Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
21. januar 1998

El Niño
6. JANUAR - Oversvømmelser, snestorme, orkaner, tørke og skovbrande er uundgåelige følgevirkninger af det meteorologiske vejrfænomen El Niño. Betegnelsen El Niño er efterhånden blevet et ofte benyttet synonym for naturkatastrofer i folkemunde, og er da også i stand til at vende op og ned på klimaet rundt om i hele verden, og kræver adskillige menneskeliv og koster milliarder af dollars.
El Niño har påført Australien så omfangsrig en tørke, at skovbrande har ødelagt flere forstader til storbyen Sydney i sidste måned, og Indonesien led samme skæbne. Samtidig har voldsomme regnskyl medført katastrofale oversvømmelser i Ecuador, Peru og Bolivia, mens en stormflod gjorde 60.000 hjemløse i Chile.
El Niños hærgen har samtidig været skyld i at 600.000 mennesker er blevet hjemløse i Somalia, og man skal heller ikke under vurdere vejrfænomenets indflydelse på høstresultater og de internationale råvarebørser.
F.eks. bærer El Niño ansvaret for en skæbnesvanger kaffe-, kakao- og majshøst i Fjernøsten i 1997, og de aktuelle ekstreme sneforekomster og frostgrader i Canada og Nordamerika menes at være en afløber af El Niños vidtrækkende favntag.
Der skal egentlig kun en mindre ændring af passatvinden i Stillehavet til at udløse de vejrmæssige ændringer, for når den normalt kolde havstrøm ved Sydamerikas vestkyst presses ned af en varm havstrøm, stiger temperaturen, og det pågår i øjeblikket uafbrudt, så El Niño er godt i gang med at ændre økosystem, nedbørsforhold og passatvindene ved ækvator.
I Danmark vil den usædvanlige vejrforeteelse allerhøjst betyde lidt køligere vintre og lidt varmere somre, men en ting er sikker: El Niños overvældende naturkræfter har ikke krævet sine sidste ofre endnu.
Og det eneste vi små mennesker kan gøre er at stå magtesløse og passive og betragte naturens rasen og dens fænomenale kræfter i aktion.

Allan Dybdal
Sofie Brahes Allé 7
2300 København S

En kort kommentar
16. JANUAR - Hertoft taler om hvordan menneskernes (danskernes) sexliv liv er (Generel erfaring) Bjarke Møller om hvordan det burde være (ideologi - i bedste fald personlig erfaring).

Merete Grieg
Holstebrovej 27
7830 Vinderup

Studsebevægelsen
15. JANUAR - Gennem årene, har vi set mange sære eksempler på, hvordan politiske bevægelser anvender dyr som symboler på deres politik. Hvem husker f.eks. ikke Pindsvinebevægelsen? Den brugte den lille uskyldige altæder som argument for højere militærudgifter. Nu har vi så fået en ny Europabevægelse.
Bevægelsen Danmark i Europa synes, den gamle Europabevægelse er for tydelig i sin begejstring for Unionen. DIE (lidt uhyggeligt navn i øvrigt) er mere genert.
Til gengæld har de penge fra Industrien.
Og nu har vi set det første resultat: store annoncer i landets største dagblade. Med et billede af en struds! Den stikker ikke fingeren, men hovedet i jorden. Velkommen til Strudsebevægelsen! Havde det så bare været en EMU...

Pelle Voigt
Valby Langgade 70, 2.tv.
2500 Valby

Grumt rimer
på dumt...
14. JANUAR - Verden er et stort grumt sted, forkynder annoncen for bevægelsen Danmark i Europa over mange spalter i dagspressen den 14. januar '98.
Man må formode, at det er med denne replik annoncens struds stikker hovedet i busken. Udsagnet er forståeligt nok - set på baggrund af at mangen struds ender sin tilværelse med at blive ædt - bogstaveligt talt med hud og hår.
Men det kan jo også være, at strudsen ikke gider at lægge øre til bevægelsens klichéer om EU's uundværlighed og forsikring om at brugen af strudsemyten slet ikke har noget med afstemningen om Amsterdam-traktaten at gøre. Måske vil strudsen heller have sand i halsen end blår i øjnene!

Berit Bergfjord
Ved Grænsen 86
2000 Frederiksberg

Sandhed
14. JANUAR - Hvorfra ved Kai Aalbæk-Nielsen (Tro og Tvivl 13. januar), at sandhed er noget der "produceres", ikke noget der "åbenbares"?

Åge Jensen
Ringgade 135A
6400 Sønderborg

Fedte af
18. JAN. - Store tomme rum giver er godt ekko. Tomrummet på højrefløjen i dansk politik er tilsyneladende meget stort:
Først bruger Brian Mikkelsen fra de konservative udtrykket "at fedte ansvaret af sig" om Bjørn Westh i taxi-sagen. Så bruger Uffe Ellemann-Jensen det samme udtryk om statsministeren i Færø Bank-sagen, og vi når manegen rundt med Kristian Thulesen Dahl i samme sag.
Desværre forekommer det som om højrefløjen prioriterer polemik mod regeringen højere end det at gøre noget for vores land. Måske kunne de udrette noget værdifuldt..., eller tror de ikke selv på det?

Mogens Lindstrøm
Ravnkildevej 11
9220 Aalborg Øst

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her