Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
27. maj 1998

Stem
21. MAJ - Tak til Danmarks Radio, fordi I altid sørger for, at licensbetalerne får valuta for pengene. F.eks. i den sidste uges tid, hvor I inviterede rigtig internationale koryfæer som blandt andre Ritt Bjerregaard, Mærsk McKinney Møller og Erik Hoffmeyer til at fortælle os ubegavede danskere om Amsterdamtraktaten, Schengen og følgevirkningerne.
Det er da dejligt at få sådan en håndsrækning, når man som jeg ikke har for-stået et ord af det hele og fra nejsigernes rækker!
Nu er jeg ikke i tvivl længere. Hvem kan stå for de kloge ord og den liflige sang, som sammen med foråret kommer ind i vores stuer fra radioens højttalere?

Birk Keller
Wesselsgade 10, 2200 N

Falsk historie
22. MAJ - Den fagligt udhulede folkeskole, hvor enhver form for borgerlighed anses for skadelig og stridende mod folkeskolelovens ånd, vil vise sig at være et værgeløst redskab for alskens fagligt fup og bedrag. I begyndelsen af næste skoleår skulle alle skoler modtage en cd-rom gratis til fri afbenyttelse. Den er produceret som en del af et samarbejde mellem EU's nationalmuseer. Og hensigten er i indpakkede vendinger, at hjælpe medlemslandenes befolkninger til en mere realistisk historieopfattelse renset for nationale fordomme og snæversyn. Mere direkte sagt: De enkelte landes historier skal serveres kommende generationer som harmoniserende nyinvundne kendsgerninger, så det bliver lettere for eksempelvis danskere at glemme at være danske og nemmere at lære at være europæere. Vore fæle vikingetogter bliver derfor ændret til fredsommelige turistudflugter. Den lange folkelige tradition med rod tilbage i vikingetiden gøres til vankundighed og erstattes af en unionsrigtig videnskabeligheds tilpasning af fortidige begivenheder til nutidens abstrakte overnationale fællesskab.
Skade blot at den nazistiske terror ikke ligge længere tilbage i tiden. Så kunne den også med lidt videnskabelig hokus pokus forvandles til en gang fællesskabsstyrkende idyl. Og sådan en gang svindel skal den fagligt syge folkeskole altså bruges til.

Viceskoleinsp. Vagn Madsen
Knudsgade 42
9700 Brønderslev

To traktater
14. MAJ - Ritt Bjerregaard skriver den 9.-10. maj, at den juridiske professor (Ole Krarup) selvfølgelig også ved, at Schengenaftalen ikke er en del af Amsterdam-traktaten. Når Ritt Bjerregaard stiller det op på den måde, må man spørge hende, om det da ikke betyder noget, at der i et protokol - som bilag til traktaten om den europæiske union og traktaten om det europæiske fællesskab bl.a. står, at Schengen aftalen har til formål at fremme den europæiske integration og navnlig sætte den europæiske union i stand til hurtigere at udvikle sig til et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed. Efterfulgt af: "Som (de høje kontraherende parter) ønsker at inkorporere ovennævnte aftaler og regler i Den europæiske Union"?
Hvis hun mener, det ikke betyder noget, betyder det så heller ikke noget, at de danske undtagelser på tilsvarende vis alene er nævnt i et protokol som bilag til de to nævnte traktater?
Det må have stor betydning, hvad Danmarks kommissær i EU mener om de forskellige måde at stille traktat-tekster op på.
(NB. Det er faktisk to traktater, vi skal stemme om den 28. maj, og det ville have givet et helt andet perspektiv, hvis danskerne også fik lov at stemme om dem begge).

Tage Vestergaard
Hellebækgade 29
2200 Nørrebro

Bioteknologi
14. MAJ - Ole Vigant Ryborg skriver den 13. maj, at Europa-Parlamentet ændrede holdning til bioteknologiske patentregler efter "tre års lobbyvirksomhed" fra blandt andet den europæiske farmaceutindustri. Intet kan være længere fra sandheden. Tværtimod stod vi fast på, at almindelig patentlov ikke skal gælde på et område, der kaster os ud i moralske og etiske dilemmaer.
Der har rigtig nok været intens lobbyvirksomhed i denne sag, fra såvel tilhængere som modstandere af patentreglerne, men når Parlamentet kunne godkende Ministerrådets Fælles Holdning, er det fordi det er et langt bedre forslag end det, vi i 1995 sagde nej til. I forhold til dengang er der kommet en række forbedringer, der sikrer, at de nye patentregler bygger på et mere etisk forsvarligt grundlag. Der kan ikke tages patent på det menneskelige legeme eller nogen dele af det, og det er skåret ud i pap, at der ikke kan tages patent på fremgangsmåder til at klone mennesker eller til at ændre den genetiske identitet af menneskers kønsceller.
Alternativet til dette direktiv ville være bioteknologiske patenter udstedt efter de patentregler, der gælder for alle andre varer, eller patenter givet i USA. I begge tilfælde ville det betyde, at der ikke skulle tages etiske hensyn. Med de nye EU-regler får vi mere etisk forsvarlige patentregler, som kan være med til at udvikle bioteknologien til gavn for patienter med gentisk bestemte sygdomme.

Kirsten Jensen
Europa-Parlamentet

Det nyeste pas
20. MAJ - I rigtig mange år stod der på de danske pas' forside "kun Danmark". Så kom der til at stå "Det europæiske fællesskab - Danmark". På de nyeste pas står der "Den europæiske union - Danmark".
Så er Unionen altså ikke stendød.

Werner Holm
Nørrevangsvej 6
4581 Rørvig

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her