Læsetid: 3 min.

Faglig nysgerrighed efterlyses

Debat
16. juli 1998

Sammenligning mellem overlevelsestiden for ubehandlede og behandlede brystkræftpatienter må være et uomgængeligt krav fra patientside

KRÆFT
På baggrund af indlægget, 'Behandling er et valg', som blev bragt i Information den 18. juni 1998, er der sket det positive, at Sundhedsstyrelsen har svaret på vores tidligere henvendelse og meddelt, at man i øjeblikket overvejer at forbedre cancerregistreringen af de patienter, der fravælger behandling. Desuden vil medlem af Folketingets Sundhedsudvalg, Ester Larsen, efter sommerferien kalde sundhedsministeren i samråd for at støtte patientkravene om en bedre registrering af ubehandlet brystkræft.
En seriøs sammenligning mellem overlevelsestiden for ubehandlede og behandlede brystkræftpatienter må være et uomgængeligt krav fra patientside, da megen brystkræftbehandling er yderst belastende. Vi synes, det er væsentligt at vide, om de, der overlever, overlever, fordi de er behandlet, eller fordi brystkræft i almindelighed er en langsomtudviklende sygdom.
Så længe man ikke reelt ved noget om, hvad der sker med de patienter der (i den vestlige verden) takker nej til behandlingen, så er tal for behandlingsfremgange at ligne med en besværgelse. Og vidner om en rystende mangel på faglig nysgerrighed blandt læger!

Diskutabel fremgang
Når man som brystkræftpatient skal vælge behandling er det valgets grundlag, der er problemet. Deri er undertegnede brystkræftpatienter enige med Jytte Willadsen (Information den 9. juli 1998). Jytte Willadsen argumenterer for sin mening om varig overlevelse for brystkræftpatienter ud fra tal, som hun selv siger er svære at forstå. Hvordan tallene for den observerede 10- og 20 års overlevelse ser ud, kan man gå ind på sit folkebibliotek og se i bogen Kræft i Danmark, hvor Cancerregisterets tal fra 1992 står. Der er ikke siden 1992 kommet et behandlingsgennembrud for brystkræft, som ændrer tallet væsentligt. Muligvis er der en ændring af tallet på grund af, at diagnosetidspunktet nu ligger tidligere end det gjorde i 1992.
Det er offentlig viden, at behandlingsfremgangene inden for brystkræft i de sidste mange år, har været både beskedne og diskutable. Og det er givetvis den væsentligste årsag til, at kræftpatienter i stigende omfang søger nye veje i behandlingen.
"Hvem tør lade en knude sidde i brystet og se, hvad der sker?" skriver Jytte Willadsen i sit indlæg.
Som sagerne står, træffer langt de fleste af de kvinder, der rammes af brystkræft, deres valg om behandling på et fuldstændig hypotetisk grundlag, samtidig med at de fleste der rammes af den, i sig har billeder af kvinder, der har modtaget konventionel behandling - og har haft forfærdelige erfaringer med den. Det er det virkeligt skræmmende ved at få brystkræft og burde være grund nok til at interessere sig for de ubehandlede.

Flere er afventende
Heldigvis tilbydes mange brystkræftpatienter i dag en blidere medicinsk behandling, som Jytte Willadsen skriver - især hvis deres brystkræft er af en receptor positiv type.
I modsætning til, hvad Jytte Willadsen mener, er der hvert år kvinder, som gerne ville lade og faktisk lader en knude sidde i brystet og afvente, hvad der sker, men den holdning, lægerne møder disse kvinder med, er overvældende: behandlingen kan ikke begyndes tidligt nok (lægernes forsinkelser accepteres dog), bivirkninger er beklagelige, og kvinderne opfører sig uansvarligt ved at tøve eller afslå behandling.
At Jytte Willadsen skriver, at Peter Kemp og vi, med det vi skriver, skulle være i stand til at skræmme især de patienter, der lige har fået stillet diagnosen og står over for at vælge behandling er fuldstændig proportionsforvrængende. Det viser, hvor uvant læger er med, at patienter efterspørger dokumentation for den påstandom, at ubehandlede brystkræftpatienter lever ganske kort tid, mens behandlede lever meget længere. Det viser også, hvor vante læger er til automatisk at opfatte almindelig sund skepsis som et angreb, der bør (selv)undertrykkes af hensyn til de andre patienter. Det er skræmmende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her