Læsetid: 2 min.

Udlændingeloven er politisk skuespil

Debat
9. juli 1998

S og R bedes træde frem på scenen og give en forklaring på udlændingepakken

LOVGIVNING
Hvis man ikke vidste bedre, så kunne man tro, at den sidste uge af Folketingets samling var generalprøver på en af sommerrevyerne. Ikke mindst nummeret med Thorkild Simonsens udlændingelov blev der øvet på. Det var også svært.
Både opsætning og rollerne var ikke nemme at lære. Og teksten, ja den måtte jo også skrives om, så der blev plads til alle skuespillerne. Også dem, der helst ikke ville sige noget.
Om 'revyen' så er blevet vellykket og kan 'holde', når sommerens indtil videre kolde briser og triste nedbør er blevet erstattet af den praktiske virkelighed, det kan man have sin tvivl om.
Midt i al prøveriet med tale- og tavshedsøvelserne, kostumevalg og sceneprøverne glemte to af hovedrolleindehavere - fru S. (spillet af Dorte Bennedsen) og hr. R. (fremført af Henrik Svane) - at sige deres replikker om nogle af de ændringsforslag, som Enhedslisten og SF stillede til udlændingloven.

Ignorerede forslag
Vi foreslog flere ting, blandt andet, at en udlænding, der bor i Danmark og har et mindreårigt barn med en dansker, skal kunne blive boende i landet, selv om ægtefællen dør. Egentlig et meget rimeligt krav, hvis man ønsker at tage hensyn til barnets tarv, synes vi.
Vi foreslog også, at indvandrere fortsat skal kunne få familiesammenføring med deres forældre over 60 år. Det er efter vores opfattelse helt uforståeligt, hvorfor denne mulighed - som benyttes i ganske få tilfælde, nemlig under 200 om året - ikke fortsat skal være til stede, når andre grupper fortsat har denne mulighed.
Endelig foreslog vi, at de integrationsråd, der skal oprettes i kommunerne, skulle kunne vælges demokratisk og ikke sammensættes ved udpegning og indirekte valg.
Vi mener ikke, at publikum skal snydes for at høre fru S. og hr. R. fremføre deres holdninger til disse ændringsforlag.
Jeg vil derfor bede om, at de finder deres manuskripter frem og delagtiggør tilskuerne i, hvad de ville have sagt under debatten i Folketinget.

Træd frem og forklar
Uanset at rollefordelingen og spillerprofilerne blev ændret en smule undervejs, så har det fra begyndelsen stået klart, at regeringen - koste hvad det ville - ønskede forlig med højrefløjen.
Om der kunne være lavet et perspektivrigt og fornuftigt arbejde med venstrefløjen - ja, det fandt regeringen aldrig ud af. For den gjorde ikke noget for at undersøge mulighederne.
Heller ikke selv om de parlamentariske muligheder for flertal til den side faktisk var tilstede. Sådan blev det. Desværre!
Men uanset at Thorkild Simonsen under sidste akt lagde hovedet i skødet på Birte Rønn Hornbech (V) og Bendt Bendtsen (K), så mangler fru S. og hr. R. at forklare, hvorfor de ikke kunne støtte ændringsforslagene fra Enhedslisten og SF.
Vi venter derfor i spænding på, at de to kommer frem foran scenetæppet og forklarer sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her