Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
9. juli 1998

The Land Forgotten
7. JULI - Dette er titlen på en af de kendte Disney tegnefilm, i Danmark solgt under navnet Landet for længe siden.
Filmen, der højst sandsynlig er kreeret i USA, er kendt af næsten alle skolebørn i Danmark.
Og er du heldig at møde de rigtige børn, vil de sikkert også kunne fortælle dig en masse om filmens 'hovedpersoner', dinosaurerne, - om de forskellige arter, om hvad de levede af, og om hvad der var grunden til, at de uddøde.
Spørger du dem derimod, om deres kendskab til det danske mindretal i Sydslesvig, vil de for en stor dels vedkommende se på dig med stor undren, som havde du spurgt dem om det latinske navn på en uddødt dyreart.
Men det er ganske vist.
Historien om en gruppe danskere, der for kun ca. 80 år siden, kom til at stå på den forkerte side af stregen, efter folkeafstemningen om placeringen af grænsen mellem Tyskland og Danmark.
Her lever i dag en del Danmark, der selv om den tælles i titusinder, er godt på vej ud af danskernes bevidsthed. Men dette må ikke ske.
I en tid hvor kultursammenstød opfattes som et voksende problem, ser jeg det som noget meget værdifuldt, et eksempel til efterfølgelse på hvordan to kulturer arbejder sammen, og derved styrker hinanden.
Danmark har simpelthen ikke råd til blot at lade det arkivere som en anden af fortidens begivenheder.
Det er desuden min opfattelse, at med et så aktivt mindretal, i arbejdet for et øget kendskab til det danske sprog og den danske kultur, skylder vi det danske mindretal i Sydslesvig en langt større respekt og opmærksomhed, end der i dag er at finde hos den danske befolkning.
Lad dem ikke blive 'the Men Forgotten.'

Jan Dittrich Olesen
Kultur- og Mediepolitisk
ordfører for
Kristeligt Folkepartis
Ungdom
Vindmøllegade 5
6240 Løgumkloster

Skidt for skolebørnene
7. JULI - I Information d. 2. juli 1998 kunne man læse nedenstående kommentar af direktør i Kommunernes Landsforening (KL), Peter Gorm Hansen i forbindelse med folkeskolelærernes kommende overenskomstforhandlinger, hvor KL åbenbart ønsker at afskaffe det såkaldte ØFU-system, (hvor lærernes arbejdstid er opdelt i undervisning, forberedelse og øvrige oppaver:
Citat: "Ingen andre personalegrupper har den slags nedfældet i overenskomsten, og ingen skal bilde mig ind, at en lærer med flere års erfaring hver gang skal bruge en time til at forberede sig til at lære eleverne om Christian den Fjerde. Men jeg kan godt forstå, at unge nyuddannede lærere måske bruger mere tid til for beredelse end de erfarne". Citat slut.
En noget arrogant udtalelelse, som ikke vidner om megen fornemmelse for en lærers opgaver i det moderne samfund.
Der er indført flere visionære skolereformer siden den tid, hvor en lærer blot kunne sidde ved et kateder og lire den samme lektie af om Christian den Fjerde for bagefter at kontrollere om børnene kunne gengive det ureflekteret.
Det lover ikke godt for dagens skolebørn, hvis Peter Gorm Hansens udtalelse er udtryk for arbejdsgivernes holdning til forvaltning af de politiske visioner for så betydningsfulde år, som skoletiden er for den opvoksende generation.
Det ville iøvrigt være befriende, hvis såvel arbejdsgivere som lønmodtagere ville kunne enes om nogle rimelige rammer for det arbejde, som også er en kunst, nemlig at være en god lærer. Med alt hvad det indebærer af faglig viden og menneskeligt nærvær.

Kirsten Netteberg
Bistrup Park 42
Birkerød

Reflektioner over et broløb
7. JULI - I forlængelse af Barbara Grams svar til "de fire løbegale" den 30. juni har vi følgende kommantarer.
Når man påtager sig at arrangere et så stort løb uden selv at have den fornødne ekspertise forudsættes det, at man indhenter/køber den hos erfarne og ansvarlige arrangører.
Vi har deltaget i flere yderst velorganiserede løb, med rigelig væske til alle, opvarmning før start, tydelig skiltning og god information.
I Nyborg var skiltningen elendig, informationerne udeblev, det samme gjorde den annoncerede og helt nødvendige forplejning under og efter løbet.
Ud over at vandet slap op, var der kun bananskræller og chokoladepapir til den store gruppe, der kom ind med hovedfeltet.
Deltagerantallet var arrangørerne bekendt i måneder forud. Det burde være et simpelt regnestykke at sikre den fornødne forplejning til alle løbsdeltagere, ligesom der burde have været placeret væskedepoter med kortere interval end de 12 kilometer.
Gad vide om Røde Kors arbejder lige så uprofessionelt og vælger lige så inkompetent "ekspertise" når det drejer sig om katastrofehjælp - er der da kun medicin og plastre til de første?
I den lange ventetid inden løbet startede i Nyborg talte mange erfarne løbere om veltilrettelagte marathon rundt om i verden - så ekspertisen findes!
Hvis Røde Kors påtænker flere større arrangementer, vil vi kraftigt opfordre til, at man sikrer sig den fornødne ekspertise eller overlader arrangementet til andre kompetente og ansvarlige arrangører.

Bente Groth
Gitte Spies
Grethe Nymark

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her