Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
5. januar 1998

Seriøs EU-debat, tak

2. JAN. - Mener Metz, at målet helliger midlet? Jeg er meget forbløffet over bagsidelederen af Metz den 31. december. Jeg ved godt, at Metz er tilhænger af EU, og normalt har han reelle og velformulerede argumenter for sin holdning. Men i sin leder synker han ned på det niveau, hvor man fornærmer og nedgør folk, der har en anden holdning en ens egen.
Midt i lederen får vi denne let indpakkede fornærmelse: "Hvorledes genoptager diskussionen med de gamle skeptikere hjemme i kollektivet - dem der ikke mere helt er så meget imod, fordi de i mellemtiden har været ude at rejse ..."
Her er budskabet, at EU-skepsis skyldes snæversynethed, mangel på horisont samt national selvtilstrækkelighed. Kommer man derimod ud i den store verden, ser man lyset fra Bruxelles. I sidste afsnit af lederen får vi det skåret ud i pap: "(statsministeren) har jo også en forbandet forpligtelse til at få vælgerne til ikke at stemme nej til, hvad der indlysende for enhver med omløb i hovedet er i landets interesse".
Javel. Så ca. halvdelen af Danmarks vælgerbefolkning er altså idioter. De har ikke omløb i hovedet. Man stemmer altså nej, fordi man ikke tænker sig om.
Jeg vil tværtimod påstå, at mange nej-sigere har gjort sig grundige overvejelser: At være EU-modstander eller -skeptiker i dag er ikke specielt nemt, og ofte heller ikke uden risiko. Ja-propagandaen kører usvækket fra de fleste politikere, medier, erhvervsfolk, og diverse eksperter i dette og hint. Nogle virksomhedsledere har sendt breve rundt til medarbejderne, hvori de ødelæggende virkninger af et nej beskrives, med slet skjulte trusler om nedskæringer. Det er i toneangivende kredse ikke velset at være imod EU. EU-modstandere slås i hartkorn med fremmdehadere og småtskårne national-egoister. Så det at holde fast ved den overbevisning, at EU ikke er vejen til et bedre Europa for hele folket, er at gå imod strømmen. Og det har til alle tider krævet et vist mål af mod og omtanke.
Da ingenting kun er sort og hvidt, synes jeg, at debatten om Amsterdam-traktaten kræver et seriøst og intelligent debatniveau, i stedet for den mudderkastning, som Metz lægger op til i sin artikel.

Eva Brøcher
N. Jespersens Vej 2
2000 Frederiksberg

Ingen perfidi er for grov

30. DEC. - Per Stig Møller taler om medlemmer af Folketinget, som han siger har støttet" ... nogle af de mest blodige regimer ..." Skal det nu forstås sådan, at Per Stig Møller aldrig har støttet USA? Åbenbart er ingen perfidi for grov, når man skal legitimere sit samarbejde med det yderste højre i dansk politik. Sølle, Per Stig Møller.

Mogens Lindstrøm
Ravnkildevej 11
9220 Aalborg Øst

Beskæftigelse

29. DEC.
Ingen ser dig,
ingen hører dig,
ingen kender dig.
Det er meningen,
du skal vide
at leve ud
at brænde op,
for din skyld.

Bodil Jensen
Emilievej 28
4600 Køge

Religion er .... også opium

29 DEC. - Ak, næppe en dag uden bud på hvorvidt Scientology er en religion eller ikke. Ej heller mangler der forslag til, hvorledes en religion retteligen bør defineres. Må det i denne sammenhæng, og for at få luftet lidt ud i den frenetiske atmosfære, være undertegnede tilladt at give ordet til murbrækkeren Marx: "Den religiøse elendighed er på en gang udtryk og protest mod den virkelige elendighed. Religion er den betrængte skabnings suk, den er en hjerteløs verdens hjerterørelser, den er åndløse tilstandes åndsindhold. Den er folkets opium". Noget forkortet udtrykt kunne man sige, men en indtil nu ikke overhalet, meget smuk og adækvat karakteristik af mumbo-jumbo til alle tider. Det handler om religionernes væsen og ikke deres fremtrædelsesformer. Også religioner er underlagt markedskræfterne, og deres værdi er for tiden i stigning, hvilket ikke kan undre - de åndsløse tilstande taget i betragtning. Følgeligt produktudvikles og 'opgraderes' religioner også. Designer-religioner ser dagen og viser lyset som f.eks. typisk: Scientology, Moon-Sekten og i det hele taget New-Age. Disse designer-religioner, forholder sig til den "gamle", statsautoriserede Kirke, som designer-drugs ti rå-opium. Laudanum og Luther lagkage. Hvad kan man, som betrængt skabning, forlange mere på det spirituelt-spirituøse marked?

Bjørn Jellum
Farum Hovedgade 2
3520 Farum

Thygesen og Far Rockaway

30. DEC. - Erik Thygesen har i Information fra den 27.-28. december 1997 en artikel om sit besøg i et trøstesløst Far Rockaway lige uden for New York City, motiveret af Lawrence Ferlinghettis nye digtsamling A Far Rockaway of the Heart. Om Lawrence Ferlinghetti er vokset op i Far Rockaway, ved jeg ikke, men den amerikanske fysiker og nobelpristager Richard Feynman, der desværre allerede døde i 1988, var jævnaldrende med Lawrence Ferlinghetti og beskrev i to noget uortodokse selvbiografier bl.a. sin opvækst i et jødisk middelklassemiljø i Far Rockaway i 1920'erne og 30'erne. Disse erindringer giver et noget andet billede af Far Rockaway dengang, et billede som nok harmonerer mere med Ferlinghettis brug af bynavnet. Dengang var Far Rockaway også en endestation, men man får af Richard Feynmans bøger indtryk af et meget levende og trygt lokalsamfund i udkanten af storbyen.

Aqqaluk Petersen
Kastelsvej 1
2100 Kbh. Ø

Hormoner - en bekostelig sag

27. DEC. - Der er visse ting vi (kvinder) næsten alle for brug for før eller senere: Hormoner ... der kan beløbe sig til en formue, nemlig ca. 100 kr. månedligt, måske resten af livet. Hormontilskud forebygger bl.a. knogleskørhed, som er en smertelig og bekostelig sag, når uheldet er ude. Men tager du dette for dig nødvendige, naturlige tilskud, kan du ikke blive medlem af Sygeforsikringen Danmark.
Det er en oprørende kendsgerning. Diskriminering mod kvinder. Vi må være mange, som er ramt af denne regel. Derfor, kvinder, meld dig ind i Danmark (hvis det er det du vil), inden du begynder at tage hormoner. Eller bedre: Danmark, lav reglerne om!

Gertrud Nielsen
Ringstedvej 103
4370 St. Merløse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her