Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
14. januar 1998

Kloning og tvillinger
13. JAN. - Materielt anskuet er et menneske da ikke alene nogle arve-anlæg?
Et menneske er da også en samling af spor efter de erfaringer, som det gør i løbet af sin personlige tilværelse.
En-æggede tvillinger har da ens arve-anlæg. Et klonet menneske ville da ikke komme til at ligne et andet menneske mere, end to enæggede tvillinger ligner hinanden?

Axel Arnfred
Vandtårnsvej 30
3460 Birkerød

Algeriet
13. JANUAR - FN burde opfordre TM (Transcendental Meditation) til hurtigst muligt at postere nogle "TM folk" i Algeriet.
Det er videnskabeligt bevist, at nogle få TM folk, via den kollektive bevidsthed, kan forandre mentaliteten i store områder, ja endda i en storby. Videnskabelige beviser kan rekvireres hos TM.
Der er masser af TM-folk over hele Jorden og de kunne rejse ind i Algeriet som turister. Men desværre skal der jo nok gå 100 år inden Verden går ind for noget nyt og anderledes, som ellers kunne bruges, når diplomati og våben ikke mere nytter noget.
Og imens dræbes i hundredevis af uskyldige mennesker.

Kristiane Palm
Ordrupvej 5
8000 Århus C

Information dummer sig
9. JAN. - Information er "et hotel med mange værelser". Det kan ofte være svært at se i hvilket værelse Informations lederskribenter befinder sig. I bladets leder den 8. jan. har jsn travlt med at udpege folk der "dummer" sig. Han burde ha' skrevet sig selv på listen. Hvorfor nu det? Jo - jsn er efter Drude Dahlerup, ikke fordi hun, som vi andre, mener at EU's åbne grænser er en tåbelighed af historiske dimensioner. Nej for ifølge jsn er det dumme, at Pia Kærsgaard mener det samme. Straks får jsn Drude Dahlerup og alle vi andre EU-modstandere, indrulleret i Pia Kærgaards brigade. Hvilken dumsmart måde at diskutere på. Hvis tingene er så enkle, så skulle jsn se på det nylig overståede amts- og kummunevalg, hvor politikere fra Radikale Venstre, Socialdemokratiet og SFere til Venstre og konservative stod i kø for at omfavne Pia og hendes flok af fremmedhadere. Hvem er det så der dummer sig?

Carl Thorkild Nielsen
Bøjdenlandevej 2A
Bøjden

Asyl er en basal rettighed
13. JAN. - At søge asyl er en af de basale menneskerettigheder ifølge den universelle menneskerettigheds konvention fra 1948, som bl.a. Danmark har skrevet under. Ifølge konventionen har alle mennesker rettighed til at søge asyl. Samme sted står der, at alle mennesker har rettighed til at flytte til et andet land og bestemme selv hvilket land de gerne vil bo.
Reaktionerne på den seneste kurder-flugt til Italien har vist, at europæiske lande prøver at forhindre kurderne i at søge asyl. Denne stræben efter at forhindre kurderne i at søge asyl er i strid med den universelle menneskerettigheds konvention, som europæiske lande har skrevet under. Fordi alle mennesker har rettighed til at søge asyl.

Ismail Haydar Aksoy
Scandiagade 86, 3.th.
2450 København SV

Metz, Nelson og det blinde øje
9. JAN. - Nej, Nelson nedkæmpede ikke de danske skibe grundigt og til gavns ved slaget på Reden 1801,
Formålet med angrebet var at ødelægge den danske flåde, og det lykkedes ikke. Efter et langt og blodigt slag kunne Nelson fremtvinge en "betingelsesløs våbenhvile", og derefter sejle hjem efter lidt småreparationer og en trækken af grunden. Danskerne kom værst ud af træfningen, vi fik skudt nogle linieskibe i kvas og led tab på under 10 procent af flåden. Der var et stort antal faldne, specielt på de ubeskyttede flåder.
England vandt krigen, specielt 1807 - 14. Historien skrives af sejrherren og på Trafalgar søjlen står København som en af Nelsons store sejre, og det er da også hvad mange tror.
Kendsgerningen er imidlertid at da englænderne igen besluttede sig for at ødelægge den danske flåde, valgte de i 1807 at gå i land ved Vedbæk og tvang derefter København til overgivelse efter et brand/terror-bombardement af byen.

Ketil Skovgaard-Petersen
Egeskovsgård
Sigtebrovejen 2
3720 Aakirkeby

Hvilken ussel kræmmermoral!
11. JAN. - I et interview til Information (9.1.) udtaler Ole Fogh Kirkeby at "den dagligdags økonomiske praksis bliver mere og mere filosofisk, og for at kunne opføre sig økonomisk rentabelt bliver man nødt til at tage stilling til nogle etiske problemer". Mener han virkelig at etiske problemer er afhængige af, at vi opfører os økonomisk rentabelt.
Med andre ord: man skal altså være moralsk fordi det tjener en bedst økonomisk. Her er etikken reduceret til en hedonistisk kalkule, som alle betydelige filosoffer i historiens løb har advaret imod. Hvilken ussel kræmmermoral! Men jeg indrømmer at den passer som fod til hose til den almindelige mentalitet i dag og især til Handelshøjskolen.

Jørgen Juul Nielsen
Ranunkelvej 26
8653 Them

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her