Læsetid: 3 min.

Hvem svigter børnene?

Debat
18. september 1998

Børn har brug for troværdige voksne, der kan støtte dem frem mod selvstændighed, kritisk holdning og følelsen af at slå til

OMSORG
I et fordomsfuldt indlæg i Information den 14. september skriver adjunkt Bodil Fogh, at Børnerådet svigter. Det fremgår ikke ganske, hvad det egentlig er Børnerådet skulle svigte - eller hvordan. Svigter vi, fordi vi har presset på for at få en lovgivning, der præciserer, at forældrene ikke har ret til at slå deres børn? Eller svigter vi snarere, fordi vi sammen med foreningen Børns Vilkår har sendt oplysningsmateriale ud til skoler og daginstitutioner for ad den vej at oplyse om, at loven er vedtaget og gælder - og altså at revselsesretten er afskaffet? Er det der vi svigter? Svigter vi, fordi vi synes, at børn er mennesker, der har ret til at blive behandlet med respekt - og uden krænkelse? Akkurat som voksne har det.
Bodil Fogh er tydeligt meget imod alt, der indskrænker forældres handlefrihed over for deres egne børn. Derfor overser hun helt, at der faktisk er tale om i en kampagne at oplyse om, hvad Folketinget vedtog den 10. juni 1997. I lovteksten står der ordret følgende: "Barnet har ret til omsorg og tryghed. Det skal behandles med respekt for sin person og må ikke udsættes for legemlig afstraffelse eller anden krænkende behandling".

Vi vil ikke kriminalisere
Dette indhold skulle Bodil Fogh have taget stilling til i stedet for. Men hvorfor gør hun ikke det? Hvorfor skriver hun i stedet, at Børnerådet vil kriminalisere de forældre, der ikke helt lever op til kravene? Hvad vi ikke vil - og heller ikke har sagt, vi ville. Hvorfor sammenligner hun kampagnen med praksis i totalitære regimer? Hvorfor taler hun om, at forældre ifølge Børnerådet ikke må stå som autoriteter for deres børn - når vi netop siger, at "... det er i orden at være den, der bestemmer" og videre "... vise sine børn, at man har en grænse for, hvad man vil finde sig i"? Hvorfor taler hun om, at Børnerådet aldeles overser, at forældre som noget naturligt elsker deres børn? Er det ikke lige, hvad vi siger? Hvorfor skyder hun kampagnen alle mulige motiver i skoene for at få sine egne påstande til at passe og det forudfattede regnskab til at gå op: Børnerådet svigter?

Hvor er børnevinklen?
Eller med andre ord: hvorfor er der ikke skygge af en børnevinkel i Bodil Foghs indlæg? Hvorfor er det forældre-synsvinkelen, der helt har taget magten?
Bodil Foghs indlæg bygger tilsyneladende på den opfattelse, at forældre 'ejer' deres børn og derfor også har hals- og håndsret over dem. Denne opfattelse er imidlertid på vej ud.
Det startede med FN's Børnekonvention, der blev vedtaget i 1989 og ratificeret i Danmark i 1991. Her grundlægges den opfattelse, at børn er selvstændige personer, med ret til både respekt, beskyttelse og indflydelse. Det er denne linje Danmark følger op med loven om revselsesrettens afskaffelse - en lovgivning, der bringer os på linje med f.eks. Norge og Sverige.

Ingen skal presses
Der er selvfølgelig ikke tale om, at staten eller eksperter skal fortælle forældre, hvad der er det rigtige med hensyn til opdragelse. Det er igen en af Bodil Foghs forudfattede meninger.
Det handler heller ikke om at presse forældre ind i én rigtig form for opdragelse. Vi er forskellige, det skal vi blive ved med at være, ingen har sagt noget andet.
Hvad vi derimod har sagt er, at det er forbudt at slå - både naboens børn og sine egne. Og vi har stilfærdigt formuleret andre måder at opdrage på. Så enkelt er det. Bag ligger et perspektiv, der er optaget af børns udvikling frem til hele mennesker i en verden, der på mange måder er uoverskuelig og kaotisk.
Børn har i denne proces brug for troværdige voksne, der kan støtte dem frem mod selvstændighed, kritisk holdning og følelsen af at slå til. Det er voksne, der ikke behøver at slå, men er indstillet på at give sig tid til børn, selv have meninger og holdninger - og turde gå ind i ægte relationer til børn. Her ligger den fremadrettede udfordring for vores samfund, som både Børnerådet og foreningen Børns Vilkår forsøger at leve op til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her