Læsetid: 4 min.

Hvis socialdemokraterne får magten i Bonn

Debat
10. juni 1998

Hvis Kohl taber det tyske valg i september, bliver det indledningen til en mere aktiv tysk EU-politik med det sociale i front

SCHRÖDER/KOHL
Efter den 28. maj, hvor danskerne heldigvis stemte ja til Amsterdam-traktaten, er det nu datoen den 27. september, der tegner sig på den europæiske valghimmel. Den dag går den tyske befolkning til valgurnerne for at vælge en ny forbundsdag. Det er et helt afgørende valg for den europæiske integrationsproces. Og efter socialdemokraterne, SPD's valg af Gerhard Schröder som kanslerkandidat er det ikke længere Helmut Kohl, der har førertrøjen på. Tværtimod hersker der efterhånden en meget dårlig stemning mellem partierne i koalitionen bag Kohl, hvilket vel nok er naturligt efter så mange år ved magten.

Det mest uforståelige her og nu er faktisk, at Helmut Kohl ikke har trukket sig som kanslerkandidat ved det forestående valg. Han ville gå over i historien som kansleren, der genforenede de to tysklande. Nu risikerer han noget af sit eftermæle, men det får åbenbart ikke Kohl til at ryste på hånden.
Valget i Tyskland påkalder sig stor interesse også uden for Tysklands grænser. Meget tyder på, at tyskernes valg bliver afgørende for, hvilken drejning EU-samarbejdet vil tage i de kommende år. Den gamle "supereuropæer" Kohl står i dag for en usikker EU-kurs. Han er stærkt skeptisk over for tankerne om en fælles EU-indsats for beskæftigelsen, der jo er Nyrup-regeringens hjertebarn, og som bakkes op af en række af Europas socialdemokratiske regeringsledere, ikke mindst den franske Lionel Jospin.

Derimod støttes tanken om en fælles EU-indsats for beskæftigelsen meget kraftigt af det tyske socialdemokrati, SPD. En analyse i Ugebrevet Mandag Morgen konkluderer, at en Schröder-ledet regering vil genoplive den gamle fransk-tyske akse, der tidligere har drevet den europæiske integration fremad. Schröder og Jospin vil sammen kunne sætte en ny EU-dagsorden for skatte-, beskæftigelses- og socialpolitikken.
"Det lyder måske som et paradoks: Men et nederlag for den store gamle føderalist Helmuth Kohl vil føre til en meget mere aktiv tysk Europa-politik," konkluderer Karsten Skjalm, der er ØMU-specialist på Dansk Udenrigspolitisk Institut og medforfatter til analysen i Mandag Morgen. Gerhard Schröder har tidligere udsendt kritiske signaler om ØMU'en, og han holder fast i, at der er brug for et forstærket politisk samarbejde for at modvirke, at den skærpede konkurrence fører til 'social dumping':
"Den forhastede valuta-union har ført til en smertefuld og for tidlig fødsel. Hvis barnet skal igennem det og gøre forældrene glade, må vi hurtigt skabe politiske rammebetingelser for euroen - frem for alt fælles standarder inden for skatte-, social- og miljøpolitik. Ellers får vi en konkurrence på, hvem der vil arbejde for de laveste lønninger og de dårligste sociale ydelser," citerer Mandag Morgen Schröder for at have sagt i et interview til Bild
Zeitung.

Vinder han valget, og får han held til at skabe en ny fransk-tysk alliance i EU sammen med sin partifælle Jospin, kan det styrke den politiske integration i EU på en lang række punkter og føre til et større politisk modspil til ØMU'en, end der i dag er lagt op til.
I SPD tales der ikke alene om mindstekrav til kapital- og erhvervsbeskatning, men også om en 'social stabilitets-pagt,' der sætter fælles rammer for de offentlige velfærdsudgifter. Der vil også komme mere kød på det nye beskæftigelseskapitel i Amsterdam-traktaten. Man kan måske forestille sig en genoplivning af nogle af tankerne i tidligere kommissionsformand Jacques Delors' hvid-bog om beskæftigelsen fra 1993, hvor der blandt andet tales om fælles investeringer i europæisk infrastruktur for at styrke konkurrenceevnen og skabe nye arbejdspladser.

Det er SPD, der kan levere en ny dynamik i den tyske Europa-politik ovenpå en
Kohl-regering, der er kørt godt træt. Financial Times bragte i onsdags en kommentar, hvor den tyske regering sammenlignes med de britiske konservatives sidste tid ved magten. En sammenligning, der efterhånden også gælder for EU-politikken.
Kohls regering er ved flere lejligheder stødt sammen med EU-Kommissionen i sager om statsstøtte og protektionisme, blandt andet i de gamle østtyske delstater. Og Kohl-regeringens stadigt mere aggressive retorik om, at Tyskland bør betale et lavere nettobidrag til EU, bringer mindelser om Margaret Thatchers berømte "I want my money back," der i firserne førte til et lavere britisk bidrag til EU-budgettet.
Ikke fordi der er noget forkert i, at Tyskland gerne vil betale mindre, men Kohls regering er selv blandt de største kritikere af Kommissionens forslag til en reform af den fælles landbrugspolitik i 'Agenda 2000' - selv om landbrugspolitikken sluger halvdelen af EU's budget, og lande som Danmark, Holland og Frankrig får meget mere ud af den end Tyskland. Forklaringen er, at landmænd udgør en vigtig pressionsgruppe i Kohls parti CDU og finansminister Theo Waigels parti CSU, der kun er opstillet i Bayern, hvor landbruget spiller en meget stor rolle - men det gør ikke Kohl-regeringens retorik mindre populistisk. I tirsdags bragte Financial Times et interview med SPD's næstformand og EU-ordfører Heidemarie
Wieczkorek-Seul, der i skarpe vendinger kritiserer dobbeltmoralen i, at Tyskland vil have sit bidrag reduceret uden at bakke op om en reform af landbrugspolitikken. Det er netop en sådan reform, der kan nedsætte Tysklands nettobidrag til EU, understreger SPD-politikeren, der tilføjer, at Tyskland bør have samme positive holdning til reformforslagene som den britiske regering.

Også inden for landbrugspolitikken kan man altså konstatere, at en SPD-regering vil demonstrere større tysk handlekraft i EU end en fortsættelse af Kohl-æraen. Det EU-politiske mønster i Tyskland begynder at ligne dét, man kender fra mange andre europæiske lande, nemlig at kritikken og skepsisen over for EU kommer fra højrefløjen, mens dynamikken og det konstruktive engagement skal findes på venstrefløjen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her