Læsetid: 3 min.

Lediggang er bedre end reklamer til TV 2

Debat
13. januar 1998

Af ERLING FREDERIKSEN tvangsaktiveret langtidsledig og formand for Socialdemokratiet i Svinninge Kommune

Chikane af samfundets underste skal ikke sætte den politiske dagsorden i de politiske ungdomsorganisationer

UNGDOMSPOLITIKERE
Information bragte den 3.-4. januar et fællesinterview med formændene for DSU, RU, VU og SFU, hvor der blandt mange emner diskuteres den såkaldte udstødning og marginalisering.
Det interessante, men også bekymrende ved denne næste generation af politikere er, at deres politiske fokusering er identisk med forældrenes generation.
Man kunne ønske sig, at disse unge mennesker reflekterede over, om ikke der er en selvforstærkende effekt af, at regeringen og medierne konstant hævder, at de arbejdsløse er "sat uden for", "udstødte" eller "marginaliserede".
Som kommende forældre bør de unge formænd vide, at den sikreste måde at skabe et "taberbarn" på er ved konstant at fortælle dette barn, at det er et "taberbarn", at det ikke dur, og at det er udenfor.
I skolesystemet kaldes de tilsvarende handlinger for mobning.
Det er bekymrende, at også denne generation definerer borgernes medlemskab af samfundet som værende afhængigt af denne borgers (løn)arbejderskab, hvor arbejde her defineres som det, man tjener penge på, men ikke selv har gavn af.
Mange borgere kan udfylde væsentlige samfundsopgaver som forældre, i foreninger, som legeonkler, som amatørmusikere, debattører m.m. uden at være (løn)arbejdere.
Jeg vil hævde, at total lediggang er bedre end at producere reklamer til udsendelse i TV2. Disse reklamer er ikke årsag til øget rigdom men kan medvirke til øget pengecirkulation og pengevækst.
Faktisk er den globale økologiske krise og de mange krige i verden forårsaget af (løn)arbejdere - den væsentligste politiske opgave er derfor at få bremset alt det (løn)arbejde der ødelægger og forringer livet for menneskene.

Dansk verdensrekord
Danmark har verdensrekord i antallet af (løn)arbejde set i forhold til befolkningstallet og produktivkraften har aldrig været større.
Færre kan altså producere mere og mere. Det er ikke et materielt problem at forsørge alle.
Der er naturligvis problemer i forhold til EU's 18 millioner arbejdsløse; men de alvorlige problemer skabes blandt og af de 200 millioner (løn)arbejdere i EU.
Det er ikke politikernes opgave at skabe arbejdspladser, men at sikre gode og sunde livsbetingelser for alle mennesker. Dette kræver et antal arbejdspladser men det er ikke arbejdspladserne, der er formålet. De er midlet.
Det er heller ikke politikernes opgave at straffe og disciplinere de personer man har udnævnt til at være udstødte ved at udsætte dem for tvangsarbejde og formålsløs aktivering.
DSU-formand Morten Bødskov siger i begyndelsen af interviewet at, "et besøg på et bistandskontor eller en arbejdsformidling giver sår på selvfølelsen" - som en af forklaringerne på at socialdemokratiet er gået tilbage i "boligområder med en negativ social udvikling".
Dette er muligvis en rigtig forklaring, og Morten Bødskov begrunder det med, at de "har oplevet sig selv som statister, de har mistet kontrollen med deres eget liv og har oplevet handlingsplan på handlingsplan".
Jeg er normalt meget enig med Morten Bødskov, men sidst i interviewet kommer han ind på nogle løsningsforslag, som i mine ører lyder som om stats-, kapital- og privatsfære i Morten Bødskovs univers er smeltet sammen.
Han hævder nemlig: "Men demokratiseringer løser ikke problemet med at få de folk med, som er nederst på rangstien," og videre: "De skal tvinges væk fra de passive overførsler og tvinges til at arbejde sammen med andre. De skal ind på arbejdsmarkedet, hvor mange af vores kontakter, respekten for andre og mange værdier dannes. Opdragelse er blevet et fy-ord, og moral, ansvar og engagement er noget, som der bliver lidt grinet af i dag, hvis man nævner det".

Asociale
Morten Bødskov hævder faktisk, at de mennesker, der har megen fritid, er asociale, ikke har respekt for andre, mangler kontakter, at deres opfattelse af værdier er problematisk og at de er uopdragne.
Dette er en karakteristik, der historisk set ofte er blevet brugt om de underste men vist ikke tidligere af en DSU-formand.
Engagement, tillid og frie mennesker skabes især uden for lønarbejdet, hvor forholdet mellem mennesker ikke i samme grad er styret af akkumuleringstvang og magthierakier.
Den politiske opgave er netop at sikre, at der er livsbetingelser for fri og ikke pengestyret menneskelig udfoldelse samt at sikre, at den kapitalistiske produktion foregår på et bæredygtigt menneskeligt og økologisk grundlag.
Det bør ikke være den fortsatte chikane af samfundets underste der skal sætte den politiske dagsorden i de politiske ungdomsorganisationer.
Man kunne i stedet fokusere på velbjergede borgeres fordele ved at udlåne sikkert forrentede, inflationssikrede og skattebegunstige beløb til staten og de samme borgeres muligheder for skattefradrag for forbrugslån.
Disse passive overførselsindkomster er der mere økonomisk, social og politisk ræson i at sætte på dagsordenen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her