Læsetid: 3 min.

Mere Norden - mindre EU

15. maj 1998

Af PER OLAF LUNDTEIGEN generalsekretær for Senterpartiet (Norge),HANS LINDQVIST MEP for Centerpartiet (Sverige),samt,BJARKE THOMASSEN,og,LAVE K. BROCH,ordførere i Radikalt EU-kritisk netværk og radikale folketingskandidater

Dansk nej til Amsterdam-traktaten kan forhindre en yderligere svækkelse af Norden

AMSTERDAM
Det nordiske samarbejde har ikke været optimalt efter Finlands og Sveriges optagelse i EU. De tre nordiske EU-medlemmer og de to EØS-medlemmer har ikke været gode nok til at koordinere fælles interesser. Vi er enige om at det er nødvendigt med et tættere nordisk samarbejde for at lægge øget styrke bag nordiske interesser. Vor vision for fremtiden bygger på mere Norden og mindre EU. Vi mener således også at Amsterdam-traktaten yderligere svækker Nordens muligheder.
Folkestyret er det vigtigste grundlag for de nordiske lande og det bør vi i fællesskab forsvare. Der er en øget demokratisk afstand mellem den EU-glade politiske elite og den langt mere EU-skeptiske befolkning.
Folkeafstemninger om Amsterdam-traktaten er vigtige for at mindske denne afstand. På dette område burde både EU-modstandere og EU-tilhængere kunne finde sammen. Intet folk kan være tjent med, at en elite styrer uden forankring i befolkningen. Vi venter dog stadigvæk på, at Sveriges og Finlands folk får mulighed for at stemme om Amsterdam-traktaten.

Den finske elite
Finlands politiske elite har ved at arbejde for et ØMU-medlemskab uden at spørge den finske befolkning fjernet sig længere fra befolkningen, end de øvrige nordiske regeringer. En lignende handling er ikke politisk mulig i de fire andre nordiske lande.
Omkring halvdelen af Finlands befolkning er modstandere af ØMU-medlemskab, når der ses bort fra tvivlere.
Vi ønsker et tættere nordisk samarbejde i forhold til EU. Derfor beklager vi at Norden ikke fandt bedre sammen op til EU's regeringskonference. Danmark og Finland fremlagde således to forskellige forslag om den såkaldte miljøgaranti, men med et fælles nordisk forslag kunne vi måske have undgået at Amsterdam-traktatens såkaldte miljøgaranti blev udvandet.
Amsterdam-traktaten slår fast at EU's kommission/domstol afgører om et EU-land kan bruge miljøgarantien. Det er en svækkelse i forhold til tidligere løfter.
For at undgå lignende fejl er vi derfor stærke tilhængere af mere nordisk samarbejde om miljø, dyrevelfærd, sundhed og forbrugerbeskyttelse.
Norges og Islands selvstændige stemme kan bruges på vegne af hele Norden der hvor de nordiske EU-medlemmer, mod deres vilje, er nødt til at følge EU's linje. F.eks. som da Norge fik forbedret Basel-konvention om transport af affald fra rige til fattige lande.

Selvstændighed
Norden har stadigvæk en del selvstændighed og den bør vi bruge. De fire nordiske landes nej til fælles EU-valuta og EU's centralbank kan benyttes i udviklingen og forsvaret af det nordiske velfærdssamfund og en økonomi med acceptable miljøhensyn.
En ansvarlig økonomisk politik kombineret med en fordelingspolitik, der garanterer en grundtryghed for Nordens borgere, bør være et fælles nordisk alternativ til ØMU'en.
De fem nordiske staters nej til egentlig medlemskab af Vestunionen (WEU) bør manifesteres som et nordisk nej til WEU.
Amsterdam-traktaten lægger op til at WEU kan fusioneres med EU uden yderligere traktatændringer.
Norden bør i stedet for vise at FN og OSCE er langt bedre til konfliktløsende opgaver. Amsterdam-trakaten svækker dog de nordiske EU-landes mulighed for at føre en selvstændig udenrigs- og sikkerhedspolitik.
Et andet spørgsmål for Norden er Schengen. Et dansk nej den 28. maj kan føre til et dansk nej til Schengen. Det giver bedre mulighed for at garantere den nordiske pasfrihed.
De nordiske regeringer har lovet at intet nordisk land melder sig ind i Schengen uden alle de øvrige. Et dansk nej kan også være med til at stække EU's udvikling til Fort Europa.
Med den norske regerings nye og mere liberale flygtningepolitik er der også gode muligheder for et øget nordisk samarbejde på dette område. Nordiske flygtningeregler kan være et alternativ til Schengens asylregler.
Vi ser Amsterdam-traktaten som en uheldig udbygning af EU. Mere Norden og mindre EU vil give os større handlefrihed i det internationale samarbejde. Et dansk nej til Amsterdam-traktaten kan forhindre en yderligere svækkelse af Norden. Vi tror det vil gavne både Europa og verden.

*"Radikalt EU-kritisk netværk" gennemfører på lørdag i Landstingssalen på Christiansborg et debatmøde om de økonomiske konsekvenser af hhv. et ja eller et nej til Amsterdam-traktaten. Blandt talerne er økonomiminister Marianne Jelved samt Hans Lindqvist, medforfatter til indlægget oven for.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu