Læsetid: 2 min.

Et ja er et ja til et helt Europa

Debat
27. maj 1998

Befolkningerne i Østeuropa anbefaler danskerne at stemme ja

AMSTERDAM
Ole Krarup og Drude Dahlerup svarer ikke på spørgsmålet om, hvad centrum-venstrepartier i Østeuropa anbefaler at danskerne skal stemme den 28. maj.
Spørgsmålet blev stillet flere gange på et møde i København den 22. maj. Drude Dahlerup gav sig til at snakke om Norge. Ole Krarup snakkede helt upræcist om, at der er voksende modstand i Østeuropa.
Man kan så spørge, hvorfor vil de ikke svare? Jeg tror, at det skyldes, at alle større partier i Central og Østeuropa anbefaler, at Amsterdam-traktaten vedtages så hurtigt som muligt og dermed et dansk ja den 28. maj. Det gælder også partierne i de lande, der for tiden ikke er udset til at komme med i første runde. Det store lettiske regeringsparti, centrumspartiet Letlands Vej og det store lettiske oppositionsparti Saimnieks anbefaler et dansk ja.
Den litauiske regering og det store litauiske socialdemokrati, Det Demokratiske Arbejderparti, der er i opposition, anbefaler også et dansk ja den 28. Maj.
Det er rigtigt, at der en svagt voksende modstand mod EU i Østeuropa, men det altovervejende flertal i befolkningerne og centrum-venstrepartierne ønsker, at landene så hurtigt som muligt kommer ind i EU.
Derfor anbefaler de et dansk ja den 28. Maj.

Alle lande med
Alle lande i Østeuropa skal kunne komme ind, men det er i øjeblikket fornuftigt at vente med egentlige forhandlinger med nogle af landene. Først når Letland behandler russerne ordentligt, skal vi gå i gang med egentlige forhandlinger.
Slovakiet, Rumænien, Bulgarien skal også have gennemført demokratiske reformer før egentlige optagelsesforhandlinger kan begynde.
Amsterdam-traktaten er langt fra perfekt, men det er i bedste fald spild af tid at stemme nej. I værste fald parkerer vi Danmark på en bivej i europæisk politik. Et nej vil være ufrugtbart. Det vil skabe tvivl om Danmark ønsker at være i EU. Vi kan ikke bruge tiden på, at udarbejde en aktiv politik over for de mange problemer og optagelsen af de central- og østeuropæiske lande i EU.

Et nej skaber usikkerhed
Et nej vil medvirke til at skabe interne trakasserier i EU. Prisen vil blive betalt af de østeuropæiske landes befolkninger og skabe mere usikkerhed i Europa.
Selvom der ved gud er meget at kritisere EU for, må vi erkende, at der de sidste 50 år har udviklet sig en særlig europæisk vej. Den betyder mere demokrati, mere respekt for mennesket og mere respekt for miljøet - end man ser nogen andre steder.
Vi skal derfor bruge vores krudt på, at Danmark (på mange planer) udformer en konstruktiv politik i forhold til det europæiske samarbejde.
En aktiv politik vil give os de bedste muligheder for sammen med andre centrum-venstre, røde og grønne kræfter at skabe et helt nyt Europa, der er mere sikkert, mere grønt, mere socialt og demokratisk. Et nej fastholder et delt Europa.
Et ja er et ja til et helt Europa.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her