Læsetid: 2 min.

Jeg - et dyrt bekendtskab for samfundet

Debat
2. juli 1998

Af ULF V. OLSEN,cand.phil. i idehistorie,stud. mag. og medlem af Enhedslistens bestyrelse

Som tiden går udvikler man sig forskelligt

UDDANNELSE
Kære Margrethe Vestager.
Det er nu ved at være mange år siden, vi sammen sad i elevrådet på Varde Gymnasium. Du som forkvinde og jeg som menig elevrepræsentant. Jeg husker, hvordan vi forsøgte at nedlægge 'arbejdet' i protest mod et af Haarders overgreb.
Af samme grund er det jo en smule smerteligt at se, hvordan du nu vælger at følge i Venstre-ministerens fodspor. Jeg kan på dagspressen forstå, at du ønsker at honorere folk, der går den direkte slagne vej og straffe folk, som vælger at prøve livet lidt af, før de går i gang med en videregående uddannelse.
Fra jeg gik ud af gymnasiet til jeg startede på den uddannelse, jeg nu er ved at færdiggøre, gik der fem år. Fem år hvor jeg arbejdede som vejarbejder, murerarbejdsmand, med resocialisering af ungdomskriminelle i England og meget, meget andet. Jeg kan forstå - på dine embedsmænds beregninger (som refereret i dagspressen) at jeg derved har været et meget dyrt bekendskab for det danske samfund. Hvilke vækstrater kunne vi ikke have opnået, hvis det ikke havde været for sådan nogle som mig! Ja, jeg skal da gerne indrømme: Var jeg gået den lige vej, var jeg jo nok nået op i de højere indkomsters sfære noget før. Set i det lys har de fem år kostet mig i hundredtusindvis af kroner.

Jeg fortryder intet
Men lad mig tilstå det ligeud: Jeg fortryder intet! Man lever jo, som bekendt - kun en gang - i det mindste på denne jord, og jeg har som Piet Hein tænkt mig at leve, mens jeg gør det.
Omvendt synes jeg nok, at det har været en smule uheldigt for dig, at du har færdedes så meget i teknokratmiljøer. Jeg synes det har gjort dig en smule snæversynet. Det virker som om, at det eneste der tæller for dig her i tilværelsen er økonomi.
Faktisk tror jeg, det ville have været sundt for din personlige udvikling, hvis du havde set en skurvogn inde fra. Jeg har ofte tænkt på, at to til tre års pause mellem gymnasium og videregående uddannelse burde gøres obligatorisk, for at sikre veluddannede mennesker i Danmark lærte andre sociale miljøer at kende. Det er hvad jeg forstår ved almendannelse.
Men når alt kommer til alt er pointen jo, at det bør være frit for den enkelte, selv at planlægge sit livs (og karrierens) forløb. Det må vel være grundessensen i begrebet 'personlig frihed'. At frihed har omkostninger er så muligvis rigtigt. Men at frihed har omkostninger, er der ikke noget nyt i - og her er pengeomkostninger efter min mening de mindste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her