Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
19. februar 1998

Arbejde og livsglæde
9. FEB. - Kære Jytte Andersen. Af og til er du ved at tage livsglæden og livslysten fra alle, der er under 'dine vinger'. Med ord som 'overkompensation' og andre smarte vendinger undertrykker du systematisk virkelysten.
Mon ikke undervisningsministeren kunne finde dig et par bøger, hvor du kan læse om menneskerettigheder og frihed, lighed og broderskab?
Tiden er moden til, at alle ledige får et fast frit beløb (f.eks. 7.000 kr.). Alt hvad de der ud over tjener kan beskattes (f.eks. 40 procent). Med en sådan ordning ville arbejdsglæde og arbejdslyst vende tilbage.
Arbejdsformidlinger og fagforeninger kunne nedlægges. Bistandskontorerne ville få frigjort personale, der kunne tage sig af folks velbefindende i lighed med det, alternative behandlere gør for at rette op på de etablerede lægers fejl og ligegyldighed.
Hele det administrative apparat ville hermed blive frigjort til mere fornuftige ting end at blande sig i, hvad det enkelte menneske foretager sig. Sagsbehandlerne kunne trække vejret frit, og slippe for at sagsbehandle mod deres egen samvittighed.
(Forkortet af red.)

Jette Uhlott Andersen
Medlem af Ældresagen og Protestpartiet
Møllestræde 2
Sdr. Ørslev
4872 Idestrup

Jagt er mord for sjov
9. FEB. - Hvor mange i befolkningen har tænkt alvorligt over, hvad jagtudøvelse i dagens Danmark er for en 'størrelse'?
De fleste har et forherliget og romantiseret billede af jægeren, som ikke har noget med virkeligheden at gøre.
Den 1. april 1994 fik vi en ny jagtlov. Den burde have været annulleret, da den ikke tjener vor fælles natur og fauna. Man går nemlig fejlagtigt ud fra, at jagt er en naturbestemt nødvendighed - som jægerne hævder.
Jagtorganisationerne sørger for at jægernes blakkede image hele tiden pudses af, bl.a ved intensiv propaganda (jagtfilm), charmeoffensiver med film og gratis kaffe og masser af præmier, jagtudflugter etc.
Giv folket, hvad folket vil have, og det følger dig.
Moderne krybskytteri som foretages fra biler er endnu mere forargeligt og modbydeligt, og kan kun sammenlignes med 'for-sjov-nedslagtningerne' af fasaner og ænder på de store kommercielle jagter på godser.
En skønne dag vil forhåbentlig selv de værste blandt jægerne - og ikke mindst vore folkevalgte på Christiansborg - fatte, at jagt svarer til at slå ihjel for sjov.
(Forkortet af red.)

Knud Erik Nielsen
Holmehusvej 17-19
lejlighed13. 1
5000 Odense C.

Ensretning i dansk kunst
17. FEB. - Der har den seneste måneds tid verseret en verbal krig om hvem, der repræsenterer det 'sande' kunstsyn.
Tom Jørgensen (redaktør af Kunstavisen) har stået for den lidt 'gammeldags' opfattelse, nemlig at man skal kunne opleve kunsten - uden først at have fået en forklaring.
Han tør kritisere en af de nye professorer på Kunstakademiet for at være for letbenet; og nogle højt berømmede videokunstnere, der er i stald hos det kendte Galleri Walner.
Tom Jørgensen bliver skarpt modsagt af Simon Sheikh og Charlotte Mosen Jensen. Sidstnævnte, der er studerende ved Det fynske Kunstakademi, angriber Tom Jørgensen for at henvise til kunstværkernes 'udefinerede' kvalitet - men skriver meget om den (udefinerede) indsigt, beskueren bør have.
Den indsigt er måske én, man kun kan studere sig til? For efter min opfattelse, er det umuligt at sætte ord på. Den kan netop ikke forklares.
Det er fint at læse teori, - det er godt at have beskæftiget sig praktisk med kunst, - men først og fremmest skal man have et åbent sind og se og sanse!
Der er fare for, at dansk kunst mister sin mangfoldighed og bredde, hvis en lille håndfuld kunsthistorikere og nogle få magtfulde personer skal have eneret på at definere kunst.
Jeg oplever i høj grad Tom Jørgensens udtalelser som dem, den almindelige beskuer kommer med, nemlig irritation over dårligt håndværk - at man ikke kan opleve kunsten direkte uden at den skal formidles (det vil sige forklares), - at sanseligheden er gået tabt til fordel for det kølige intellekt.
På flere af de store udstillinger, kan man spørge sig selv om, hvem det er, der er kunstneren - kuratoren eller den, der har lavet værkerne?
I TV-2's Kulturmagasin, hvor der i anledning af
Louisianaudstillingen: 'Ny kunst fra Danmark og Skåne', var en diskussion mellem Tone O. Nielsen og Henning Damgaard Sørensen om kuratorernes rolle, kom sidstnævnte med følgende meget rammende bemærkning:
"Er det manden der svinger øksen - eller er det øksen, der svinger manden?"
Jeg godt forstå, at kuratorerne går så kraftig ind for formidling. Hovedparten af den konceptuelle kunst er blevet så steril og intellektuel, at publikum ikke længere er i stand til at opleve selv!
Som ung kunstner må det være hæmmende i den grad at være omklamret af kunstinstitutionerne. Hvor er kampen, - anarkiet - og oprøret, - det, som er livsnødvendigt for kunstnerisk udvikling og en vedkommende kunst?
Tak til Tom Jørgensen for at råbe vagt i gevær mod ensretningen i dansk kunst.

Steffen Tast,
billedkunstner
Solbjerg Hedevej 51,
8355 Solbjerg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her