal starte det omdøbte foretagende med et sagsanlæg på halsen, for sammenhængen, mellem brugen af sprøjtemidler og nedgangen i antallet af mange arter af sangfugle, er nemlig veldokumenteret.
Der er lavet sammenlig-nende undersøgelser, som viser at antallet af adskillige fuglearter, så som lærker og viber, er langt færre på konventionelt dyrkede marker end på økologisk dyrkede marker.
Der er også lavet undersøgelser, som viser, at det er den større mængde føde i de økologiske marker, der er en væsentlig årsag til forskellen i antallet af sangfugle (se f.eks. Hald & Reddersen 1990, Fugleføde i kornmarker - insekter og vilde planter, miljøprojekt nr. 125, Miljøstyrelsen).
At der er flere vilde planter og insekter i økologisk dyrkede marker, skyldes både at der ikke sprøjtes og den ændrede driftsledelse, som er indført for at kunne have et fornuftigt udbytte uden at anvende sprøjtemidler og kunstgødning.

Biolog Anja Eberhardt
Maltvedgårdsvej 8
Benløse, 4100 Ringsted

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her