Læsetid: 4 min.

Frit fald

Debat
24. september 1998

Folks besættelse af materielle goder anskaffet for lånte penge er kimen til deres egen undergang under en økonomisk krise

AKTIER
Et billede på kærligheds nærvær, kærligheds fravær og en lurende økonomisk katastrofe, taget fra en tv-reklame-spot: En yngre kvinde med hektiske røde pletter på kinderne står og taler i mobiltelefon med Nykredit: "Vi har forelsket os i et sommerhus, men det koster en halv million, har vi råd til det? Det er med at være hurtig, der er andre, der er på nippet til at købe det." "2.700 kr. netto? Det kan vi godt klare!" Erotisk opstemt af den nye gældspost på en halv million kroner farer hun hen og kysser sin mand.

Alt er lånefinansieret
Folks besættelse af materielle goder anskaffet for lånte penge er kimen til deres egen undergang under en økonomisk krise. Mennesker, der lever i et hus belånt til skorstenen, og på toppen af dette har lånefinansieret bil, båd og sommerhus, vil være de første, der bukker under.
Lige nu er det danske aktiemarked i frit fald, ingen ved, hvornår det standser. Den internationale krise har sin afsmitning på Danmark, på trods af ihærdige påstande om det modsatte.
Mange ting peger lige nu frem imod en international økonomisk krise, af et omfang, der kan sammenlignes med krisen, der efter 'de brølende tyvere' opstod i kølvandet på krakket i Wall Street i oktober 1929. Denne krise førte som bekendt til depressionen i 1930'erne.

Der var kun 12 nazister
Folk var desperate over de demokratisk valgte politikeres manglende evne til at gøre noget ved krisen og massearbejdsløsheden. Hitler, Mussolini, Franco, og fascister i Central- og Østeuropa overtog magten som følge af folks frustration over de folkevalgte politikere. I Tyskland var der kun 12 nazister i Rigsdagen før valget i 1930, efter valget var der 107.
Samme udvikling anes i dag, og endnu engang i Tyskland. I Rostock har ny-nazister netop gennemført den største nazi-demonstration siden Murens fald.
USA holdt i 1929 helt op med at investere i Tyskland. Darmstadter Bank, en af Tysklands største banker, krakkede i 1931.
Lige før krakket på Wall Street udtalte USA's præsident og alle økonomiske vismænd samstemmende, at den økonomiske situation var gunstig. Efter de første fald var det jo billigere at investere, og alt tydede på en gylden fremtid.
I september 1998 forsvandt efterspørgslen efter pelse fra den ene dag til den anden. Efter krakket i 1929 forsvandt markedet for biler og store huse fra den ene dag til den anden. Millioner af automobil-arbejdere og bygningsarbejdere blev arbejdsløse. Luksusgoder, der jo basalt er unødvendige, er altid de første, der berøres af en krise.

Vi får ikke advarsler
Man skal ikke regne med at få advarsler fra magthavere og politikere. Deres rolle har altid været, i 1929 som i 1998, at bagatellisere problemerne. Business as usual er kodeordet, og det kan vel ikke være anderledes. Hvis en statsleder åbent sagde, at den økonomiske nedtur i Japan, Østasien, Rusland, Latinamerika, etc. var begyndelsen til en global krise, kunne det blive en selvopfyldende profeti, i betragtning af det hysteri, der allerede hersker på alverdens børser. Det ville heller ikke være gavnligt for situationen her i Danmark, hvis Nyrup åbent sagde: "Helt ærligt, jeg aner ikke hvad vi skal stille op mod den økonomiske krise, så nu skaber vi en debat om udlicitering."
Som en karavane på vej gennem ørkenen mod et udtømt vandhul, hvor de alle vil dø, diskuterer alle i karavanen alligevel kun trivielle problemer.

Vi skal være uafhængige
Da vi ikke kan forvente noget varsel fra politikerne, er det op til almindelige mennesker selv at tage deres forholdsregler mod en eventuel global krise. Det vigtigste man kan foretage sig er at nedbringe sin gæld, gøre sig mindre afhængig af en høj løn eller to hele indtægter i et parforhold.
Det kan gøres ved at sælge for store huse og erstatte dem med små huse eller en lejlighed. Sælge lånefinansierede sommerhuse og biler. I stedet kan man købe en cykel og cykle ud i Guds egen natur. Og så få nogle interesser, der giver indhold og vækst i livet, og ikke indebærer stadigt nyt forbrug, altså ikke endnu en videomaskine, så hellere en bongotromme!

Støtteopkøb for kronen
Dansk økonomi er på kraftig nedtur. Mogens Lykketoft siger helt efter bogen, at den internationale krise blot er krusninger, og ikke påvirker dansk økonomi, selv om ak-
tiekurserne falder og Nationalbanken må foretage støtteopkøb for at holde kronekursen. En rentestigning er netop gennemført. Hvis der kommer yderligere en rentestigning, falder priserne på fast ejendom. Det er næsten ren automatik, og så er damen med de hektiske røde pletter på kinderne i Nykredits tv-spot allerede godt på vej mod tvangsauktionen.
Vi så en lignende udvikling så sent som efter kartoffel-
kuren i 1980'erne, men folk må have en hukommelse som en si. Det er for dumt at blive slået ud på grund af kramp-agtig fastholden af en urealistisk levefod baseret på lånte penge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her