Læsetid: 2 min.

Det nordiske skylag

12. januar 1998

Jytte Willadsen - et omkvæd eller en eftersnakken fra en svunden tid

PSYKIATRI
Raben Rosenbergs nye bog Prioritering af psykiatrisk behandling. Fra psykiatri til neuropsykiatri er taget under kærlig, stedmoderlig behandling i Jytte Willadsens anmeldelse i Information d. 3. jan. Det er ikke Jytte Willadsens psykiatri, bogen omhandler, men den psykiatri, som internationalt set trænger sig på, og som har så svært ved trænge igennem det nordiske skylag til Danmark.
På ganske letlæselig vis og i en flydende fortællestil redegør Raben Rosenberg for, hvorfor fremtidens psykiatri er neuropsykiatri og ikke den tilbagestående, nedprioriterede og skammeligt udstødte psykiatri, omgærdet af myter og folklore, som Jytte Willadsen på sin egen forbitrede måde kommer til at forsvare.
Raben Rosenberg præsterer noget så enkelt som at tage de psykiatriske lidelser og dermed patienterne alvorligt og lever dermed op til tidens etiske udfordring i psykiatrien, som er at formidle viden på en saglig, medmenneskelig og forstandig måde.
Kun den psykiatri, som anerkender de psykiatriske patienter som ligeværdige enkeltindivider, har overlevelsesevne i tidens sundhedsvæsen.
For den interesserede læser giver bogen faktisk en enestående chance til at blive opdateret om væsentlige psykiatriske temaer som: Psykiatri under organisatorisk omvæltning; faretruende signaler: kriminalitet og selvmord; psykiatri er lægevidenskab; de psykiatriske lidelser: lidt om diagnostik og epidemiologi; hvorfor bliver man psykisk syg; antipsykotisk medicin; depression - antidepressiv medicin og psykoterapi, kognitiv psykoterapi af depression og tvangstilstande, menneskeopfattelse og sygdomsforståelse og fremtidens psykiatri.

Forførende
Jytte Willadsens i øvrigt velskrevne og dermed også forførende anmeldelse berører knapt nok bogens sagsindhold og dermed er der intet nyt for den læser, som i årenes løb har fulgt JW's anmeldervirksomhed af sober og velmenende psykiatrisk litteratur.
Man ved allerede, hvad der står, som om det er en gentagelse, et omkvæd eller en eftersnakken fra en svunden tid.
Kort og godt handler JW's anmeldelse mere om Jytte Willadsens private og ideologisk farvede syn på psykiatrien end om en uhildet og neutral bedømmelse af et område, som længe har fortjent seriøsitet.
Hvad værre er - den nedvurdering, som anmeldelsen afspejler, rammer også de psykiatriske patienter, som må undres over, at man kan miskreditere, at de er syge. Thi det er ikke normalt at være (sinds)syg og skam få den, som vil slå en sådan kendsgerning hen. Det er virkelig at føje spot til skade.
Information, dette prægtige dagblad med de forfriskende ledere og ditto analyser af kulturen, ville stå sig ved at overveje, om anmeldelser af lødige værker som Raben Rosenbergs bog først og fremmest bør være debatskabende eller saglige. I påkommende tilfælde er sidstnævnte ikke voldsomt tilgodeset.
På et punkt er jeg enig med Jytte Willadsens anmeldelse, nemlig i bedømmelsen af korrekturlæsningen. Den er under al kritik, men dog ikke hindrende for, at man godt kan forstå, hvad skrevet står.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu