Læsetid: 2 min.

Krig, fred og ingen fare

Var der krigsfare i Serbien omkring årsskiftet 1994-95? De officielle danske svar er højst forskellige
Debat
30. september 1998

Dagens værk i Informations læserkonkurrence i Dansk Forvaltningskunst er skabt af to kunstnere, som tilsyneladende har arbejdet helt uafhængigt af hinanden. Værket Krig, fred og ingen fare blev til i den kunstnerisk spændende brydningstid omkring årsskiftet 1994-95 og demonstrerer, hvor forskelligt man engang kunne vurdere situationen i det tidligere Jugoslavien.

Tydeligvis gjaldt der én vurdering, når spørgsmålet var, om danske volleyballspillere trygt kunne rejse til Serbien-Montenegro - og en helt anden, når de danske myndigheder skulle afgøre, om det var sikkert at sende serbiske desertører og militærnægtere hjem.

Den øverste del af værket er en udenrigsministeriel telefax af 15. marts 1995 til Dansk Volleyball Forbund, der har spurgt, om det er sikkert for danske spillere at rejse til landet i forbindelse med en landskamp.

Spillerne må endelig passe på, advarer ministeriet. Der er nemlig "stigende frygt for en spredning af konflikten", og Udenrigsministeriet mener ikke helt at kunne udelukke "udbrud af kamphandlinger" i Serbien.

Elegant kontrast

Denne dramatiske vurdering fra den ene kunstner, kontorchef Kirsten Biering, Udenrigsministeriet, kontrasteres elegant af Lotte Vibild, den sagsbehandler i Indenrigsministeriet, der et par måneder tidligere, i december 1994, fastslog, at Serbien-Montenegro "ikke for tiden kan betragtes som krigsførende land, idet den serbiske/jugoslaviske Forbundshær i maj 1992 har trukket sig ud af de øvrige jugoslaviske republikker".

Kunstneren tilføjer i et svar fra daværende indenrigsminister Birte Weiss til folketingsmedlem Søren Søndergaard:

"Som følge heraf risikerer serbiske militærunddragere ej heller i forbindelse med aftjening af værnepligt eller genindkaldelse at skulle udføre krigstjeneste eller lignende under tjenestetiden."
Hvilket utvivlsomt har beroliget de nervøse desertører i Danmark og givet dem mod på hjemrejsen.

Man kan spørge, om udsigterne til en krig i Serbien-Montenegro ændrede sig væsentligt fra december 1994 til marts 1995. Hvis det er tilfældet, fik den krigstrussel, der fremgår af vol-leyball-faxen, ikke nogen umiddelbare konsekvenser for de serbiske desertører og militærnægtere i Danmark. Der gik mere end et år, før Folketinget i april 1996 vedtog den lov, der gav dem opholdstilladelse.
Krig, fred og ingen fare er indsendt af kunstsamleren Kurt Strand, Danmarks Radio. Han deltager dermed - ligesom andre indsendere i Informations læserkonkurrence om Dansk Forvaltningskunst - i opløbet om det klassiske storværk Regeringserklæring af 1968 af Hilmar Baunsgaard m.fl. fra den igangværende forvaltningskunst-udstilling på Galerie Asbæk i København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her