Læsetid: 3 min.

SIS og EIS, udveksling af fingeraftryk

23. april 1998

Med Amsterdam-traktaten effektiviseres indsatsen mod international kriminalitet såsom terrorisme og narkohandel

EURODAC
Det burde betragtes som en ubetinget fordel, at Amsterdamtraktaten fremmer samarbejdet om kriminalitetsbekæmpelse, asyl-og indvandringspolitik, samtidig med at vi opretholder det danske forbehold.
I den senere tid har der imidlertid i forskellige dagblade, herunder Information, været indlæg om det retlige samarbejde. Noget af det skrevne har været direkte usandt. Usandheder som vil komme til at florere op til afstemningen, hvis ikke de manes til jorden nu:
Med Amsterdamtraktaten effektiviseres indsatsen mod international kriminalitet såsom terrorisme og narkohandel. Der indføres nogle nye beslutningsinstrumenter i samarbejdet, og institutionerne, bl.a EF-domstolen, får en ændret rolle i samarbejdet.
Indsatsen mod international kriminalitet skal ske gennem et tættere samarbejde mellem de enkelte landes myndigheder bl.a politi. Samarbejdet kan foregå direkte mellem landene eller gennem Europol.
Europol vil derfor i fremtiden samarbejde med politiet i de enkelte medlemslande. Det kan dreje sig om at stille lokaler og personale til rådighed eller hjælpe et medlems-lands politi med efterforskning af konkrete sager. Europol vil på den måde kunne hjælpe med efterforskningen men vil ikke kunne udøve nogen form for magt.

Ikke FBI
Der er derfor ikke tale om et europæisk FBI. Men vi må se i øjnene, at vi opererer med en international kriminalitet som kræver et internationalt politisamarbejde.
Udenlandsk politi vil i øvrigt have yderst begrænsede virkemuligheder. Danmark har bl.a afgivet en erklæring hvorefter tysk politi ikke har adgang til at pågribe lovovertræderne på dansk grund. Ligeledes vil der alene være tale om, at tysk politi i en afstand på op til 25 km. fra den dansk-tyske grænse under forskellige betingelser kan fortsætte en igangværende forfølgelse. De danske myndigheder skal underrettes inden passage af grænsen for at kunne overtage forfølgelsen.
Der har været fremført forskellige profetier om EU som et overvågningssamfund med stribevis af registre.
Disse profetier kræver yderligere forklaring. Det er korrekt, at der findes informationssystemer i Europol og Schengen (SIS og EIS) hvor bl.a personer kan blive registreret.
For at blive registreret i EIS skal man have begået hård kriminalitet eks. narkotikahandel.
I SIS kan bl.a. optages udlændinge som af forskellige grunde er uønskede i et Schengen-land eller eftersøgte personer i øvrigt. I begge registre kan man ikke registreres for mere end det er tilfældet efter danske regler. Det er således ikke enhver som kan registreres og under hvilke som helst betingelser.

Fingeraftryk
Der vil også blive udvekslet fingeraftryk fra asylansøgere (Eurodac). Dette register har intet at gøre med Amsterdamtraktaten. Det er derimod et effektivt instrument til at afgøre hvilket land, der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning.
Asylansøgere bliver ikke kriminaliseret ved at blive registreret i det pågældende register. Eurodac og Dublin-konventionen er derimod et middel til at undgå, at asylansøgere bliver kastebold mellem flere EU-lande. Men selvfølgelig skal en asylansøger have prøvet sin sag for at se om vedkommende er flygtning.
Dublin-konventionen og Eurodac-konventionen er gode eksempler på, at EU-landene i fællesskab vedtager regler på asyl- og indvandringsområdet.
Med Amsterdam-traktaten skal der vedtages minimum-standarder for proceduren i forbindelse med tildeling eller fratagelse af flygtningestatus.
Samarbejdet bliver også effektiviseret, når der efter fem år bliver mulighed for at træffe beslutninger med flertal istedet for med enstemmighed. Selvom Danmark på grund af vores forbehold står udenfor et sådant samarbejde, er det en glæde at se, at de andre lande med Amsterdamtraktaten får mulighed for på en mere effektiv måde at kunne løse internationale flygtningeproblemer i et internationalt fællesskab.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu