Læsetid: 3 min.

Gi' Pia en hair cut

Debat
12. marts 1998

Måske starter åbningen mod verden her - i Latiner-kvarteret, mellem udskænkninger af café au lait, Halal-slagtere og Vietnam- cooking og kindrødt

AFRO-HÅR
Hot Stuff - Baby Got This Hot Stuff! Donna Summers sensuelle stemme ovenpå de bølgende rytmer, går lige i brystet, allerede inden kroppen er kommet helt ind. Væggene med den knækkede grønne farve, hvor der flere steder hænger hår på knager, imellem billeder med repræsentanter fra den farverige verden, med hver deres specielle hårdesign.
Stedet er Black & White, afro hair shop; Ebony and Ivory, her midt i latinerkvateret, hvor fransk café au lait rækkes over café disken ved hvert gadehjørne, med samme selvfølgelighed som to ristede med det hele hos Rita's kiosk i Thorsminde.
Det lille lokale er fyldt op af flere nationaliteter, bænket rundt omkring på sofa og stole. Rummet er fyldt ud af snak og duft af kaffe.
"Se derude - der er én, der er ved at få skiftet ble," siger en amerikaner med århusiansk accent, og rejser sig med en kraftig bevægelse, der næsten får kaffen til at skvulpe over.
"Oh man," lyder det flerstemmigt fra sofaen.
Der gøres plads på en stol foran spejlet - der er mere kaffe på kanden. Snart er der også købt mælk fra den nærmeste døgnkiosk.

Grene i trætoppene
Tankerne flyder af sted, ad mange veje, der som grene i trætoppene krydser hinanden, i et uoverskueligt mønster.
Vedholdende vender begrebet grænser tilbage, i forskellige versioner. Grænser, grænseløs, grænsesøgende, grænsebrydende, grænseoverskridende, grænsedragning, grænsepatruje.
Hvad er en grænse? Hvor er den? Vi ser den tydeligt når den passeres, overskrides - ellers er den bare et eller andet sted. Nogle ganger siger vi, at det er udviklende for sjælen at passere en grænse, overvinde den - andre mennesker kan det koste livet. Virkligheden melder sig med ordene: "Vil du have trukket krøllerne ud eller have dreadlocks - eller bare klippes?" Bare klippes, tak.
Steffen Brandt har afløst Donna Summer på lokalradioens scene. Hans smittende smil imellem ordene står sig til den metalliske lyd fra saksens arbejde.
"Hvis du gerne vil have trukket krøllerne ud en dag, så har jeg nogle produkter, der kan holde krøllerne på afstand i op til fire måneder. Det er meget populært hos mænd fra Arabien eller Afrika".
Overtroen sætter ind, og angsten for at udfordre skæbnen. Tænk hvis de ikke kom igen.
Dette er ikke Stuhrs Business Class koncept, med små vimsende modeller og kemikalieduften i øjnene. Dette er African Time: "I morgen, man! Slowdown, ta' en kop kaffe og en snak. Vi har tid, der hvor vi er."
Verden udenfor banker på. I lokalradioen tales der om Sct. Valentine's dag. Køb nogle blomster til en du holder af, invitér hende ud, køb en gave og dans til Con los años que me quedan med Gloria Estefan.
Håret fugtes ved hjælp af en vandkande, hvor sprøjten er gået i stykker.
"En lille pige legede med den i går, og nu er den i stykker." Sagt med en betoning. hvor ingen skal være i tvivl om, at den lille pige igen må lege med vandkanden, når hun næste gang kommer på besøg.
Krop og saks snor sig omkring stolen, imens gulvet dækkes af hår. For nogen er det angstprovokerende at være hos frisør, at lade en fremmed føre fingerene igennem håret, med en hurtig og skarp saks i den anden.

Mur af paragraffer
For andre er det en grænsesøgende adfærd. Den samme frisure igen, igen, igen. Eller noget nyt. Ny frisure, ny frisør! Det er måske det, der skal til.
Hvis assimilering ikke skal være kulturensretning, er afroklip måske et sted, hvor vi danskere kan prøve at assimilere os til omverdenen. Sige ja til, at verden ikke har sin grænse ved Gilbratar, Polen, eller Grækenland - at vi ikke kan forskanse os, ved at sige at vi bryder grænserne ned, og med samme beslutning vedtager, at vi bygger nogle mure af paragraffer, stramninger og definitioner på første asylland, hvis eneste formål er at undgå se de afviste i øjnene.
Måske starter åbningen mod verden her - i latinerkvarteret, mellem udskænkninger af café au lait, Halal-slagtere og Vietnam- cooking og Kindrødt: Gi' Pia Kjærsgård en hair cut!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her