Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

26. januar 1998

Skift bank
21. JAN. - Mange mennesker skifter ikke uden videre bank.
Men hvad laver banken med dine penge, når du ikke bruger dem? Sagen om Den Danske Banks bedrifter, bør give anledning til at flere skifter til pengeinstitutter med en højere moral.
For den politiske forbruger findes der velfungerende alternativer til de traditionelle banker.
For eksempel Den almennyttige andelskasse Merkur. En utraditionel bank, hvor de 4.000 kunder har indflydelse på hvilke projekter banken skal låne penge til. De 180 millioner, banken administrerer, har fremmet 500 vidt forskellige projekter især indenfor miljøområdet. Mange miljøprojekter ville ikke have været virkelighed uden Merkur - når de traditionelle långivere har lukket kassen. Merkur har filialer i Aalborg og på Frederiksberg.

Søren Egge Rasmussen
Hjortshøj Møllevej 162
8530 Hjortshøj

Jesper Kiel og baskerne
22. JAN. - Jeg bad på et tidspunkt i dette blads læserbrevsspalter Jesper Kiel og Enhedslisten reagere på, hvordan man forholdt sig til, at det baskiske politiske parti Herri Batasuna nøjes med at 'beklage' ETA's mord på lokale politikere. Enhedslisten har svaret, at de til forskel fra Herri Batasuna tager afstand fra mordene. Jesper Kiel mener, at det er da helt i orden, når det offiecielle Danmark gør det samme over for Jeltsin i en ellers usammenlignelig situation. Og så ellers en perfidi om, at jeg måske hellere ser Herri Batasuna bag lås og slå.
Det er jo ynkeligt. Fængslingen af Herri Batasunas ledelse er en uacceptabel knægtelse af ytringsfriheden og retten til politisk organisering. Så er det slået fast. Jeg kan herefter konstatere, at medlem af Enhedslistens politiske ledelse - Jesper Kiel - ikke vil gå længere end at beklage ETA's myrderier - på linie med Herri Batasuna.
Det er beklageligt - også for Enhedslisten.

Poul Petersen
Daltoftevej 58
2860 Søborg

En historisk fejltagelsen
21. JAN. - Dengang USA blev uafhængig og nogle år senere udarbejdede en forfatning, havde man en mulighed for at få afskaffet slaveriet en gang for alle. Men den mulighed forsømte man af hensyn til Unionen. [)et resulterede i en sønderlemmende borgerkrig, der stadig sætter sine spor. Ved afslutningen af Boer-krigen i Sydafrika i 1902 vedtog man at ignorere spørgsmålet om afrikanernes stemmeret af hensyn til Unionen. Det resulterede i næsten et århundredes kamp og lidelser. I Luxembourg kort før jul vedtog EU at afvise Tyrkiets ansøgning om medlemskab. Og konsekvenserne bliver langvarige.
Siden 1963 har Tyrkiet haft en berettiget forventning om medlemsskab, idet indledningen til associeringsaftalen fastslår, at formålet er at fremme Tyrkiets adgang til medlemsskab på en senere dato, og dette formål gentages i toldunionsaftalen mellem EU og Tyrkiet i 1995. Og derfor står Tyrkiet uforstående over for denne tilsidesættelse til fordel for gamle kommunistdiktaturer som Rumænien og Bulgarien, især når man tager i betragtning, at Tyrkiet har været NATO-medlem siden 1952, og har haft sin ansøgning om EU medlemsskab liggende siden 1987.
EU har gjort et stort nummer ud af sine såkaldte "objektive kriterier" for medlemskab, der blev fastslået ved Det Europæiske Råds møde i København i 1993. Disse foreskriver, "at ansøgerlandet har opnået institutionel stabilitet, som garanterer demokrati, retsstatsforhold, menneskerettigheder samt respekt for og beskyttelse af mindretal, det kræver endvidere en fungerende markedsøkonomi samt evne til at klare konkurrencepresset og markedskræfterne i Unionen. "Det ville derfor have klædt EU bedre, hvis de havde inviteret Tyrkiet ind i varmen, og bedømt dets ansøgning på lige fod med andre ansøgerlande.
Men den sidste tids udvikling viser at EU er ved at høste som den sår. Panikken omkring de kurdiske bådflygtninge viser tydeligt Schengen-aftalens skrøbelighed, og optrapningen af konflikten mellem Grækenland og Tyrkiet understreger, at en løsning ikke kan findes uden både EUs og Tyrkiets medvirken. Og derfor viser EUs afvisning af et nærmere samarbejde med Tyrkiet omkring disse spørgsmål endnu mere uforståelig. Tanken om at invitere Tyrkiet til Europa-konferencen i marts blev saboteret af Grækenland, der tvang EU til at stille betingelser for Tyrkiets deltagelse, som man på forhånd vidste, at Tyrkiet ville afvise.
Europa kommer til at betale en høj pris for denne holdning. Tyrkiet spiller en afgørende rolle ved kampen om de store olieforekomster i Centralasien og Kaukasus, og ved udsigten til en storkonflikt med Iran, Irak og Syrien kommer Europa til at trække det korteste strå uden Tyrkiets opbakning. I sidste ende slår EU sig selv på munden, da dens afvisning af Tyrkiets ansøgning svækker de demokratiske kræfter i Tyrkiet, som EU gerne ville støtte.

Robert Ellis
Rørmosevej 14
3460 Birkerød

Overlast
21. JAN. - Vi må undgå at nogen lider overlast. Chithira blev kylet ud ligesåfremde. Men hun er nu fri.
Wafsa Mohanna, Madeleine, Maisam og Maria skal hverken udvises - eller rettere smides ud - af Danmark, - da det altså ikke er første gang at Indenrigsministeriet begår lige netop denne kapitalbrøler.

Tune Nørskov Jacobsen
Julius Valentiners Vej 14; 2
2000 Frederiksberg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu