Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
30. september 1998

Med løst krudt mod teologi og kirke
23. SEPT. - Overlæge, ph.d. Svend Lings slår i Information den 22. sept. til lyd for, at man skal nedlægge de teologiske fakulteter i Danmark og privatisere folkekirken.
Det første begrunder han med, at man ikke kan have noget "irrationelt som genstand for videnskabelig forskning. Men så vil det gå hårdt ud over de humanistiske videnskaber, for sprog, litteratur, politiske ideologier og meget andet, der forskes i, er jo heller ikke særlig rationelle størrelser, selv om f.eks. marxister kalder deres ideologi videnskabeligt begrundet.
Selve begrebet religiøs tro har overlægen set sig mere end almindelig gal på, "Tro gør bedrevidende enøjede og intolerante, øger utilbøjeligheden til samarbejde med anderledestænkende" osv. osv..., én lang strøm af løse beskyldninger.
Hvis overlægen kendte lidt til dansk sygehusvæsen, ville han vide, at der i disse år bliver flere sygehuspræster, der, så vidt jeg kan se har et udmærket samarbejde med både læger og sygeplejersker.
Men lad nu det ligge, men hvad med det, der skulle i stedet for teologien? Det må vel være noget helt anderledes klart og rationelt. Jo, man skulle i stedet uddannes i livskvalitet, men mon ikke det mere end så meget andet et et spørgsmål om overbevisning, hvad man forstår ved livskvalitet?
Jeg synes, at Svend Lings skriver uden at bemærke, at han netop gør sig skyldig i den mangel på præcis tænkning, enøjethed, bedreviden og intolerance, som han anklager andre for.

Frederik Winsløw
5620 Glamsbjerg

Sygehusene burde kunne operere flere
28. SEPT. - Ved et besøg TV-avisen gennemførte på såvel Universitetshospitalet i Lund som ved hospitalet i Flensborg udtalte de an-svarshavende ledere sig næsten enslydende, at de kunne modtage alle de patienter med kræft til strålebehandling fra Danmark, vi havde behov for at få behandlet, da de begge steder i øjeblikket kørte i et holds drift, men på kort tid kunne overgå til to holds drift.
Senere besøgte TV-avisen danske ansvarlige, og spurgte hvorfor dette ikke også kunne lade sig gøre i Danmark.
Tv seerne fik et totalt uforståeligt dansk sygehussvar på, at man lukkede ned for apparaturet kl. 16.00 om hverdagen og kl. 15.00 om fredagen.
Her kunne Sygehusvæsenet lære en hel del af A/S Øresunds konsortiet. Der anvende man minearbejdere fra Skotland til at håndgrave udfletninger til den nye Metro 40-50 meter under jorden, - det er deres speciale, franske teknikkere bemander boremaskinerne, - det er deres speciale.
Sygehusvæsenet kunne med lethed få højtuddannet personale fra vore nabolande i østersø regionen, der findes givetvis mange radiografer der gerne ville på en dansk lønningsliste.
Det er helt utroligt at sygehusvæsenet har for mange milliarder apparatur stående der ikke bliver benyttet mens man sender lidende kræftpatienter til behandling i udlandet.

Palle Westerby
Roskildevej 94
2000 Frederiksberg

Oliepøle - 13 knob tøf, tøf
23. SEPT. - Ved forsvarsforliget 1995 blev alle Miljøministeriets fartøjer overført til Forsvarsministeriets administration, og man bandt oven i købet 43 millioner kr. årligt i halen på dem, for at de ikke skulle stå og mangle noget.
Der var nogen, der mente at man derved kunne effektivisere miljøkontrollen, og f.eks. med forsvarets hurtige fly og højpotente kommunikationsudstyr opspore og standse skibe, der hældte spildolie ud i de danske farvande.
Men sådan noget magter de slet ikke.
I de tre år forsvaret har haft opgaven er det ikke lykkedes en eneste gang. Der har været flere muligheder. De har ikke selv sporet dem, men private skibe og fly har over radioen meldt, når de havde observeret kilometerlange oliepøle i Vesterhavet eller Kattegat.
Så har søværnets operative kommando taget over. De har sendt en kutter fra marinehjemmeværnet ud med flyvende fart (13 knob) for at vise flaget, tøf, tøf.
Når de endelig er nået ud, konstaterer de at pølen er under udtyndig og i øvrigt under drift mod Vest eller også mod Øst. Så sejler de hjem for at nå havn inden fyraften. - Amatører.
Alt det dyre isenkram og eksperterne skal man bruge til lange blære-serier i tv, hvor kadetter fra alle værn lader sig kaste i bølgerne for at vise, hvor tapre og udholdende de er, og hvor store ressourcer der står bag for at støtte dem.

Geert Grønnegaard
4174 Jystrup

Interessant men næsten ulæselig
23. SEPT. - Niels Thorsen skriver den 22. sept. 98 en interessant analyse af det amerikanske folkestyres krise i forbindelse med sexskandalen om Bill Clinton.
Det er en stor skam, at hans artikel er tæt på at være ulæselig. Hvorfor ikke skrive klart? Er det frygten for ikke at blive regnet for seriøs, eller er det ønsket om at være en intellektuel poet? Jeg synes, Information burde have sendt artiklen retur med et: Om igen og på dansk,
Niels Thorsen.

Joachim Raben-Levetzau
Rosenstandsvej 19
2920 Charlottenlund

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her