Læsetid: 2 min.

Eventyret om den ældre kvinde og hjemmehjælpen

Debat
17. april 1998

Man skal ikke vaskes den dag, huset skal gøres rent. Eller også er det omvendt

BUREAUKRATI
Der var engang en ældre kvinde på Frederiksberg. Hun boede ganske for sig selv, og det var nu ikke altid lige til, for hun havde både besvær med ben og balance.
Nu var hun dog sikret som det bedst lod sig gøre, mente man, for hun havde både personlig bærbar nødalarm, og hele tre dage om ugen fik hun besøg fra hjemmehjælpskontoret. Kvinden havde fået fortalt, at man havde bestemt, at hjemmehjælpen især skulle tage sig af personlig hygiejne.
Kvindens hjemmehjælp var sirligt tilrettelagt på et kontor, således at den ene dag var til personlig vask, den anden til noget andet og den tredje til huslig rengøring. Og det var ganske vist og ganske godt skulle man tro.
Men nu forholdt det sig meget svingende med kvindens balancebesvær. På dage kunne den være meget dårligere end andre. Én dag var kvindens balance meget dårlig, og det netop på den dag, hvor hendes person skulle vaskes. At skulle bugsere sig selv op og rundt i et badekar i samarbejde med hjemmehjælperen følte hun sig så ganske ud af stand til. Ak, hun havde besvær nok med bare at komme fra køkken til stue. Hun rystede og støttede sig til alt, der støtte kunne.
Nu kom hjemmehjælperen så og ville, at kvinden skulle vaskes, for sådan lød planen, og planer er som bekendt til for at blive udført. Det blev til et stille 'vaskning-eller-ej-skænderi' hjælperen og kvinden imellem. Stille, fordi kvinden nødig ville gøre sig uvenner med hjælperen, men dog stadig stædigt modsatte sig vaskning. Det var da trods alt hendes person, der skulle vaskes. Og kunne hun ikke bestemme over balancen, så kunne hun dog stadig bestemme over kroppen - skulle hun mene. Striden endte med, at kvinden fik sin vilje, men dette var ikke enden og enden er ikke altid lige god. For det skete i de følgende dage, at hun slet ikke blev vasket. Hun måtte vente til næste personlige vaskedag, og det selv om hjemmehjælpen planmæssigt viste sig for hende to gange. Kvinden bad flere gange om bare en lille hurtig hårvask, men benådning kunne ikke komme på tale, for det ville jo så åbenlyst være brud på planen. Man mente, at kvinden havde fået sin ugentlige chance, og derved blev det.
Og om du tror det eller ej, så er det lige så sandt, som det er skrevet, og historien er ikke er mere end en snes uger gammel.
Måske du undrer dig over, hvad der blev af tidens ellers så moderne fænomener som brugerindflydelse og hensyntagen til det enkelte individ, men det er en ganske anden historie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her