Læsetid: 2 min.

'Icewater! Icewater!'

Debat
18. maj 1998

Ghana uden vand og el - hvem interesserer sig for det

overlevelse
"Icewater, icewater!". En ghanesisk kvinde går rundt med en balje fyldt med poser med isvand på hovedet, som hun forsøger at sælge. Dette er typisk hendes eneste måde at få råd til at overleve, og dermed bliver fryseren hendes vigtigste redskab.
Hvor end man færdes i befolkede områder i Ghana, møder man disse kvinder. Sammen med issælgerne - som også er en del af den store uformelle sektor - afhænger deres overlevelse af tilstedeværelsen af elektricitet.
Elektricitet er netop nu en stor mangelvare i Ghana. Regntiden var en af de værste i mange år, og medførte ikke den nødvendige mængde af nedbør, der skal til for at holde gang i turbinerne i Akosombo-dæmningen, der fungerer som landets eneste reelle elforsyning.
Allerede i januar, da vi besøgte landet, var der to-tre længerevarende strømafbrydelser om ugen. Situationen er blevet forværret drastisk siden. I Airport Residential, der er hovedstadens eksklusive kvarter, er der kun seks timers strøm hver anden dag, og i de mest perifere landsbyer, der har været så heldige at få indlagt el, er der kun én times el til rådighed om ugen.

Produktionen står stille
Ghana er et af Afrikas mere 'succesrige' udviklingslande. Dette blev understreget af den amerikanske præsidents netop afsluttede rundrejse på kontinentet, som blev påbegyndt i Ghanas hovedstad Accra. Det er et af Vestafrikas mest politisk stabile lande, hvilket har fremmet internationale investeringer.
Voltasøens lave vandstand og den medfølgende mangel på el har betydet, at det meste af produktionsapparatet har stået stille, og på grund af manglende generatorer har også flere ministerier måtte indstille meget af sagsbehandlingen.
Situationen vil på kort sigt medføre et stort produktionstab og efterfølgende nedgang i landets i forvejen lave BNP. På længere sigt vil denne pludselige uregelmæssighed i elforsyningen øjensynligt medføre en nedgang i de udenlandske investeringer i landet.
Dette vil naturligvis begrænse de økonomiske muligheder for at etablere en ny og mere sikker elforsyning.
Det er typisk - men tankevækkende - at denne situation ikke har været omtalt i de danske medier.
I efteråret 1997 gik Auckland i sort. Elforsyningen brød ned. Indbyggerne i New Zealands største by måtte i en længere periode nøjes med at få strøm hver anden dag. De danske medier var med, og historien nåede sit højdepunkt, da det irske rockband U2 kom de nødstedte new zealandske borgere til hjælp ved, at stille deres personlige jet til rådighed, så der kunne blive fløjet generatorer til landet.
I Ghana er det ikke kun ministerier og større virksomheder, der er ramt af manglen på el. De vandsælgende kvinder kan ikke få afkølet deres vand. Deres eneste reelle indtjeningsgrundlag er væk, og de er nødt til at ty til andre og mindre flatterende arbejdsområder - f. eks. prostitution - for at brødføde sig selv og deres børn.
De manglende råb om "icewater" er denne histories tragiske vidnesbyrd, som ikke når meget længere end til Middelhavet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her