Læsetid: 3 min.

Euroen og Titanic

Debat
15. maj 1998

Økonomiministeriets rapport om konsekvenserne af et Danmark udenfor ømu'en er ikke skrækpropaganda - men meget ensidig

ØMU'EN
I marts kom økonomiministeriet med en rapport om konsekvenserne af, at Danmark står udenfor euroen. Der er ikke tale om skrækpropaganda, for rapporten konkluderer, at Danmark sagtens kan stå udenfor den fælles mønt.
Men desværre er rapporten yderst ensidig. Den belyser kun ét muligt udviklingsforløb, nemlig at euroen bliver en stærk og stabil valuta, og at møntunionen ikke vil bryde sammen, sådan som det er sket med mange tidligere møntunioner.
Værre bliver det af, at rapporten ikke engang oplyser, at økonomiministeriet har be-grænset analysen til dette ene mulige udviklingsforløb.
I et efterfølgende svar til Holger K. Nielsen har økonomiministeren erkendt be-grænsningen. Den søges begrundet med, at det er den "fremherskende internationale vurdering, at euro-området bliver et stabilt valutaområde."

Meget stor usikkerhed
Det er absolut ikke mit indtryk. Man kan diskutere, hvilket enkelt-udviklingsforløb, der tillægges størst sandsynlighed i debatten, men det generelle billede er, at der blandt uvildige iagttagere hersker meget stor usikkerhed om hvad der vil ske.
Derfor forekommer økonomiministeriets skråsikkerhed mig at være ganske usaglig.
Usikkerheden drejer sig især om to forhold: Det ene er, om euroen bliver en stærk eller svag valuta. Den store bekymring i f. eks. Tyskland er, at D-marken bliver erstattet af en svagere valuta, og den bekymring er vokset efter, at det ser ud til, at ikke alene de såkaldte kernelande - Tyskland, Frankrig og Benelux-landene - kommer med fra start, men også bl.a. Spanien, Portugal og Italien.
Det har betydning for Danmark, for bliver euroen en svag valuta, vil den danske rente efter al sandsynlighed falde under renten i euro-landene.
Det andet er, om møntunionen er holdbar. Det er et særdeles relevant spørgsmål, for historien har mange eksempler på uholdbare møntunioner - f. eks. den skandinaviske fra begyndelsen af dette århundrede.
Blandt andet eks-overvismand Christen Sørensen har peget på, at tidligere mønt-unioner enten er brudt sammen eller kun er overlevet i kraft af en stærk politisk overbygning - f. eks. i USA, som oprindeligt nærmest kun var en forsvars- og dollarunion.
Et euro-sammenbrud vil være særdeles ubehageligt for Danmark, hvad enten vi deltager eller ej, men udvikler tingene sig sådan, vil det klart være at foretrække at stå udenfor møntunionen fra start til sammenbrud.

Ensidighed der vil noget
I begge tilfælde har økonomiministeriet valgt ikke at beskæftige sig med det udfald, hvor fordelene ved at stå udenfor euroen er størst. Det er ensidighed, der vil noget!
Jeg vil blot nævne to, der har et mere nuanceret syn: Tidsskriftet The Economists tænketank ("Intelligence Unit") opererer i en rapport fra 1997 med fire "plausible" scenarier.
I to af dem bliver møntunionen gennemført, men i det ene bryder den sammen igen. I vismandsrapporten fra for-året 1997 hedder, det, at "Risikoen for, at ØMU'en bliver ustabil taler isoleret set for at blive uden for og se tiden an... Jo flere af de traditionelle ikke-kerne lande, der kommer med, desto større bliver risikoen for, at der kan blive stabilitetsproblemer" (s. 127).
At debatten er helt aktuel fremgår af, at den tyske Vereinsbank for få uger siden siden tillagde tre alternative scenerier en samlet sandsynlighed på 60 procent, og af at den franske indenrigsminister Chevenement i skrivende stund har sammenlignet euro-projektet med Titanic, og opfordret alle til at hoppe af - Danmark er heldigvis aldrig stået på.
I SF synes vi, at økonomiministeriet skal have en chance for at rette op på ensidigheden. Derfor har vi opfordret ministeren til at lave supplerende analyser af "Danmark uden for euroen", der dækker de udviklingsforløb, der ikke er dækket af den første rapport.
De nye analyser bør foretages uden at økonomiministeriets kontaktudvalg får indflydelse på indholdet.
Udvalget havde stor indflydelse på den foreliggende rapport, og det er nok en medvirkende årsag til rapportens ensidighed.
For udvalget er også uhyggeligt ensidigt: Ikke en eneste organisation, der ligesom befolkningsflertallet ønsker at Danmark skal stå udenfor møntunionen, er repræsenteret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her