Læsetid: 2 min.

Farceagtig retssag før pavebesøg

Debat
19. marts 1998

Pavebesøget i Nigeria følges muligvis op af ny stribe af henrettelser af regimets kritikere

NIGERIA
Det forestående pavebesøg den 21.-23. marts giver anledning til endnu engang at rette opmærksomheden mod forholdene i Nigeria.
Efter sidste års påståede kupforsøg i december er 60 mennesker blevet arresteret og anklaget for meddelagtighed. Blandt de arresterede er civile samt tidligere medlemmer af militærregeringen.
Retssagen imod 26 af de anklagede begyndte den 14. februar i år. Sagen føres for lukkede døre, ved en såkaldt speciel militær domstol, som ledes af General Victor Malu, forhenværende chef for den vestafrikanske fredsbevarende styrke i Liberia, ECO-MOC.
De tiltalte, der risikerer dødsstraf, har ikke haft mulighed for selv at vælge deres forsvarer, men er blevet beskikket militærets egne advokater.
Ved en lignende retssag i 1995 blev en af militærets beskikkede forsvarsadvokater selv anklaget for forræderi og idømt 15 års fængsel. Et fortilfælde, der ikke just opmuntrer til ihærdighed, hvad angår advokaternes forsvar af tiltalte.
De specielle militære domstole bryder med både Nigerias egen grundlov og internationale standarder for retfærdig retsprocedure og retsopfattelse. Der gives desuden ikke mulighed for at appellere eller at få sagen prøvet ved en anden, uafhængig domstol.
Specielle militære domstole har før været anvendt til at henrette militærregimets politiske opponenter, ligesom specielle civile domstole har været anvendt til at rydde politiske kritikere af vejen - senest med henrettelsen af forfatteren Ken Saro-Wiwa.
Der er således begrundet frygt for, at militærregeringen igen benytter sig af farceagtige retssager til at slippe af med sine kritikere; denne gang kritikere fra regeringens egne rækker.

Arrestations-bølge
Siden oktober 1997 har der været en bølge af arrestationer i Nigeria. Journalister, menneskerettighedsaktivister, ledere af oppositionspartier og tidligere regeringsledere er blevet arresteret. I november 1997, på fire-årsdagen for militærkuppet i Nigeria, fremsatte General Sani Abacha et løfte om amnesti til fængslede, "som ikke længere udgør en trussel mod landets sikkerhed, ro og orden".
Siden da er militærstyret ikke kommet med nogen yderligere præcisering af den bebudede amnesti.
30 journalister sidder p.t. fængslet, tilsyneladende på grund af deres kritik af ledende medlemmer af Nigerias militærregering.
Menneskerettighedsforkæmperen og juristen Ogaga Ifowodo blev arresteret den 7. november, ved grænsen til Nigeria efter et ophold i Storbritannien. Angiveligt fordi hans besøg i Storbritannien faldt sammen med Commonwealth landenes regeringsmøde i Edinburgh den 24.-27. oktober 1997. Adskillige nigerianske oppositionsgrupper var således til stede ved regeringsmødet, for at tilkendegive deres støtte til Commonwealth landenes indsats for at genoprette demokratiet og respekten for menneskerettighederne i Nigeria. Flere andre menneskerettighedsforkæmpere tilbageholdes fortsat af militærmyndighederne, mens endnu andre er blevet arresteret, brutalt tævet, og derefter løsladt, uden at myndighederne har rejst tiltale imod dem. Forholdene i fængslerne er så graverende, at et længerevarende fængselsophold er direkte helbredsskadeligt.
Der er derfor al mulig grund til, at verdenssamfundet retter projektørerne mod Nigeria, sådan at militærregeringen kan bringes til at overholde sin egen forfatning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her