Læsetid: 4 min.

Ekspertise i løgn og fordrejning

Debat
13. marts 1998

Mads Lidegaard tilhører den kategori af europæere, der for-nægter, at racisme, fascisme og kolonialisme er opstået i Europa og gennem tiden er praktiseret af europæere overalt på jorden

GRØNLAND
Præsten og forfatteren Mads Lidegaard synes at føle sig ramt af Fatuma Ali's 'diagnose' og gentager sin påstand om, at den nyere udvikling i Grønland fra 1951 er et resultat af grønlændernes egne ønsker.
Ja, mere overfladisk og mere uartikuleret kan det skete nok ikke udtrykkes.
Ligesom alle andre af europæerne koloniserede folk, har Inuit i vort land aldrig nogensinde bedt hverken alkymisten og sadistpræsten Hans Egede eller andre om at være så venlige at kolonisere os, vort sind og vort land - aldrig!
Og selv om han forfulgte, fangede, piskede og satte vore åndelige ledere i gabestokke i flere døgn og indførte korporlig afstraffelse gennem sin skole, har grønlænderne jo for længst tilgivet denne sadist. Fordi han indså sine fejl og gjorde bod under sine store religiøse kriser efter sin hjemkomst til Danmark og ophøjede os til de bedste skabninger på denne jord. Eller som hans hjælpepræst Ole Lange udtrykte det efter sin ankomst til Nuuk i 1728: "Sandelig de Folk i Landet er meget skikkeligere, at jeg ej skal sige, mere Christne, thi havde de Guds og Christi saliggørende Kundskab, var det et ret lyksaligt Folk, for de mange dyder, de fremvise iblandt sig, og til at oplæres ere hel tilbøjelige, at med Agtsomhed og Devotion høre dem, som dem undervise..."
Ja, dengang og nu synes det at være sådan, at det altid har været europæerne i Europa og andre steder, der vitterlig har trængt til en reel og virkelig kristendom og kristelighed.
Allerede dengang elskede vi hverandre og ærede hinanden efter kristendommens 'elsk din næste som dig selv'. Det var jo det, Hans Egede og andre, der kom efter ham, blev så målløst forbavsede over.

Europæernes sygdom
Det gælder overalt i den såkaldte Nye Verden. Efter at Christopher Columbus var landet i Guanahani (San Salvador?) blandt Tainoerne, udtrykte han det på denne måde i sit brev til kongen og dronningen af Spanien:
"So tractable, so peaceable, are these peoples, that I swear to your Majesties there is not in the world a better nation. They love their neighbors as themselves, and their dis-course is ever sweet and gentle, and accompanied with a smile; and though it is true that they are naked, yet their manners are decorous and praiseworthy."
Forfattere og præster som Mads Lidegaard lider desværre af mange europæeres (herunder danskeres) sygdom: 'Vi europæere har ikke påduttet disse folk, som vi koloniserede, noget som helst, vi har kun løst opgaverne på den måde, som disse folk ønskede det."
Større ekspertise i løgnens, fortielsernes, fordrejningernes og fornægtelsernes kunst skal man lede meget længe efter.
Se bare på denne kunsts udøvelse alene i forbindelse med hele Thule-sagen. Denne sag er jo ikke enestående i vor kolonihistorie. Og sådan har det altid været overalt, hvor europæerne kom for at kolonisere.
Såfremt Lidegaard ellers har sat sig ordentligt ind i vor historie ville han automatisk vide, at statsminister Hans Hedtoft kom med sin 'store plan' om vort lands udvikling i august 1948. Han fremlagde den for de to til begivenheden forsamlede Landsråd og gav disse råd kun - hold nu fast! - 16 timer til at vurdere sin 'store plan'. Medlemmerne skulle først gennemgå hans fremlagte plan nøje - for den var ikke forudomdelt - og så skulle de tage stilling.
Deres stillingtagen skulle skrives på både grønlandsk og dansk og endelig skulle de også have noget søvn. Det kalder vi for åndelig og politisk voldtægt.
En sådan fremgangsmåde kan jo kun praktiseres, hvis modparten overhovedet ingen magt har - og det havde Landsrådene så sandelig heller ikke.

Frigivelsen af spiritus
Efter denne voldtægt frigav staten salg og udskænkning af spiritus, hos et folk, der ikke kendte til dette aggressionsfremkaldende stof i deres kultur.
Op til frigivelsen af spiritus var mord- og selvmordsfrekvensen i vort land faktisk nul. Men efter at den hedtoftske plans og spiritussens virkninger begyndte at vise sig hos folket, løb antallet af selvmord og mord fuldstændig løbsk. Et voldtaget folk mister åbenbart sit selvværd, på samme måde som en voldtaget kvinde eller mand gør. Men det lærer man nok ikke på de danske teologiske fakulteter.
Lidegaard tilhører denne kategori af europæere, der i deres rapporter til FN fortier og dermed fornægter, at racismen, fascismen, nazismen, kommunismen og kolonialismen er opstået i Europa og gennem tiderne er praktiseret og gennemført af Europa og europæere overalt på denne jord - og at slaveriet og den korporlige afstraffelse i skolerne henholdsvis først er ophævet 'i går' og 'i dag' i Europa. Kolonialismen med fuldt indbygget racisme i Grønland eller Sydafrika er nøjagtig den samme - uanset om den er praktiseret af danskere, franskmænd, spaniere, portugisere, hollændere eller englændere. Det må præsten og forfatteren dog kunne lære, såfremt han ikke er illitterær på andre sprog end sit eget modersmål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her