Læsetid: 1 min.

Mikrofonholderi

Debat
15. april 1998

En boganmelder bør fungere som læsernes kritiske vejleder og sætte spørgsmålstegn ved skråsikre påstande

EU
Den 3. april anmelder Lykke Friis fra Udenrigspolitisk Institut en ny EU-bog af Niels Ersbøll og Jens Bostrup. Sjældent har man set en så udpræget mangel på kritisk sans over for en bogs mange ensidige (og snedigt formulerede) postulater.
En boganmelder bør ikke fungere som ukritisk mikrofonholder, men som læsernes kritiske vejleder.
Lykke Friis sluger råt bogens påstand om EU som fredens projekt, selv om magtdiktaterne til de østeuropæiske ansøgerlande med stor sandsynlighed vil føre til det stik modsatte resultat. Hun sætter heller ikke spørgsmålstegn ved påstanden om, at Amsterdam-traktaten har nye og bedre bestemmelser om miljøet og åbenheden.
Til trods for at den såkaldte miljøgaranti er blevet belemret med så kraftige ind-skrænkninger, at man overhovedet ikke kan bruge begrebet 'garanti' i den forbindelse. Og til trods for, at der nu kun kræves tre lande for at blokere for åbenhed, mens der i Maastricht-traktaten krævedes otte lande for at blokere.
Lykke Friis accepterer også bogens påstand om, at unionen er stendød, selv om man åbent taler om Europas For-enede Stater som målet i de store EU-lande, og selv om hver ny traktat bringer os et skridt nærmere mod dette mål. Det er kun danskerne, som ikke må få det at vide, og som stadig skal holdes hen med beroligende snak fra regeringen, Udenrigsministeriets mand Niels Ersbøll - og Lykke Friis.
Måske burde Information bringe en ny anmeldelse af bogen af en indsigtsfuld person, som ikke er ansat ved Dansk Udenrigspolitisk Institut - og som har bevaret sin selvstændige kritiske sans.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her