Læsetid: 2 min.

Søren og Ole Krarup

Debat
28. maj 1998

Et spøgelse går gennem den danske venstrefløj: Ånden fra 64

AMSTERDAM
Cirklen er sluttet. Det yderste venstre er nået rundt til det yderste højre. Ole Krarup fra Folkebevægelsen står skulder ved skulder med pastor Søren Krarup i synet på forholdet mellem Danmark og EU.
I Information den 19. maj skrev Ole Krarup, at vi med Amsterdam-traktaten "frasiger os retten til at råde over vores egen grænse. Retten til at råde over egen grænse er et kardinalpunkt i den nationale suverænitet. En opgivelse af retten vil have uoverskuelige følger".
I samme avis den 14. maj skrev Søren Krarup: "Sagen er jo yderst enkel, for den handler om, hvorvidt Danmark skal fortsætte med at være et selvstændigt land med egen grænse."
I en annonce fra Dansk Folkeparti hedder det: "Med Amsterdam-traktaten nedlægges Danmarks grænse. Dermed er vi danskere magtesløse overfor indstrømningen af narko, flygtninge og illegale indvandrere. Med Amsterdam og Schengen er Danmark ikke længere et frit og selvstændigt land."
Hvad skal venstrefløjen dog i dette kor af nationalistisk sensationsmageri? I denne fantastiske iscenesættelse af tragedien om Danmarks snarlige død?
Fyrre års fravær af (effektiv) grænsekontrol mellem de nordiske lande har ikke betydet, at Danmark, Norge o.s.v. har mistet deres selvstændighed. 13 års Schengen-aftale mellem Tyskland, Holland, Belgien, Luxemburg og Frankrig har ikke fået disse lande til at gå det mindste i opløsning.
På samme måde vil fjernelsen af grænsekontrollen ikke betyde store ændringer i Danmark. Sagen er jo, at grænsekontrollen aldrig har været et effektivt værn mod, at forbrydere eller andre uønskede kom ind i Danmark; derimod har den undertiden været en gene for turister og andre rejsende.
Afskaffelsen af kontrollen vil formentlig have både positive og negative konsekvenser. Derimod vil den helt sikkert ikke have afgørende betydning for Danmarks suverænitet. Den slags forestillinger opstår kun, fordi der demagogisk sættes lighedstegn mellem ophævelse af grænsekontrollen og ophævelse af grænsen.
Et spøgelse går gennem den danske venstrefløj: nationalismen, ånden fra 1864. Socialister i hele Danmark, forén jer i kampen for grænsen og mod den store, stygge Union, som jo blot er en smart forklædning for vor evige fjende: det store, stygge Tyskland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her