Læsetid: 3 min.

Skoen trykker

Debat
27. juli 1998

Ingen kender noget til noget som helst, hverken i Tour de France eller i VM-fodbold . Der er ved at gå sport i nægtelserne

Sport
Verden er ikke, hvad den udgiver sig for. Var man ikke klar over dette faktum, er man nu endegyldigt overbevist af den sidste tids begivenheder i sportens verden.
Det hele begyndte med VM-finalen i fodbold. Her spillede Brasiliens 21-årige Ronaldo tilsyneladende kun fordi, hans sponsor Nike - eller Nikeee (som de kyndige udtaler navnet) - tvang ham til det. Det skal nok sælge fodboldstøvler, eller hvad det nu er for nogle sølvfarvede fiduser, han løber rundt med på fødderne.
Udover at man måske mistede den sidste rest af sin barnetro, rykkede VM-finalen ved ens virkelighedsopfattelse. Over for den tvivlende læser kan det således afsløres, at de mange kanaler på vort lokale hybridnet - hele syv - ikke sendte VM-finalen, men en særudgave af tv-doktoren med ham den sympatiske læge, som jeg ikke ved hvad hedder. Hvordan får man ellers en mand med depressioner, dårlig ankel, maveonde og for små støvler til at ræse rundt efter en bold. I øvrigt viste kun albansk tv den rigtige - ikke Nikeee-sponserede - VM-finale. Den vandt Brasilien 8-7 efter straffespark.
Jo, virkeligheden er i sandhed en speget affære. Nikeee nægter, og det er der ved at gå sport i. Det gør samtlige professionelle cykelryttere nemlig også, efter en Festina-soignieur blev grebet med nok EPO og anabolske steroider til at tage livet af selv det kvindelige kinesiske svømmehold, og holdets sportsdirektør Bruno Roussel indrømmede, at han systematisk dopede sine ryttere. Så begyndte Tour de France at minde om en retssag med Hells Angels eller Bandidos. Ingen kendte noget til noget som helst. Alle ryttere i feltet - incl. Virenque og Co. - har aldrig taget noget ulovligt, de kender ingen som doper sig og siger desuden, at problemet er vildt overdrevet. Samtidig kan man konstatere, at ryttere fra hold som Asics, Mercantone Uno og Le Francaise des Jeux inden for de sidste måneder er blevet taget for EPO, ligesom dansker-holdet TVM er rodet ind i en Festina-lignede sag. I forlængelse heraf vil undertegnede på det bestemteste opfordre Touren til at få ny sponsor. Et oplagt emne er Nordisk Fjer. Her gik det helt fint, lige inden korthuset ramlede.
Nu er det jo ikke forbudt at nægte, ligesom alle ryttere næppe er dopede. Ifølge en schweizisk cykellæge, er der i al fald én procent tilbage. Men med nægtelserne følger tvivlen, og kan sporten leve med den, nu da to af verdens allerstørste sportsbegivenheder er ramt af skandale? Kan sponsorerne? Da de jo deltager på grund af den goodwill, deres produkter får, kommer skandalerne - eller blot tvivlen herom - tifold tilbage i negativ forstand. Lidt som hvis en politiker kører galt i sin bil eller stjæler ispinde i Brugsen.
Sponsorerne bliver - ikke mindst for deres egen skyld - nødt til at være lidt mere renskurede end alle os andre dødelige. Festina-koncernen har erklæret, at den trækker sig fra cykelløb. Men burde koncernen ikke have sikret sig en anelse bedre, før den afsatte 35 mill. kr. i årets budget til cykelløb? For Nikeee gælder noget helt andet. Her har det amerikanske hovedkvarter iværksat en fin opvisning i damagecontrol. Koncernansatte, som næppe har haft med den påståede affære at gøre, benægter ethvert kendskab. Og det er jo ganske smart og i øvrigt heller ikke forkert.
I alle tilfælde kunne man lege med tanken og flytte den nye trend til andre brancher, hvis nu fænomenet bredte sig. Således skal der være mindst en fiske-sketch i årets Cirkus-revy (pga. Niels Olsen), ligesom SAS ikke må kritiseres i Bille Augusts næste film.
Til gengæld får både KLM og Lufthansa det glatte lag. Endelig skal Spice Girls skrige Pepsi Cola mindst to gange pr. sang, hvis de da ellers eksisterer efter redaktionens deadline og ikke gør det i forvejen. Kan de ikke overkomme opgaven, kan man altid give dem et skud EPO.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her