Læsetid: 2 min.

Krig er ikke en tekst

Debat
11. maj 1998

Endnu et bidrag til den agressive postmoderne historieopfattelse

4. MAJ
Den 4. maj bringer den gamle modstandsavis, som stadig vover at koketere med at være den mindst ringe, en kronik om de forskellige allieredes kapløb mod Danmark foråret 1945. Den kronik er i alle detaljer en ikke-historie. Det kapløb var folkeskolestof i 50'erne, og burde i det mindste være almen viden i 90'erne, og som det barokt nok fremgår af selve kronikken, så står det at læse i Churchills erindringer (søg under Danmark i registeret).
Intet nyt om befrielsen i Information 4. maj 1998.
Og dog!
Kronikkens forfatter finder det opportunt at udnævne en vis Schjødt Eriksen til en fremragende modstandsmand. Her må det være på sin plads at erindre om at samme Schjødt Eriksen efter 9. april meldte sig ind i Nazipartiet.
Om hans tilknytning til den såkaldte 'lille generalstab', hvis mål var at stjæle så mange våben fra modstandsbevægelsen som muligt netop med henblik på den mulige kamp mod danske modstandsfolk som kronikken handler om, skriver Børge Outze:
"Og benyttelsen af ham på en for frihedskæmperne vital post, nemlig kontrollen med våbnene fra Sverige, var som en knytnæve lige i ansigtet på hver eneste sabotør."
Hvorfor den nyhed, i Information, en 4. maj? Er det et opgør med Frihedsrådet og Informations egen historie? Slet ikke. Historie findes nemlig slet ikke, kun litteratur. Kronikkens virkelige funktion er at give endnu et bidrag til den agressive postmoderne historieopfattelse, som er ved at blive Informations.
At dømme efter den seneste tids bidrag er intet for uinteressant eller forvrøvlet til at tjene det formål, mest giftigt hos de to postmoderne historikere, som belærte os om, at krig er en slags tekst.
For uskyldige læsere, som ikke måtte kende det universitære miljøs tiltagende pervertering, kan det beroligende meddeles, at krig ikke er en slags tekst, hvilket frontsoldater kan bekræfte. Krig er virkelighed. Tekst er symboler, ofte noget på papir.
Når krig kommer på papir, altså bliver til skreven historie, så er det en tekst, og for læsningen af en sådan gælder andre procedurer end færden i virkeligheden - hvilket formodentlig kunne konstateres ved at anbringe de to postmoderne lyrikere i en skyttegrav, eller blot ude i virkeligheden?
Skulle jeg tage fejl, således at formålet med kronikken slet ikke er postmoderniteten, men pur oplysning af en uvidende ungdom, så kunne man ønske sig, at Information varetog modstandsbevægelsens synspunkt mere end 'den lille generalstabs' - alt taget i betragtning.
I øvrigt - den russiske fare er vist afblæst, Information behøver ikke at melde sig bag de faner.
En mere nuanceret historieskrivning derimod, kunne berettige den høje abonnementspris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her