Læsetid: 2 min.

Politik på afveje

Debat
9. september 1998

Af JØRGEN FROH PETERSEN fg. formand for Landsforbundet af Voksen- og Ungdomsundervisere

Regeringen risikerer at skubbe de ledige ud af arbejds-markedet - for evigt

2005
Et spøgelse går gennem det danske uddannelsessystem. Under dække af ord som "kvalitet og effektiv ressourceudnyttelse" amputeres uddannelsessystemet til et redskab, der skal sikre samfundets fortsatte økonomiske vækst og forbedrede konkurrenceevne.
Det har vi set i sommerens debat om bl.a. folkeoplysningen, hvor især universitetsfolk og borgerlige politikere har kaldt flere af folkeoplysningens aktiviteter for over-flødige og luksusbetonede.
Dertil kommer de vedvarende politiske angreb på daghøjskolernes succes. Næsten alle Folketingets partier er alvorligt bekymrede for den store søgning til daghøjskolerne og bebuder med jævne mellemrum politiske indgreb, der skal stoppe daghøjskolernes vækst.
Senest har regeringens såkaldte 2005-embedsmands-udvalg præsenteret synspunkter, der støtter de tendentiøse angreb på uddannelsessystemet.

Manglende forståelse
I rapporten Videreførelse af den aktive arbejdsmarkedspolitik foreslår udvalget, at reglerne for lediges valg af uddannelse skal strammes. Det kan bl.a. betyde, at ledige på dagpenge ikke længere selv kan vælge at deltage i almen voksenuddannelse på VUC.
Grundlæggende er alle disse angreb på uddannelser af folkeoplysende karakter udtryk for en manglende for-ståelse for det danske uddannelsessystems tradition og adelsmærke: På den ene side skal uddannelsessystemet bidrage til at sikre velfærdssamfundets fortsatte udvikling og sørge for, at arbejdsmarkedet har tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft. På den anden side skal uddannelserne også være med til at udvikle den enkelte personligt og medvirke til, at vedkommende tager del i og værner om demokratiet.
Begge disse overordnede mål for uddannelsessystemet hænger i dag snævert sammen.

Ledige bliver tungere
I rapporten peges der på, at den gunstige samfundsøkonomiske udvikling med faldende ledighed bevirker, at gruppen af ledige bliver tungere og dermed har større risiko for at blive permanent udstødt fra arbejdsmarkedet.
Rapporten leverer et godt argument for, at disse lidt tungere ledige netop har brug for et skub i den rigtige retning. De folkeoplysende uddannelser kan her hjælpe med deres ekspertise i personlig udvikling, selvtillid og almene kvalifikationer.
Pudsigt nok netop de kvalifikationer og kompetencer, erhvervslivet i snart flere år har efterlyst.
Arbejdsmarkeds- og uddannelsesfolk bør mødes i gensidig respekt og forståelse for hinandens styrker og svagheder og sammen skabe velfungerende rammer for udvikling af det danske velfærdssamfund med oplyste og veluddannede borgere. Det kunne passende ske i forbindelse med de igangværende trepartsdrøftelser om videreførelse af den aktive arbejdsmarkedspolitik og reformerne af voksen- og efteruddannelserne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her