Læsetid: 1 min.

Her er DI's regnestykke

Debat
17. juli 1998

Hvordan kan ministeriet fremlægge en energireform, når analyserne ikke er på plads?

Energi
Vicedirektør i Energistyrelsen, Knud Pedersen, efterlyser i Information den 14. juli nærmere begrundelse for Dansk Industris påstand om, at det er muligt at spare 50 mia. kr. i de næste 10 år med en ny energipolitik. Her er svaret.
Den ene halvdel af de 50 mia. kr. kommer fra at slippe markedskræfterne løs i energisektoren. DI lægger sig således i underkanten af det laveste skøn for fordelen ved frie energimarkeder fra Finansministeriet, Erhvervsministeriet, Det Økonomiske Råd og Konkurrencestyrelsen.
De sidste 25 mia. kr. spares, når markedskræfterne slippes løs i forbindelse med CO2-besparelser. Altså investere i udlandet, hvis CO2-reduktioner er billigere dér end her i landet. Det sidste kræver en forklaring.
Med økonomital fra Energiplan 21 kan det gøres op, at CO2-politikken i de næste 10 år vil koste os danskere 40 mia. kr., hvis der udelukkende satses på at reducere CO2-en fra danske skorstene. Det svarer til en gennemsnitlig udgift på 300 kr. pr. ton CO2.
Heroverfor står, at Verdensbanken til efteråret vil sætte CO2-besparelser til salg. Prisen vurderes at blive 50-100 kr. pr. ton sparet CO2. Svarende en tredjedel af de netop nævnte danske omkostninger.
Internationaliseres CO2-politikken gennem handel med CO2-kvoter, som forudset i Kyoto-protokollen, vil udgifterne til at nå Danmarks bidrag til den globale CO2-reduktion altså kunne reduceres fra 40 til 15 mia. kr.
DI er enig med Knud Pedersen i, at der er behov for mere dybtgående analyser end ovenstående overslagsberegninger. Men hvorfor har Energistyrelsen ikke allerede foretaget disse? Både når det gælder frie energimarkeder, og når det gælder handel med CO2-kvoter. Hvordan kan man allerede til september fremlægge en energireform, der skal afstikke kursen for energipolitikken mange år frem, når de nødvendige analyser ikke er på plads?
Det er derfor, DI foreslår, at der nedsættes en bredt sammensat energikommission med formandskab og sekretariat uafhængigt af Miljø- og Energiministeriet for at skabe grundlaget for en fremtidssikret dansk energipolitik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her