Læsetid: 4 min.

Den krigeriske Vaclav Havel

Debat
27. februar 1998

I det kriseramte Tjekkiet er militarismen blevet et 'demokratisk' samlingspunkt

SET FRA PRAG
VOR HØJTELSKEDE præsident Havel synes at ville anlægge en mere aggressiv linje i sin anden embedsperiode, som han netop har indledt. Hans popularitet i befolkningen er stadig stor, mens hans politiske status som gammel systemkritiker synes mere og mere uholdbar.
Faktisk undgik han med nød og næppe et ydmygende nederlag: Han blev genvalgt med kun én stemmes flertal i parlamentet. Det havde noget at gøre med partipolitik og med systemets almindelige sammenbrud - men alligevel ville der have været mange røde ører, hvis han var blevet vraget.
Det parlamentsmedlem, der kunne have udløst den pinlige situation, var dr. Sladek, lederen af det nyfascistiske Republikanske Parti. Da afstemningen foregik, sad han i Pankrac-fængslet i Prag (ligesom Havel selv gjorde engang). Han var dømt for racistisk agitation, og hans påstand om politisk forfølgelse kan ikke helt afvises, for de pågældende racistiske udtalelser var vendt mod Tyskland og faldt under forbunds-kansler Helmut Kohls besøg i Prag.
Men Sladek, hvis parti ifølge meningsmålingerne har otte procent af vælgerne bag sig, blev altså forhindret i at afgive sin stemme, og Havel blev behørigt valgt.

DET PASSEDE egentlig alle godt, for hvis parlamentet havde forkastet Havel, ville det være blevet set som et nederlag for den demokratiske proces i Tjekkiet. Der var jo ikke tale om, at befolkningen ikke ville have ham til præsident.
En af Havels første udtalelser, efter at han havde aflagt embedseden, var den yderst overraskende meddelelse om, at Den Tjekkiske Republik ville sende soldater til Den Persiske Golf, hvis det blev nødvendigt.
Vidste han noget, vi ikke vidste? Vi må jo ikke glemme, at den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright stammer fra Prag, og måske havde hun og Havel (som tilsyneladende er nære venner) drøftet disse vigtige strategiske anliggender i telefonen.
Saddam Hussein havde uden tvivl travlt med at sende flere kampvogne til den tjekkisk-irakiske grænse eller sådan noget - men lad os håbe, at han ikke læste tjekkiske aviser, for såvel generalerne som den nye forsvarsminister gjorde alt, hvad de kunne, for at tage afstand fra Havels ukarakteristisk krigeriske udtalelser.
Generalstaben sagde, at hæren skulle bruge seks måneder på at gøre enheder klar til Golfen, men der var også andre problemer.
"Det vil være svært at finde frivillige nok til at danne en enhed," sagde hærchefen, general Martinek. Han valgte sine ord med omhu:
"Det skal være folk, der er parate til at sætte liv og helbred på spil. De har jo kemiske og biologiske våben!"
Generalernes nervøsitet gjaldt formentlig ikke kun i-rakernes kemiske våben. Den Tjekkiske Republik har reageret meget utilfredsstillende på de stadig uopklarede tilfælde af 'golfkrigssyndrom' blandt de soldater, der var med sidste gang - og de fleste tjekker mener, at ondet skyldes en eller anden hemmelig amerikanske kemisk gift.

HVAD LÅ der bag Havels mærkværdige udtalelse? Var det et desperat forsøg på at slå mønt af, at Danmark og Canada som de første havde ratificeret NATO's beslutning om at udvide med tre centraleuropæiske lande?
Hvordan hænger det sammen? Jo, fanatisk opbakning bag NATO opfattes efterhånden som næsten den eneste politisk holdbare bestanddel af systemkritiker-rollen, og enhver udvikling i forbindelse med NATO bliver grebet af tv og den skrevne presse som en stor sejr: "Godt nyt! Danmark har ratificeret!"
Selve sagen er blevet nærmest symbolsk - et spørgsmål om 'national stolthed'.
Ellers er den meget lange og meget meningsløse 'politiske krise' det eneste, man snakker om. Siden den forrige regering faldt på en finansieringsskandale i det største koalitionsparti, ODS, får de andre partier nu samme behandling - og naturligvis har offentligheden opdaget, at de allesammen er stort set lige korrupte. Intet er helligt.
Det kom til en mindre skandale, da det i begyndelsen af måneden blev afsløret, at store beløb fra sundhedsbudgettet var blevet 'kanaliseret' (et høfligt udtryk for 'stjålet'). Tjekkiets offentlige hospitalsvæsen befinder sig nemlig i en desperat situation trods de stolte traditioner og trods de dygtige læger og sygeplejersker, der arbejder under meget vanskelige vilkår.

DER VENTER en stor gevinst for den regering, der er ved magten, når privatiseringen af de sidste store banker er tilendebragt. Den midlertidige regering er blevet forhindret i at beskæftige sig med dette spørgsmål, så vi bliver nødt til at vente til efter næste valg med at se, hvilke partier, der er så heldige at komme til at administrere det orgie af bestikkelse og tyveri, der uden tvivl vil ledsage denne proces.
Alt i alt er den tjekkiske vælger en smule skuffet over demokratiet og det frie marked. Men NATO er der stadig en vis glans over.
En rigtig levende amerikansk general, Wesley Clark, kom til byen i begyndelsen af februar, og han blev fulgt af tilbedende menneskemængder og tv-hold - selv om den frygt for Rusland, som militært set er den eneste reelle begrundelse for NATO-medlemskabet, synes at være på retur. Folk har indset, at russerne faktisk ikke længere har nogen interesse i militære interventioner i Østeuropa.

DERFOR MÅ man udtænke nye, heroiske argumenter, og det er grunden til, at militarismen bliver markedsført som særlig 'demokratisk'. En koalition af erhvervsfolk og berømtheder har nedsat en gruppe, der skal agitere for NATO.
Tv-reklamer og plakater gentager sloganet "NATO straks!", men kampagnen slår ikke rigtig an, fordi ingen af de grunde, koalitionen fremlægger, virker særlig overbevisende. I en situation, hvor tjekkerne har et praktisk problem med en krise i det parlamentariske demokrati, kan de se, at NATO er fuldstændig irelevant for den demokratiske proces.
Og derfor besluttede en desperat Vaclav Havel at bekendtgøre sit dristige initiativ: Vi bør stå skulder ved skulder med Amerika! Giv os bare et halvt år til at forberede os...

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her