Læsetid: 2 min.

Ikke tant og fjas

23. juni 1998

Skæres der i SU'en øges den sociale skævhed

SU
Det er kommet mig for øre at SF overvejer at stemme for undervisningsministerens forslag om at halvere SU'en til elever på ungdomsuddannelserne der bor hjemme, mod at SU'en for studerende med børn sættes op.
Jeg håber inderligt at jeg har hørt forkert og at SF aldrig kunne drømme om at medvirke til en sådan politisk studehandel.
At studerende med børn trænger til et voldsomt løft i deres indkomst er der vel ingen med fornuften i behold, der kan argumentere imod. Men at finansiere et sådant løft ved nedskæringer på andre trængende grupper kan vel ikke være socialistisk uddannelsespolitik? SF vil vel heller ikke stemme for en nedsættelse af dagpengesatsen mod at kontanthjælpen blev sat op?
Begynder man først at acceptere nedskæringspolitik mod at den gives et socialt pift kommer man ind på en glidebane, som vil føre til en uendelig række af forringelser af velfærdsstaten.
SF må holde fast i sin hidtidige støtte til elev- og studenterorganisationerne og stå fast på sin afvisningen af at der skæres i SU'en overhovedet.
Samtidigt bør SF fremsætte studenterorganisationernes forslag om et tiltrængt løft i SU'en til studerende med børn, og som socialistisk parti bør SF udpege kapitalejernes voldsomme profiter som finansieringskilde.

Nødvendigt supplement
SU'en til hjemmeboende elever går ikke blot til tant og fjas, men fungerer for mange lavindkomstfamilier som et nødvendigt supplement til husholdningen når børnepengene falder fra. Og man må ikke glemme, at der i dag faktisk er en del brugerbetaling på ungdomsuddannelserne: ordbøger, lommeregnere og studieophold i udlandet, og samtidigt ser man gerne at eleverne har egen computer. Skæres der i SU'en vil det først og fremmest gå ud over børn fra lavindkomstfamilierne, og dermed øges den sociale skævhed der i forvejen er i uddannelsessystemet.
Som universitetsstuderende sætter jeg min lid til at SF vil forhindre den borgerlige undervisningsminister i at svinge sparekniven over elevernes SU - en kniv som i så fald siden vil blive rettet imod min SU.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu