Læsetid: 3 min.

På vej mod en mediebommert

13. marts 1998

Den planlagte fusion af nyhedsdækningen i DR kan give det modsatte resultat af det ønskede

MEDIER
MIDT I DEN valgtummel, der var ved at gøre mere tænksomme vælgere til passive sofadyr og antidemokrater i væmmelse over det lavpandede indhold i valgkampen, druknede et af de væsentligste spørgsmål for den danske nyhedsformidling. Det druknede i den malstrøm af ligegyldige informationer, pop, propaganda og pis i valgkampen, der fik os til at gispe efter vejret. Næsten forgæves.
Det drejer sig om det be-snærende forslag om at slå alle fire nyhedsafdelinger i Danmarks Radio sammen til ét stort, slagkraftigt nyhedshus i DR. De fire hidtil selvstændige enheder TV-Avisen, DR2-Nyhederne plus Radioavisen og den alsidige og kvalitetsbevidste P1-redaktion Orientering skal fusioneres og konkurrere alle andre sønder og sammen. Det vil sige: De andre landsdækkende tv-stationer og de lokale radio og tv-stationer. Ifølge den storslåede plan, der følger tidens modelune med store, monolitiske enheder.

PUDSIGT NOK negligerer planen en anden af tidens moder - dyrkelsen af konkurrencen - her den konkurrence, der kunne foregå mellem de fire enheder internt i DR på hurtighed og kvalitet.
DR's bestyrelse opslog i sidste uge stillingen som nyhedsdirektør til besættelse 1. juni. Han eller hun bliver fast medlem af DR's direktion og skal stå for den organisatoriske planlægning og gennemførelse af fusionen.
Det bliver ikke noget let job. Velbekomme til den modige stakkel, der får det.

DEN grundlæggende tanke bag fusionen er som sædvanlig forestillingen om rationaliseringsgevinster ved dannelsen af nye store enheder - det vil sige administrative og økonomiske besparelser, men her desuden maskeret som en tilsigtet og påstået kvalitetsforbedring i nyhedsdækningen.
'Synergi' hedder det på moderne management-dansk, og det skulle betyde, at to plus to er lig med fem. Men det er det bare aldrig.
Det karakteristiske ved den æterbårne danske nyhedsformidling i det danske mediebillede har været dens alsidighed og rimelige forskellighed.
Den forskellighed blev fremmet af en uformel konkurrence mellem de forskellige medier og afdelinger/enheder - også internt i DR. Men desuden af en konkurrence, der heldigvis ikke udelukkede samarbejde og gensidig inspiration mellem forskellige medier og enheder.
Den udelukkede heller ikke de forskellige enheders forskellige fokusering på de fire-fem forskellige segmenter - som det hedder - i seer- og lytterskaren, det vil sige dens forskellige interesser og uddannelsesmæssige forudsætninger. Fra det lyserøde med analfa-B.T.-skaren til det grønne med de veluddannede læsere af Politiken og Information.

EN FARE ved den planlagte nyhedsfusion ligger i ensretning og harmonisering i valg af emner, i tilgangen og i måden at dække dem på. Derved kan en del af alsidigheden gå tabt.
Der er tale om to forskellige medier, der stiller vidt forskellige krav til journalister, teknik og ressourcer.
Radiojournalister kan ikke lave tv, og tv-journalister sjældent radio. En total sammenslutning af radio og tv under én hat er derfor dybt betænkelig.
Den kan dels betyde, at radiosiden med dens muligheder for hurtigere og mere dybtgående indslag bliver kvast eller nedprioriteret, for eksempel en kvalitetsenhed som Orientering.

DEN KAN også betyde, at kvaliteten i tv's magasinprogrammer sænkes, hvis tankerne om udlicitering til private selskaber bliver gennemført. De har hverken samme erfaring eller kompetence i dækning og formidling af nyheder som folkene i DR. Og de får svært ved at oparbejde den hurtigt.
Organisatorisk og ledelsesmæssigt kræver en sådan fusion af radio og tv en sikring af radiosiden i DR - også for at sikre denne side tilstrækkelige journalistiske ressourcer.
Erfaringer fra lignende sammenlægninger i udlandet tilsiger det samme.

MEN FREM FOR alt kræver den planlagte fusion en ny, stærk leder, der skal være besjælet af en næsten pervers lyst til at gå ind i det barske job - en journalist, ikke en bureaukrat.
Han eller hun skal have både hår på brysterne og rygrad, og være i stand til at stå imod så magtglade og bevidste ledere i DR's direktion som Christian Sandø Nissen og Bjørn Erichsen.
Det er barske krav. Findes han eller hun mon? Og gider han eller hun?
Ellers kan den planlagte fusion ende med sænkning af kvaliteten, ensretning, harmonisering og manglende alsidighed. En mediebommert.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu