Læsetid: 3 min.

Læserdebat

Debat
4. september 1998

Luk Barsebäck!

28. AUG. - Det må siges igen og igen: "Hvad skal væk - Barsebäck!". Nok får vi igen og igen beroligelser fra værkets styrende, at det er sikkert, og at den teoretiske værste situation er der taget højde for. Mon dog?
Ifølge den svenske Folkkampanjen mot kärnkraft - kärnvapen, ordfører Birgitta Möller, tlf. 042 13 81 81, som refererer til den svenske regerings undersøgelse (RAKU-projektet 1996/97) er der "stora radioaktiva utsläpp från svenska reaktorer," bl.a.:
"Sammenligninger mellem svenske og udenlandske atomkraftværker viser, at udslippet af radioaktivitet fra svenske værker er store."
"Dette gælder især udslip til luft fra de ældre svenske dampreaktorer dvs. Barsebäck og Oskarshamn".
Dette skyldes en forældet teknik, som er den samme, som den var, da værkerne etableredes. Skriv til den svenske regering eller tag kontakt til undertegnede, så vi kan lave en fælles henvendelse!

Monika Hedberg
Kirsteinsgade 2 2.th.
2100 Ø

Skål for flasken

28. AUG. - Nu kører dåse-lobbyen igen på fulde omdrejninger og fortier problemerne med øl og sodavand på dåser.
Hverken journalister eller Danmarks Naturfredningsforening, som nu støtter dåserne, er tilsyneladende opmærksomme på, at returnering og indsamling af dåser bl.a. forudsætter noget så enkelt, at dåserne skal bevare deres oprindelige form, for at pant kan returneres. Dåser smidt i naturen vil således være nul kroner værd.
Et andet aspekt er, at øl og vand på dåser er væsentlig dyrere end på flaske, og så har de tilmed en indre belægning, som indeholder bisphenol-A, som er et af de kræftfremkaldende stoffer, som Miljøstyrelsen ønsker afskaffet i Danmark. Skål for den miljøvenlige flaske og lad os ikke underlægge os EU's forsøg på igen at sætte Det Indre Marked over miljøet og sundhed.

Karl Vogt-Nielsen
Prøvestens Allé 15
2300 København S

Fordomsfuldhed

31. AUG. - Nu er den der igen, rygmarvsrefleksen, der kobler militarisme og Tyskland. I Information den 29.-30. august anmelder Hans Kragh-Jacobsen (H.K.J.) en udsendelse i DR-TV som bl.a. handlede om, hvorfor der er så få kvinder i det danske forsvar. Der var intet - absolut intet - hverken i udsendelsen eller i H.K.J.s anmeldelse, der havde noget som helst med Tyskland at gøre. Og alligevel finder en eller anden dumsmart narhat i redaktionen på at forsyne anmeldelsen med følgende overskrift på en slags tysk: "Mädschen in uniform". Hvorfor ikke "Piger i uniform"? så havde redaktionssekretæren måske heller ikke haft så store problemer med bogstaveringen. Sådan holder man liv i gamle fordomme om Tyskland. Det kan Information ikke være bekendt. "Prøv den daglige hjernevask i en måned for 50 kr", lyder Informations nye salgsslogan. Hvis det er sådan, I vasker, vil jeg hellere være fri!

Lis Østerberg
Krogholtvej 19
2650 Hvidovre

Ager vi med stude

28. AUG. - Borgmester, Knud Størup (Borgerlisten), Hirtshals, udtaler den 27. august i TV-Avisen, at motorvejen mellem Hjørring og Hirtshals var nødvendig af hensyn til erhvervsudviklingen! Ager vi med stude heroppe? Næh, faktisk findes der i dag en hovedlandevej, en motortrafikvej og en stump motorvej mellem de to byer. Så hvis borgmester Størup er bekymret for udviklingen, burde han måske hellere overveje at bygge vejspærringer fremfor overflødige motorveje. Og så lige en gang til: Hvor er dokumentationen for, at en motorvej styrker erhvervsudviklingen i lokalområdet?

Peder Hvelplund
Tagholdvej 139,
Gl. Vennebjerg
9800 Hjørring

Vennetjenesten?

28. AUG. - Endnu kan de fleste danskere frit udtrykke betænkelighed ved og undren over PET's og FET's aktiviteter, hvilket tyder på, at tjenesterne beskæftiger sig mest med indsamling af oplysninger.
Men hemmelighedskræmmeriet opfordrer til forestillinger om, at tjenesterne også regulerer borgernes adfærd.
Måske er det muligheden for sådanne af-sløringer, der er den egentlige begrundelse for at 'undersøge' tjenesternes aktiviteter bag lukkede døre?
Kun en åben undersøgelse af, hvad tjenesterne har beskæftiget sig med og en åben diskussion af, hvad de evt. fortsat skal beskæftige sig med, kan yde danskerne den forbilledlige retssikkerhed, som vores politikere ynder at henvise til, når de rejser ud i verden og belærer om menneskerettigheder.
Fortsat lukkethed kan meget let føre til, at Efterretningstjenesten får øgenavnet Vennetjenesten.

Lars Jensen
Kirkevænget 3
Genner
6230 Rødekro

Rettelse

I gårsdagens avis kom vi til at titulere panelskribenten Peter Johannes Schjødt som "fitilihut".
For god ordens skyld gør vi opmærksom at Peter Johannes Schjødt er programmedarbejder ved radioens P1.
Undskyld,
Redaktionen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her