Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

Debat
1. juli 1998

DNA-snak
26. JUNI - Jørn Vestergaard er i et interview i Information den 24. juni fortaler for oprettelsen af et centralt DNA-register til brug for politiets efterforskning og som et forebyggende middel mod voldsforbrydelser.
"Den demokratiske tradition i Danmark gør, at vi trygt kan oprette et centralt DNA-register", udtaler Jørn Vestergaard.
Han tænker sig, at en adskillelse mellem den registrerende instans og politiet, med "vandtætte skotter" imellem, vil være en garant for sikkerheden for den enkelte borger.
Jørn Vestergaard mener, at eftersom der allerede længe har eksisteret forskellige lignende registre, som ikke er blevet misbrugt, kan vi trygt forlade os på den demokratiske tradition: i Danmark misbruger vi ikke registre.
Retssikkerheden bliver altså garanteret gennem den i praksis beviste ikke forekomst af det fænomen (misbrug) man gerne vil undgå.
Principielle rettigheder må logisk set bygge på alle de mulige forekomster af krænkelser der kan og vil kunne forekomme. Det sidste er meget vigtigt, idet tilfælde af misbrug, som vi i dag ikke kan forestille os, også er foregrebet i det principielle, mens statistisk "ikke-forekomst" af misbrug udelukkende kan bruges til, at sige netop et: det har endnu ikke fundet sted.
Jørn Vestergaard mener "det er vigtigt, at være afbalanceret og åben over for teknologiske nyskabelser". Samme tankegang synes at ligge bag formanden for Folketingets retsudvalg, Lissa Mathiassens besynderlige forslag om at DNA-folkeregistrere alle, for at "effektivisere" folkeregisteret gennem at basere det på "mere tidssvarende metoder" (Information den 25. juni). Bagved disse udtalelser ligger åbenbart en diffus fornemmelse af, at registrering af borgerne på en eller anden måde må følge med tiden og den teknologiske udvikling.
Jeg er ikke bange for tekniske nyskabelser, men jeg er bange for den selvfølgelighed hvormed registersikkerhed åbenbart automatisk garanteres af traditionen. Det vi har brug for, er en diskussion af det principielle grundlag for registrering som sådan, i den forbindelse mener jeg, at de vandtætte skodder Jørn Vestergaard ønsker placeret mellem to instanser af myndighederne, principielt bør være placeret mellem den enkelte borger og myndighederne.
Hvis vi ikke fastholder det principielle niveau, får vi aldrig en ordentlig diskussion på dette område, men forføres af, at teknologien bestandigt gør det muligt, at registrere mere.

Hans Holten
Poste restante
K 29
2100 København Ø

Opret så det DNA-register
26. JUNI - Med jævne mellemrum blusser debatten om oprettelsen af et centralt DNA-register op. Senest i forbindelse med den forfærdelige sag fra Brøndby Strand, og senest her i Information - blandt andet den 26. juni.
Det er derfor helt uforståeligt, at justitsministeren endnu ikke har fremlagt regeringens planer om tanker herom.
Der er brug for en afklaring af retstilstanden, så myndighederne ved, hvad de har at holde sig til.
Der er ingen tvivl om, at DNA-analyser vil være særdeles effektive i politiets opklaringsarbejde af for eksempel sædelighedsforbrydelser, som i den aktuelle sag. Justitsministeren bør derfor fremlægge forslag til et regelsæt for indsamling, brug og registrering af DNA-analyser.
Står det til Fremskridts-partiet, bør et DNA-register kun omfatte dømte personer. Der kan ikke blive tale om at registrere alene på grund af mistanke eller eventuel sigtelse.
Der skal også udarbejdes klare retningslinjer for, hvem der skal have adgang til registret, i hvor lang tid den dømte skal være registreret, etc.
Et DNA-register er en alvorlig sag. Derfor bør Folketinget tænke sig grundigt om, før beslutningen om oprettelse af et sådant træffes. Den skal ikke hastes igennem på 14 dage. Befolkningen skal have sikkerhed for, at registret på alle måder bliver vandtæt.

Tom Behnke
MF Fremskridtspartiet
Folketinget
Christiansborg
1240 København K

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her