Læsetid: 3 min.

Læserdebat

4. maj 1998

Tendentiøs rubrik

26. APRIL - Information havde den 24. april en præ-sentation af Det Økologiske Råds nye bog om EU's miljøpolitik. Artiklens indhold dækker udmærket bogen, som giver et nuanceret billede af, at der kommer godt og skidt fra EU på miljøområdet.
Overskriften kunne imidlertid forlede læsere til at tro, at Det Økologiske Råd anbefaler et ja den 28. maj. Som det fremgår af artiklen anbefaler Rådet hverken et ja eller nej. Det hænger bl.a. sammen med, at man kan vurdere traktaten enten ud fra, at den indeholder visse mindre fremskridt på miljøområdet i forhold til Maas-tricht, eller ud fra at der er krav, som vi havde stillet på forhånd, som ikke opfyldes. F.eks. kommer miljøgarantien stadig ikke til at gælde på landbrugsområdet.

Christian Ege Jørgensen
Landgreven 7
1301 Copenhagen K.

Sproglige misforstre

29. APRIL - Som landets (p.t.) fjerdestørste avis og under alle omstændigheder førende intellektuelle dagblad har Information visse forpligtelser over for det danske skriftsprog; men dem skøtter man ikke særlig godt.
En eremit er som bekendt en eneboer, en person der lever helt isoleret og uden kontakt med omverdenen. Om en sådan snakker dansk med sig selv eller esperanto eller etruskisk, er naturligvis ligegyldigt: ingen hører på hvad han har at sige. Information er ingen eremit, men udviser alligevel tilbøjeligheder i samme retning af ligegyldighed over for læsernes mentale velvære, hvad der adskillige gange fremgår af dagens udgave (hvortil der i det følgende henvises med side og spalte). Ole Krarup præsenteres (8,1) som "Mep", som om han var en tilfældig ugebladsredaktør, og både i underrubrikken og selve teksten optræder glosen "misforster", der i sig selv er et sådant. Han skriver (8,3) om "forsat afskaffelse af EU's grænser", men mener tydeligt nok det stik modsatte, nemlig fortsat. Højere oppe på samme side (8,1) optræder flertalsformen mediere. Mere subtilt fjolleri gemmer sig bag formuleringen (8,4) "hvor min oldefar som voksen blev præst". Kan man blive præst som barn?
At bladet trykker en kunstartikel (7), hvis forfatter ikke kan stave til navnet på en verdensberømt maler (Gauguin), der endda har efterkommere boende her i København, tager man med en vis resignation i betragtning af at hun åbenbart heller ikke aner at The Hermitage i salig Leningrad hedder Eremitage-slottet på dansk - engelsk er nemlig ikke statssprog i Rusland. Om en tysk greve oplyses det (7,7) at han "skal have være involveret sig i mordforsøget på Hitler". Og hvad i alverden mener konen med følgende passus? "Da de første malerier så dagens lys, mindede det om følelsen af en straffefange, der slipper ud efter 50 års fangeskab". For det første eksisterer glosen fangeskab ikke på dansk - det er vistnok kun i salatfade at man putter anholdte personer ind i et "skab". For det andet betyder at se dagens lys det samme som at komme til verden. De omtalte malerier så dagens lys i århundredets begyndelse, ikke nu for nylig.
Sproglig sabotage kan meget let udvikle sig til sproglig eremitage. Er det hvad Information er ude på?

Jens Juhl Jensen
Puggaardsgade 15
1573 København V

Reklamefolks udgydelser

28. APR. - Hvorfor skal den sparsomme spalteplads i min yndlingsavis bruges på reklamefolks langtrukne og narcissistiske udgydelser om hvordan de bedst overdøver hinanden i deres forsøg på at skrue mit forbrug op? Har de mennesker da ikke et fagblad hvor de kan muntre sig med den slags?
Men OK, det er selvfølgelig meget sjovt at se selvoptagetheden nå sådanne højder, at nogle af dem tror at vi forbrugere står og råber "I keder os!" efter dem (kronikken 24. april).
Som om kedelige reklamer var et problem for andre end reklamefolkene. De kan åbenbart ikke forstå at det eneste virkelige problem med reklamen i dagens Danmark er at der er alt for meget af den.

Ole Brauer
Arkonagade 8, 1.tv
1726 København V

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu