Læsetid: 5 min.

Står Clinton til 20 år i skyggen

30. september 1998

Den sodomitiske præsident har endnu ikke selv brugt mund mod sit lands mange puritanske love

ORALT
Præsident William Jefferson Clinton er fanget i en blanding af politisk forfølgelse og tungt puritansk arvegods. En puritanisme, der gør, at tro-skab og familieværdier er dybt centrale værdier, mens på den anden side de mørke, undertrykte lyster gør, at der næppe er noget land, hvor porno- og prostitutionsindustrien står stærkere. Puritanismen giver sig stærkt udtryk i det politiske liv og i lovgivningen.
Hvis præsidenten havde drevet sit spil med sin stormundede Monica i en anden stat, havde de begge risikeret op til 20 år i kachotten. Alene på grund af disse aktiviteter. Nu valgte han så at føre sit private korstog mod den amerikanske sodomi-lovgivning i nogle mere sikre stater, hvorfor hans problemer med det puritanske USA officielt er af en anden karakter, selv om videoen fra afhøringen af fik hele Starr-operationen til reelt at fremstå som en slags sex-politi.

Starrs effektive korstog
Hans korstog har været så effektivt, at han vil blive husket for det. Når eftertiden skal vurdere hans indsats, og talen falder på hans third way - der skal betegne den politik han fører: En slags neoliberalisme med et menneskeligt ansigt (hvilket ikke er emnet for denne artikel) - vil man tro, at der var tale om en seksuel variant.
Clinton-affæren kaldes i almindelighed for sex-skandalen og mange kommentatorer konkurrerer om den mest originale måde at sige addrrr på, eller prøver at give udtryk for hvor ondt, det gør dem, at måtte behandle et sligt emne offentligt. Det er næsten som om det er det sexuelle element, der får kommentatorerne til at beklikke hans hæderlighed. (Som heller ikke er emnet for disse linier). Kuriøst nok bringer disse smudsjægere sig herved i samklang med gamle Karl Marx, der i sit arbejde på Kapitalismens Sortbog også bruger en magthavers hang til blow jobs som bevis på hans slette moral.

William og Lady Orkney
Marx fortæller om en tidligere William (William III), der sammen med jordbesiddere og andre profitjægere kom til magten ved The Glorious Revolution i England i 1688. For at understrege denne personages slette karakter - "denne borgerskabets helts privatmoral" - kan Marx citere fra et manuskript på British Museum: "Den store gave af jord i Irland til Lady Orkney i 1695 er et offentligt bevis på kongens tilbøjelighed og ladyens indflydelse...Lady Orkneys vindende tjenester siges at have været - foeda labiorum ministeria." Hvilket skulle betyde "snavset læbetjeneste, dvs. samleje, hvor kvindens mund gør tjeneste i stedet for kønsorganet." (Karl Marx: Kapitalen, Bd. 1, s. 1011)
Denne skændige aktivitet er den dag i dag forbudt i 21 amerikanske stater af lovene om sodomi. Og i de seksten af disse omfatter forbuddet mod sådanne sodomitiske handlinger også heteroseksuelle voksne, der er enige om at begå handlingen (consenting adults). I følge ACLU (American Civil Liberties Union) går straffene for denne og andre forbrydelser mod naturen mellem folk af modsat køn fra en bøde på 200 dollars til 20 års fængsel. Disse unnatural sex acts forstås som regel som anal og oral sex, men kan omhandle mere. Lovene mod denne deviante adfærd er i øvrigt gammelt engelsk arvegods. Sodomitisk adfærd blev gjort strafbar tidligt i 1500-tallet. Og i det hele taget har sex i USA altid været omgærdet med en vis ængstelse og brug af magt. Da Kinsey-rapporten i sin tid blev lavet, blev mange af researcherne mødt med politiindblanding og der blev lagt hindringer i vejen for publiceringen af resultaterne.

USA's puritanisme
Hele denne tummel har sin oprindelse i det puritanske udgangspunkt for USA. På et tidspunkt sigtede Gud den engelske nation, for at han kunne sende de udvalgte sædekorn til vildnisset. Disse udvalgte grundlagde de første samfund på USA's østkyst ledet efter strengt religiøse principper. Denne puri-tanisme har siden været styrende for det amerikanske samfund i en grad, så de gennemsyrer selv modbevægelser. Tænk bare på kvindebevægelsen, sundhedsbølgen, den politiske korrekthed m.v. Selvfølgelig også det seksuelle område. Også derfor bliver præsidenten tvunget til at ydmyge sig og angre offentligt og længe, som var han et offer i den kinesiske kulturrevolution.

Kriminelt indtil 1993
Så sent som 1988 blev to mænd i hhv. North Carolina og Georgia idømt længere fængselsstraffe for at have dyrket oralsex med deres consenting kvinder. I District of Columbia, hvor Det Hvide Hus ligger, var aktiviteten en kriminel handling indtil 1993, året efter Clinton tiltrådte.
Den sodomitiske præsident selv har godt nok ikke direkte brugt mund (i hvert fald ikke verbalt) mod sit lands mange sodomilove. Heller ikke i sin guvernørtid hjemme i Arkansas. Men i denne stat var loven også kun rettet mod folk af samme køn. Da den daværende guvernør så sent som 1977 underskrev loven om unaturlig sex, var den rettet mod "wierdos and queers who live in a fairy land and are trying to wreck family life". Overtræder sådanne typer loven, kan det i Arkansas straffes med et års fængsel eller 1.000 dollars i bøde.

Clinton afviste i sin tid
Bill Clinton afviste i sin tid de homoseksuelles ønske om at få den ophævet. Denne holdning forhindrede ham dog ikke i på forskellig vis at føre sin helt egen kamp mod lovgivningens fordomme mod oral sex, som Barbara Ehrenreich bemærker i en kommentar for nylig i The Nation. Ikke mindst i hans bestræbelser på - i Det ovale Værelse - at afstigmatisere den orale metode blandt kontorpersonalet.
Resultatet af dette personlige korstog for at frigøre det amerikanske samfund for bigotteriets åg har i vid udstrækning været det modsatte af hvad særundersøgeren Starr og andre har ønsket. Det amerikanske folk slutter, trods afspilningen af Grand Jury-videoen på TV, stadig op om deres præsident. De gjorde det i hvert fald i tiden lige efter offentliggørelsen af Starr-rapporten.
Dette stemmer forresten godt overens med resultatet af en undersøgelse, The Kinsey Institute i Indiana lavede. Den viste nemlig, at et overvældende del af befolkningen, trods den tunge puritanske arv, selv hengiver sig til de orale nydelser.

Mor, hvad er oralsex
Resultatet af Bill Clintons præsidenttid vil ikke blive, som han ønskede sig fra starten: Et offentligt sundhedssystem, en minimumsløn, man kan leve af eller offentlige skoler, der kan holde regnen ude. Men derimod har man opnået det, at man kan tale om oralsex ved kaffen og nyhederne. Mange amerikanere har haft svare kvaler ved at skulle forklare deres afkom, hvad de mange ord betød hvis man da ikke, som flere, har set sig nødsaget til at slukke for tv'et, når nyhederne kom.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu