Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
3. juli 1998

Piklorterøv
29. JUNI - Ina Kjøgx Pedersen har (den 27.-28. juni) begået en klumme, hvori hun beretter om de trængsler hun og hendes seks-årige dreng måtte gennemgå på skadestuen. Det værste var, at de måtte vente længe til det blev deres tur, hvilket fik drengen til højlydt at svine ventesalen og sin mor til med almindelig verbalgylle en masse: "Pik-røv-lorte-skid-pik-lorte-røv-skid-røv-pik-hoved-Ina," og: "Jeg hader dig din lortepik, du er ond!" osv. Den kære moder tager ikke anstød endsige forsøger at lære drengen, hvordan man begår sig i det offentlige rum. Hun tager knægtens urimeligheder med fatning, prøver at undgå konflikt ved hjælp af afledningsmanøvrer og "forstår ham sådan set godt".
Denne dreng skal formentlig begynde i skolen efter ferien. Der skal han være på plads til tiden sammen med måske 27 andre seks-årige og pænt og roligt vente, til det bliver hans tur. Lad mig sige det rent ud: Jeg er lettet over, at jeg ikke skal have den knægt og hans mor i min førsteklasse. Ikke om jeg gad være kradsepæl for dem.

Niels Chr. Sauer,
Avderødvej 50a,
2980 Kokkedal

En synd gør ingen sommer
30. JUNI - Var der ikke noget med, at Adam og Eva begyndte at gå med blade, da de havde begået den oprindelige synd. Uden synden ingen
bladomdelere og ingen aviser. Og da slet ikke om sommeren. Men én synd gør ingen sommer. De syv dødssynder er som skabt til en sommerføljeton i en avis, hvis journalister tillader sig at holde sommerferie i den periode, hvor læserne har bedst tid til at granske bladet. Ideen er så god, at den er gået på omgang i den danske bladverden. Først Politiken, så Berlingske Tidende og nu Information.
Tillykke trætte, gamle Information. Så fik I endelig placeret fingeren på tidens puls. Hvorfor fortsætter I ikke med de syv dyder? Eller de ni muser? Vor kultur er jo rig på spændende emner, som en avis i stofnød og åndenød kan forgribe sig på.
Nu vil jeg ingenlunde udelukke, at dødssynderne kan behandles på en aktuel og vedkommende måde. I de rette hænder kan de sagtens formes til et hulspejl. Informa-tion må have fundet disse hænder. I modsat fald begår avisen en dødssynd ved trække sådan en gammel krikke af stalden i en tid, hvor så meget går i svang

Arno Victor Nielsen
Kalvebod 79, København SV

Edb-kirkebøger
28. JUNI - Egentlig er jeg en halvgammel computerfreak med musik, dias oma. registreret på database, men: Det er egentlig forbløffende, hvor få reaktioner, der har kunnet spores i medierne på den kendsgerning, at man for ramme alvor på allerhøjeste sted har besluttet for fremtiden at registrere alle fødsler, navngivninger, konfirmationer, vielser og dødsfald samt ind- og udmeldelser af den danske folkekirke i Danmark på edb. Det er absolut personlige oplysninger, det drejer sig om. Slægtsforskere vil vide, at man på landsarkiverne, endog på mange lokalhistoriske arkiver, har adgang til at læse, hvad der gennem tiderne fra omkring 1685 er indført i danske kirkebøger. Indførslerne skete fra et tidspunkt endog i to eksemplarer af hensyn til sikkerheden. Børn legede også dengang i de små præstegårde med stearinlys.
Nu vil man glemme alt om lynnedslag og hackere samt almindelige tyveknægte, legesyge børn med smag for computerspil hos sognepræster på landet samt andre usikkerhedsskabende elementer og skrive al Danmark i mandtal på computer. Snart vil alle via alle nyhedspornografiske medier kunne erfare, hvor mange børn naboen betaler alimentationsbidrag til, hvor de "uægte" børn bor, og hvad de hedder.
Halleluja for computerens velsignelser i form af lettere adgang til at søge oplysninger for den registrerende myndighed, men sikkerheden for de registrerede er mange gange mindre end Barsebäcks! Kirkebogen fra 1685 kan stadig læses i 1998. Hvordan mon det vil forholde sig med adgangsmulighederne for en slægtsforsker i en database fra 1998 i 2311? Det synes jeg, man lige skulle tænke lidt over. Det gælder jo alle og alles efterkommere!

Iver Gaarden
Kordegn
Blomsterskrænten 33
9400 Nørresundby

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her