Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
13. februar 1998

Bombe-psykosen griber om sig!

11. FEB. - Det vender sig i én, når man ser den måde, medier og militærfolk i øjeblikket vender det hvide ud af øjnene af krigsliderlighed, når snakken falder på situationen i Golfen.
Mandag aften sidder man og ser DR-TV's nyhedsmagasin Horisont og er vidne til et længere perverst indslag, hvor journalister og militære eksperter sidder og smæsker sig i de nyeste detaljer, om hvad USA's bomber nu kan udrette.
"Næsten alle de bomber USA vil kaste (det kan jo ikke undgåes!!) vil være 'smarte' bomber, der kun vil koste få mennesker livet," er kommentaren fra hærens udsendte specialist.
"Se nu disse nye typer bomber, der kan trænge igennem hele fire betonlag i et underjordisk beskyttelsesrum og også ramme
vandrørerne i kælderen."
Vammelt!
Det var akkurat samme smarte ekspertudtalelser vi for syv-otte år siden var vidne til, da USA sidst lancerede det hotteste inden for 'press-the-button-and-kill'-genren.
Mange måneder med kloge mænd i uniform, medievenlige slagplaner, close-up-billeder af irakiske tanks i smadder, morgengymnastik med
Schwarzkopff over CNN...
Først langt senere viste det sig, at alt isenkrammet nok ikke var så uskadeligt og humant når alt kom til alt.
Masser af uskyldige irakere blev ofre for USA's forsøg på at ramme svinet i Bagdad, og amerikanernes egne styrker blev højst sandsynligt selv ofre for et kynisk spil fra Pentagon.
Mand efter mand har de der tjente ved 'fronten' fået mystiske symtomer, og overvejende indicier peger på, at symtomerne kan ledes tilbage til stråling fra USA's egne 'smarte bomber'.
Bomber dræber ikke diktatorer, der i den grad udnytter deres eget folk og bruger dem som menneskeligt skjold. Bomber dræber uskyldige folk fanget i deres eget land og ødelægger muligheden for udvikling og fremskridt for deres børn.
Frem for den omsiggribende bombepsykose bør vi presse på politisk for at give al mulig støtte til oppositionen i Irak og de omkringliggende lande. Vi må kræve, at den Europæiske Union og Tyrkiet åbner sine grænser for de politiske og etniske forfulgte fra Irak. Kun en politisk ændring i Irak og det omkringliggende område kan ændre situationen i landet.
Bomber vil med held måske kunne dræbe Saddam Hussein, men så længe de politiske forhold ikke bliver ændret i landet, vil
USA's tæppebombninger kun bidrage til folkemord - ikke fred!

Niels Søndergaard medlem af Rød Ungdoms Landsledelse
Marstrandsgade 7, 5. sal
8000 Århus C

Hylekor af stukne grise

11. FEB. - Lektor i stats-kundskab ved Aarhus Universitet, Bjørn Lomborg, har skrevet nogle
kronikker i Dagbladet Politiken og tilsyneladende betjent sig af en blanding af fakta, polemiske tricks og måske et par fordrejninger.
En mixtur som diverse miljøbevægelser kender ganske godt fra mange års flittig brug i den gode sags tjeneste.
Nu bliver medicinen så brugt mod dem (os) selv. Og sikke dog et hylekor af stukne grise det udløser.
Jeg mener, det er tiltrængt. Også jeg kan huske rigeligt mange eksempler på, at miljømæssige spørgsmål, dilemmaer og valg er blevet behandlet for overfladisk eller ligefrem dogmatisk.
Derfor hilser jeg lektor Lomborgs udspil med tilfredshed. Hylene tager jeg som udtryk for, at nogen føler sig ramt.
Det næste er forhåbentligt, at balladen giver anledning til større faglig akkuratesse i den måde, hvorpå de vigtige miljø- og ressourcemæssige spørgsmål bliver behandlet.
Ikke mindst af de (vi), som har gjort dem til deres (vores) hovedsag. Det er som bekendt en god
ide først at feje for sin egen dør.

Søren Tafdrup
Stengårds Alle 202
2860 Søborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her