Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
13. januar 1998

God løsning
4. JAN. - I Information 3.-4. januar bragtes en meget interessant artikel omhandlende Københavns Politis nye, meget NATO-alluderende, RAPID ACTION-koncept. Nytårsnat fandt generalprøven sted, og der tilbagemeldes om stor succes fra indsatslederne. I konceptet indgår såvel nyt materiale som gammel taktik. To specialdesignede indsats-biler er indkøbt fra Holland. En god løsning for Danmark i følge Henning Thiesen, Københavns Politi, der dog vil "følge udviklingen uden på forhånd at afskrive nogen muligheder". Det fremgår ikke, om det er løfte eller en trussel. Thiesen giver dog udtryk for et ønske om, at man gerne "vil have et par stykker mere". Dette lover faktisk godt da det fremgår, at de nye "biler" først og fremmest skal opfattes som en innovation inden for bekæmpelsen af demonstrationer og gadeoptøjer. I ly af denne produktudvikling, ser man altså frem til et voksende antal sådanne. Når det nu altså forholder sig således, ville det da ikke være nærliggende at denne produktudvikling også kom danske virksomheder til gode? Foreløbig er der tale om en relativ niche-produktion, men markedet og fremtiden vil i stigende fra efterspørge anti-urobekæmpelsesteknologi - især når EU udvides mod øst ect. Danske virksomheder, der dog besidder evne til at fremstille såvel skibe og komponenter til landminer, kunne udvikle og konstruere, en anti-urobekæmpelses FLEX-bil, der så kunne leveres "skræddersyede" til at imødekomme de forskellige landes behov for passende indsats. Dette kunne sikre danske arbejdspladser. Der er ingen grund til at lade sig rende over ende af udviklingen - man kan lige så godt lade sig bære frem af den. Det gælder altså om at vinde markedsandele og vores konkurrenceevne har brug for den. And remember: Be careful out there!

Bjørn Jellum,
Farum Hovedgade 2B, 225,
3520 Farum.

Skal vi skamme os?
9. JAN. - Som danskere må vi skamme os over at tilhøre et folk, hvis myndigheder kan tænke på at gøre sig medskyldige i en grusom behandling af en kvinde og hendes små døtre.
Det drejer sig om den 33-årige syriske kvinde Wafaa Mohanna der har trodset myndighederne ved, trods afslag på asyl, at blive her i landet sammen med sine 3 små - her opvoksede - piger (sidst omtalt i tv-udsendelsen Børn under Jorden d. 6. januar). Når man forstår at det er sket for at undgå at hun selv bliver dræbt af en voldelig og hævngerrig ægtemand og for at undgå at døtrene bliver sendt en ukendt skæbne i møde i et for dem fremmed land, så forstår man hendes handlemåde.
Indtil videre har danske myndigheder holdt fast på at familien skal udvises. Bliver dette standpunkt ikke ændret, så bliver vi danskere som sagt medskyldige i en grusom og kriminel handling. Vi handler allerede grusomt ved siden oktober at holde moderen indespærret i Sandholmlejren, hvor hun kun kan få kortvarige, overvågede, besøg af sine børn.
Vi håber, at Danmark i sidste ende vil vise sig at være et civiliseret land, som giver plads til de forfulgte.

Børge Spang-Thomsen,
FACTS, Forening for
etnisk ligestilling,
Søndervangen 86,
3460 Birkerød

DSB's prispolitik
11. JAN. - Lørdag d.10. janunar skulle min mand og jeg med toget fra Hjallese station til Aarup. Efter billetkontorets nedlæggelse skulle billet trækkes på stationen. Det var ikke muligt at trække billet helt til Aarup, vi trak derfor til Odense, og skulle ifølge automaten så trække igen på stationen der. Dette var heller ikke muligt, hvorefter vi af togpersonale fik at vide vi skulle købe tillægsbillet i toget, hvilket vi gjorde.
Samlet pris for en alm. plus en 65, i alt 69kr.
Da vi senere samme dag skulle retur, købte vi billetterne på Aarup station. Pris for samme strækning i alt 44 kr.
Prisforskellen på 25 kr. undrede os en del, billettøren i toget bad os henvende os til billetkontoret i Odense for at få udbetalt differencen, da der tydeligvis var sket en fejl.
I Odense fik vi at vide, at dette ikke kunne lade sig gøre. De beklagede meget og kunne godt se problemet.
Spørgsmål: Skal vi fremover først købe billet i Aarup-toget eller hvad?

Susanne Kirkegaard & Leon Schjerlund,
Frue Kirkestræde 5, 2., 5000 Odense C.

ETA og listen
12. JAN. - Jesper Kiel, som er medlem af Enhedslistens politiske ledelse, har flere gange i dette blads spalter besværet sig over, at dækningen af begivenhederne i Baskerlandet er ensidig. Han har i den forbindelse følt sig kaldet til at udlægge organisationen Herri Batasunas bemærkelsesværdige neutrale holdning til ETA's myrderier.
Nu er det så sket igen. Ifølge Politiken fra lørdag den 10. januar i år er endnu en lokalpolitiker - José Ignacio Iruretagoyena - blevet bombesprængt og død af sine kvæstelser. Politiken refererer Herri Batasuna for at 'beklage' drabet.
Hvad så, Jesper Kiel? Er dette mord kun beklagelsesværdigt, eller er det noget, der skal tages afstand fra.
Det tror jeg, vi er nogle stykker, der er meget interesseret i at vide. Og i den forbindelse kunne det være nok så interessant, hvad Enhedslisten officielt måtte mene.

Poul Petersen
Daltoftevej 58
2860 Søborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her