Læsetid: 3 min.

Kunst er andet end splat-effekt

Debat
20. marts 1998

Af GORM SPAABÆK Billedkunstner og cand.phil. i kunstformidling - redaktør på meningsanatologien om Anton Laier 'Cement og ler'

Ny, banebrydende kunst skabes af viljen til at gå tættere på virkeligheden og vise den på en ny måde

KUNSTHISTORIE
I Peter Hjorts indlæg i Information den 27. februar 1998 gøres avantgardekunst til et spørgsmål om hesteslagtninger, døde grise i montrer og brug af integrerede dele af levende væsener i et kunstværk.
Det er ikke splattereffekt, der skaber ny banebrydende kunst, men evnen og viljen til at gå tættere på virkeligheden og vise den på en ny måde. At Laier hældte cement i tarmene og tog et aftryk, og ikke bare fyldte dem i Judas' bug, gør i denne sammenhæng ingen forskel. Når Peter Hjort savner mediemæssige blodorgier i 1937 er det efter min mening et udtryk for at han spejler sig i nutiden og ikke i den tid, det drejer sig om.

Vellignende indvolde
Efter Peter Hjorts opfattelse er der ikke tale om interessant og nyskabende billedkunst, når Laier hælder cement i svinetarme og bruger dem til aftryk. Laier vil efter Peter Hjorts opfattelse blot lave vellignende indvolde.
I 50'ernes nye realisme brugte man imidlertid aftryk. Et eksempel er Yves Kleins model-billede på Lousianna. Han malede ikke et billede af et menneske, men malede direkte med mennesket. Et andet eksempel er Poul Gernes radering Linje 7 på Kongens Nytorv, hvor bussens dæk tegnede sit mønster i voks på en kobberplade, der derefter blev ætset og trykt.
Laier forsøgte at fortælle sin historie så sandt og ærligt som muligt og oplevede ikke sig selv som avantgardekunstner. I øvrigt er det i denne sammenhæng uden betydning, hvordan han oplevede sig selv. Det afgørende er i hvor høj grad og af hvem, hans erfaringer bliver brugt. At talrige danske billedkunstnere, her iblandt nøglepersoner i dansk 60'er avantgarde som Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard, Henrik Have og Finn Thybo Andersen, har interesseret sig for og beskæftiget sig med Laiers værk, finder Peter Hjort ikke relevant. Han mener det er vigtigere, at man ikke kan læse om dampende svinetarme i de artikler, han har læst.
At Laier selv sagde, at "nu må insekterne besørge resten", altså at insekterne må spise resterne af tarmene, finder Peter Hjort ikke interessant.

Nye begreber
Man kan sammenligne denne sag med situationen, da Van Gogh døde. I avisernes omtale stod der intet om de kunstneriske nybrud, han havde skabt. Man havde simpelthen ikke en begrebsverden og et sprog, der kunne fortælle om disse ting på den tid. Og hvis man havde haft det, havde det nye jo heller ikke været nyt.
Tilsvarende har en svinetarm heller ikke været bemærkelsesværdig i 1937 i Hjallerup. På den tid slagtede man grise i alle landsbyer og havde ikke den kød-, blod- og kropsfremmedgørelse, der karakteriserer vores tid. I dag er vi fremmedgjorte over for vores mad, fordi vi får den i pap og plastik. Ethvert barn har i dag set slagtede menneskekroppe i tv, men en tilsvarende gris kan få pressen til at gå amok. At Peter Hjort mener, at der snarere er tale om tørt pølseskind end friske svinetarme taler for sig selv, og jeg vil personligt gerne se Peter Hjort hælde cement i tørt pølseskind uden at sprække skindet.
Broby Johansen skaber grundlaget for Laier-forskningen og den 'omklamring', Peter Hjort taler om, sker på et tidspunkt, hvor historikerne glimrer ved deres fravær i forskningen og formidlingen af Laiers værk. Det mener jeg ikke, Broby Johansen skal klandres for.
At Peter Hjort på Laier-seminaret i efteråret 1996 fremlagde materiale, der sandsynliggør, at Anton Laier ikke var udsat for diskrimination i sin barndom, berettiger ikke til at beskylde Broby Johansen for delvist mod bedre vidende at udbrede løgn og digt og kalde ham "notorisk vidtløftig."
Jeg finder således ikke overfaldet på Broby Johansen rimeligt. Han har blandt andet gjort sig den ulejlighed at rejse til Hjallerup og tale med førstehåndskilderne inden han selv udtalte sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her