Læsetid: 3 min.

Dansk identitet

Debat
22. maj 1998

Det værste vi kan gøre er, at indhylle os selv i beskyttende selvtilstrækkelighed

AMSTERDAM
At tale om 'dansk identitet' vil sikkert få nogen til at tænke på vajende Dannebrogsflag, Kong Christian stod ved højen mast og Guldhornene. Og andre vil mene, at dansk identitet netop derfor er noget fortidigt, nationalistisk og selvcentreret.
Men dansk identitet er langt mere end Dannebrog og kongesang. Dansk sprog er en væsentlig del af dansk identitet. Vores menneskelige og sociale fællesskaber i skolen, på arbejdspladsen, i fodboldklubben, foreningen og hvor vi nu ellers færdes, er en del af dansk identitet.
Den danske historie med de folkelige bevægelser og det levende demokrati er ligeledes væsentlige elementer. Begrebet dansk identitet er derfor alt for vigtigt for os til, at vi negativt kan afskrive det som nationalisme og støvletramp.
Udviklingen i verden omkring os og ikke mindst det stadigt voksende samarbejde i Norden, i Europa og på globalt plan, gør bevidstheden om dansk identitet stadig mere nærværende. Men den bevidsthed må ikke få os til kun at koncentrere os om os selv. Indblik er ikke noget værd, hvis det ikke kombineres med udsyn. Det fører alt for hurtigt til snæversyn, egoisme, selvcentrering i stedet for åbenhed, engagement, omsorg og næstekærlighed.

I øjenhøjde
Det er afgørende, at vi ved så meget om og tror så meget på os selv, at vi uden mindreværdsfølelser kan møde repræsentanter for andre lande og andre kulturer i øjenhøjde. Men det kræver, at vi gennem skolen, i uddannelserne og i de kulturelle tilbud skaber en bevidsthed om dansk identitet og det at være danske i en hel verden. Gør vi det, kan vi med langt større udbytte møde og modtage indtryk udefra. Vi kan bearbejde dem og tage det bedste til os, fordi vi kender os selv. Dansk identitet, som vi kender den, er i høj grad et symbol på, at vi har formået at kombinere vores eget bedste med det bedste udefra.
I dagligdagen vælter nyheder, information, propaganda, reklamer og billeder ned over os fra alle dele af verden. I informationssamfundet får vi det i en mere massiv strøm på flere nye medier, end nogensinde tidligere. Ofte oven i købet på et sprog, der ikke er vores.
Det må imidlertid ikke få os til at gå i panik. Det værste vi kunne gøre er, at indhylle os selv i beskyttende selvtilstrækkelighed. Det ville formentlig være enden på dansk identitet.
Vi skal aktivt være en del af den verden, vi lever i. Vi har gennem mange år engageret os tæt i det nordiske og i det europæiske samarbejde. Den 28. maj skal vi stemme om Amsterdam-traktaten, der giver yderligere basis og fundament for at udvikle vores kulturelle mangfoldighed og danske identitet.

GATT, WTO
Når vi forhandler internationale aftaler i GATT, WTO, OECD eller hvor det nu er, så har det vist sig, at vores position styrkes ved samarbejde med andre lande, der deler vores perspektiv på kulturel mangfoldighed. F.eks. er EU-landene enige om, at den såkaldte MAI-aftale ikke må forringe muligheden for at føre en national, regional eller lokal kulturpolitik. Enigheden herom i EU-kredsen giver en styrke, der giver synspunkterne gennemslags-kraft.
EU-samarbejdet giver på den måde Danmark en indflydelse og en betydning i det internationale samarbejde, som vi ikke på andre måder kunne tilkæmpe os. En fortsat bevaring og udvikling af en selvstændig dansk identitet, er en af gevinsterne ved et tæt samarbejde i EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her