Læsetid: 2 min.

Drude i Matador fra Korsbæk

Debat
27. maj 1998

Klarsynet har hun påtaget sig den lille uskyldige drengs rolle, fordi så mange ja-sigere har rosenrøde briller på

AMSTERDAM
Som nogle af de 47.000 herboende Unionsborgere fra andre EU-medlemslande, er vi briter ikke ligefrem begejstret for den modvilje som Drude Dahlerup og hendes JuniBevægelse har givet udtryk for.
Den ligestilling som hun igennem sin lange karriere har været forkæmper for gælder i hvert fald kun for danske Unionsborgere.
Nogle af os er mindre lige end andre. Mange af de europæiske statsborgere i min omgangskreds er (ligesom mig) dansk gift, og vi betaler oven i købet de høje danske skatter og afgifter. Men ligestilling rækker ikke så langt at vi får lov til hverken at deltage i folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten, eller i det hele taget at få lige indflydelse over hvordan vores skattepenge ofres.
En Union, hvor almindelige borgere, der benytter deres traktat-givne frie bevægelsesret til at bo og arbejde i et andet medlemsland (Art. 48), dermed mister deres grundige politiske rettigheder, er som Pisas klokketårn - uden rigtigt fundament. Se, det er dér hvor EU virkeligt har brug for 'mere demokrati'. Det minder om kejserens nye klæder, på samme måde som så frygteligt meget andet med EU's konstruktion.
Og hvem kunne så bebrejde Drude Dahlerup for at hun klarsynet har påtaget sig den lille uskyldige drengs rolle, da så mange ja-sigere har rosenrøde briller på?

Stærke kvinder
Jeg synes at hun udmærket ville have fundet sig tilpas i den lille provinsby Korsbæk i tv-serien Matador. Ligesom alle os andre ville hun have bifaldet den stuepige der blev til iværksætter, Agnes Jensen, og sympatiseret med historiens andre stærke og fornuftige kvinder, Ingeborg med sit gode hjerte, grisehandlerens kone Katrine med sin jord, og den pålidelige kloge skyggetante Elisabeth med sin frustrerede kærlighed.
Men Drude Dahlerup ville sikkert også have brugt en del energi til at advare byens gamle familier om risikoen for oversvømmelse af store flokke af fremmede salgsrejsende med deres planer om at vende op og ned med Korsbæks erhvervsliv. Lige så frygtindgydende som sagfører Viggo Skjold Hansen er hun.
De fleste af os fremmede Unionsborgere laver ikke stor ståhej eller spektakel. Men vi mener at den samfundsudvikling, som millioner af Matador-seere glædede sig over, også burde gælde os i det virkelige liv.

Vi føler os afvist
Når der foretages en dansk EU-folkeafstemning hvor selv vi EU-borgere udelukkes, så føler vi os afviste på samme måde som da Mads Skjern blev nægtet finansiering af Korsbæk Banks direktør Varnæs.
Hvis vi ikke betragtes som lige medlemmer af det danske samfund, så burde vores skattepligt o.s.v. hører hjem i det EU-medlemsland hvor vi har statsborgerskab. Eller i en international institution specielt dannet til Unionsborgere der ikke opholder sig i deres eget land, med en lovgivende forsamling hvis medlemmer vælges udelukkende af ekspatriater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her