Læsetid: 2 min.

Borgmester burde være sjakbajs

Debat
18. september 1998

Kommunernes budgetter for 1999 ligner et gråt sæt tøj: Forudsigeligt og kedeligt

KOMMUNALT
Når det gælder nedskæringer vil nogle lokalpolitikere med bål og brand bryde love for at gennemtrumfe dem.
Ulrik Wilbek ser stort på reglen om individuel vurdering af hjemmehjælpen, når hjemmeplejen skal spilles helt af banen.
Borgmester Johannes Stensgaard i Viborg trasker i hans fodspor og gennemfører en politisk provokation med ulovlig diskriminering af arbejdsløses børn til byens dag-institutioner. Og som sidste skud på stammen foreslår amtsborgmesteren i Viborg på ulovlig vis at barbere tilskuddene til lovpligtig undervisning.

Handlekraften fordufter
Desværre fordufter handlekraften når det drejer sig om at forsvare borgernes interesser - og gå imod nedskæringer! Så melder lokalpolitikerne forskrækket "pas".
En pensionist brugte forleden det billede, at borgmesteren burde være sjakbajs, og at det er ham, der skal forsvare sit sjak: Derfor den ekstra hyre!
I stedet skærer kommunerne nu i velfærden. I kommunal-budgetterne for 1999 må serviceudgifterne kun stige en pct. Og mange steder vil alene væksten i børnetallet overstige den ene procent, som Lykketoft tillader. Derfor vil aftalen koste kommunale jobs og dårligere service. Det økonomisk herresving får alvorlige konsekvenser for sko-lebørnene, børnene i daginstitutioner og de ældre. Kommunernes budgetter for 1999 ligner et gråt sæt tøj: Forudsigeligt og kedeligt.
Lykketofts genistreg er, at styringen er lagt på serviceudgifterne alene og ikke det samlede budget. Så lidt hokus-pokus med mindre anlægsudgifter kan ikke bruges til at dække de stigende driftsudgifter.

Gør Lykketoft glad
Det er selvfølgelig et klart - men uklogt - politisk valg at skrotte "aftalerne med befolkningen" og de gyldne
valgløfter fra sidste år, og i stedet gøre Lykketoft glad med nedskæringer.
I selve aftalen hedder det jo også om den begrænsede en pct.-stigning i service-udgifterne, at "såfremt den faktiske udvikling afviger fra det forudsatte niveau, skal det mellem partnerne drøftes, hvilke initiativer der skal iværksættes for at sikre, at den samlede ramme overholdes". Sagt på dansk: Det kan da godt ske, at aftalen ikke holder. Og hvis det er tilfældet, vil vi prøve at komme efter jer.
Hvorfor er politikerne altid så hamrende ansvarlige når det gælder nedskæringer? Byrådene bryder jo ikke en eneste dansk lov ved at tage nedskæringerne af bordet og vedtage mere end en pct. realvækst af serviceudgifterne. Det ville blot være en politisk aktion mod en skidt politisk aftale mellem Lykketoft og Kommunernes Landsforening.
Et råd til kommunalpolitikerne: Lidt mindre politiker - og lidt mere sjakbajs, tak!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her