Læsetid: 5 min.

Hvem kommer først

Debat
13. august 1998

Nu skal man jo ikke forvente, at årtusindeskiftet vil medføre fysiske folkevandringer, som vi kender dem

TIDSZONER
Et kendt spørgsmål fra alle ungers vilde leg over alt i verden. Og det ny årtusinde er ingen undtagelse og har gjort legen til alvor og en konkurrence, hvor de olympiske lege og VM i fodbold blegner. Ja endog opmærksomheden omkring Bill Gates falmer, når sagen drejer sig om, hvem der ser det første sollys, når planeten drejer sig mod urets gang og øst den 31. dec. 1999 og derfor bliver det første menneske, som kommer ind i det tredie og næste årtusinde?

Klokken 0543 år 2000
Er det ham, der svømmer rundt i Stillehavet lidt østen for den ubeboede ø Millenium Island, tidligere Caroline Island? For her i øriget Kiribatis østligste farvand bryder lyset allerførst frem i forhold til den kunstige datolinie klokken 0543 om morgenen den 1. januar år 2000. Eller er det dem, der lejer et telt og bosætter sig i god tid på Sydpolen? For her går solen jo som bekendt ikke ned i vores vinterhalvår! Eller er det måske Bill Gates eller en anden ved muffen, der leaser et U2 fly nogle timer, rekvirerer et online billede fra projekt Ariane eller booker en tur med en rumfærge og får vinduesplads mod øst?
Spørgsmålene synes akademiske, men har relevans. Dels fordi der er tale om prestige og især turistkroner. Det er så grelt, at Kiribati, de tidligere engelske Gilbert Islands og Tonga nu også har ændret deres tidszone med en time mere til 14 timer i forhold til Royal Greenwich Laboratory i London. Hvorfor? For at være én time nærmere end alle andre og derved den samme time tættere på begivenheden, når 'lyset' rejser sig i kimingen. Og New Zea-land anfører, at turisterne skal søge mod Antipodes Island eller Pitt Island og op i bjergene Galloway eller Hapeka. Og så mener englænderne for øvrigt, at vi slet ikke skal regne med Stillehavets øriger og deres tidligere kolonier fra imperiets storhedstid, men selvfølgelig fra selve datidens metropol nr.1, nemlig London, når klokken falder i slag ved midnat den 31. dec.! Og så er det øen South Foreland tæt ved Dover i Kanalen, der er svaret på spørgsmålet uden grænser - nemlig kl. 0758 1. januar år 2000.

Christmas Island
Dog, hvis vi for et øjeblik helt glemmer datolinien, flytningen af denne og tid og anlægger en nøgtern betragtning er svaret klart staten Fiji med øen Taveuni. Men vi er i en kunstig verden med besynderlige beregninger af integraler og planetens elliptiske vandring omkring solen, og så må vi tilbage og ned til havoverfladen tættest på ækvator. Så er bedste bud Christmas Island (Kiritimati), som blev opdaget af Kaptajn Cook juleaften 1777. En koralø på breddegraden 1.73 nord og vestlig længde 157.18 . Her koster et værelse i bungalow med havudsigt ca. 100 USD uden foder. Koraløen er speciel på den måde, at den er ringformet og derfor kaldes en atol. Den er af sin art verdens største med et landareal på 323 kvkm og tilbyder et sandhedens paradis for dykkere og lystfiskere, der går efter Bonefish (Albula Vulpes).
Inden du tar afsted for at finde din plads, så husk lige, at du skal gøre som Columbus, da han ville finde frem til Indien over havet i 1492 og sejlede ud fra Cadiz. Man skal altså ikke rejse mod øst, som jeg ville tro, men afsted med fly mod vest til Juleøen via USA og videre frem til Honolulu, hvor du kan smage Mahi-Mahi, en fisk, der svarer til Doradoen fra Middelhavet, inden et andet fly bringer dig frem til målet i Polynesiens centrum, hvor man taler mikronesisk.

Det glemte år nul
Og så hviler alle oplysninger her indtil nu kun på kristen grund efter den gregorianske kalender. Og den holder ikke, desværre. For i sin iver har man uheldigvis glemt, at år nul er udeladt i beregningerne. For efter Hansens den lille røde begynder et årti, et århundrede og derfor også et årtusinde ikke med et nul, og således finder næste årtusinde faktisk først sted 2001! I hvert fald hvis man bruger 10-tals systemet. Årsagen er indlysende. Fra første færd har ingen vidst, hvornår Jesus blev født. Men ifølge de nyeste historiske analyser mener forskerne, at Jesus er kommet til verden omkring 6 år før vores tidsregning. Og i hvert fald før år 4 før år nul. For forskerne ved, at Herodes døde på det tidspunkt, siger de! I øvrigt var 'nullet' slet ikke anvendt på de tider i vores del af verden.

Hvad med de andre?
Hertil må vi huske, at mere end en fjerdedel af jordens befolkning i Kina holder nytår en ny dag hvert år. I år er det således Tigerens år. Og en anden milliard på kloden, nemlig muslimerne, har deres år nul 622 efter Kristi fødsel. Så vi skal altså tænke os om, før vi lader os dreje på af tid, sted og penge. På den anden side synes jeg da, at det er morsomt og interessant at følge begivenhedernes gang. Derfor forsøger jeg at gennemføre et samarbejde med et produktionsselskab, som sammen med Danmarks Radio kan lave en dokumentarfilm om emnet, som jeg jo ikke har patent på.
Der er givetvis mange verden over, som allerede er i gang med et eller andet projekt, mens folkene fra Rusland i nord ved Beringshavet med isklumpsøen Diomede til Chatman Islands i syd gør klar til at kapre den første, den bedste turist, som er fanget i det konspiratoriske net og spil om være først på rette tidspunkt det rigtige sted.

Frem og tilbage
Hvis du prøver Christmas Island, kan du, hvis du er kvik, også nå at være den sidste, der ser det store nye lys! Altså hvis du kan nå et fly tilbage til Honolulu den 1. jan. og derfra frem til Falealupo på Western Samoa. En rejse på ca. 4.200 km. Det kan nås med en ordentlig planlægning, noget stress og en god portion adrenalin, når kloden har taget knap en omgang! God tur og husk nu uret.
Nu skal man jo ikke forvente, at årtusindeskiftet vil medføre fysiske folkevandringer, som vi kender dem. Men mange mener, at menneskene allerede har fået praj om, at vi er på vej mod noget nyt, og at der vil ske store ting. Skiftet er som et kæmpependul, hvor kræfterne er umådelig store.
El Niño (Kristusbarnet) med sine eskalerende ødelæggelser i de senere år, der er kendt allerede fra 1500 tallet med naturkatastrofer op til jul og nytår er nævnt som eksempel på et varsel om den ny tid. Og ifølge astrologerne går vi fra Fiskens tegn til Vandbærerens. Det udlægges af nogle som et skift fra en dominans af egoet til et bedre globalt samvær. Den kollektive bevidsthed for-stærkes og individuelt vil mennesket påvirkes på det psykiske plan.
Men sikkert er det, at mange nok vil gøre sig nogle ekstratanker, nogle flere tårer, mere glæde og jubel.
Selv agter jeg at være på Christiansø, det østligste punkt i Danmark. Her er jeg på pletten ude på Østerskær kl. 0831, mens andre knalder nytårsbrandert ud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her