Læsetid: 2 min.

Uberettiget angreb på forsker

17. april 1998

Hvordan kan Niels I. Meyer tillade sig at antyde, at ansættelse ved DUPI en hind-ring for en kritisk vurdering af EU?

EU
Niels I. Meyer kritiserer den 15. april en boganmeldelse, bragt her i avisen den 3. april. Det drejer sig om forsker ved DUPI Lykke Friis' anmeldelse af bogen Danmark og EU i Europa af Niels Ersbøll og Jens Bostrup.
Niels I. Meyer finder, at anmeldelsen ikke forholder sig kritisk til bogen, og at hun derved svigter sin vejledningsopgave over for læserne. Og så tilføjer han, at Information måske burde bringe en ny anmeldelse af bogen af en "indsigtsfuld person, som ikke er ansat ved DUPI - og som har bevaret sin selvstændige kritiske sans."
Jeg skal på ingen måde anfægte Niels I. Meyers ret til at fortsætte sin kamp mod det europæiske samarbejde. Derimod vil jeg anholde hans uberettigede forsøg på at drage andres - personers og institutioners - integritet i tvivl.
Hvordan kan Niels I. Meyer tillade sig at antyde, at ansættelse ved DUPI skulle være en hindring for en nøgtern og kritisk vurdering af noget emne, herunder EU? Og hvordan kan Niels I. Meyer på denne måde tillade sig at drage en navngiven forskers akademiske hæderlighed i tvivl?

Uafhængig insitition
DUPI er i henhold til lov og statut en uafhængig, selv-ejende institution. Denne uafhængighed praktiseres også i det daglige virke.
Instituttets forskere, som 'lever af' at få offentliggjort deres resultater, kan naturligvis også over for den danske offentlighed ytre sig om spørgsmål inden for deres fagområde. Det gør de på samme grundlag som deres kolleger ved universiteterne, dvs. aldeles frit.
I en offentlig debat, som nu op til folkeafstemningen om Amsterdam-Traktaten, trækkes der hårdt på personer, der som Lykke Friis har en meget grundig viden om EU-forhold. Hun og hendes kolleger påtager sig ved siden af deres forskningsarbejde, på opfordring fra partier og organisationer af højst forskellig observans og fra medierne, at medvirke i en debat, hvor der er god brug for deres viden. Man kan være enig eller uenig i den enkelte vurdering, men soberheden i indlæggene kan enhver overbevise sig om ved at læse eller høre de pågældende indlæg; det gælder også den famøse anmeldelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu